Metraż + 15m2 - osoba niepelnosprawna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 12 paź 2015, 13:40

Zamieszkiwanie w oddzielnym pokoju dokumentuje się orzeczeniem z PCPR.
A jak udokumentować poruszanie się na wózku inwalidzkim?
Fabi

Napisano: 12 paź 2015, 14:10

zaświadczeniem od lekarza pierwszego kontaktu, specjalisty itp
zek1

Napisano: 12 paź 2015, 20:40

Fabi pisze:Zamieszkiwanie w oddzielnym pokoju dokumentuje się orzeczeniem z PCPR.
No, nie bardzo. W ustawie są „powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności”
Fabi pisze:A jak udokumentować poruszanie się na wózku inwalidzkim?
Tak naprawdę to ja nie wiem. Zaglądam do przepisu — tam też nie ma, nawet nie ma tam takiego obowiązku. W efekcie nie wiem, czy zek1 dobrze radzi.
Jednak sytuacja nie wydaje się beznadziejna. Jeśli bowiem wnioskodawca osobiście składa wniosek to dokładnie widać ten wózek, jeśli zaś pośrednictwem innej osoby to ta osoba zapewne wie i może poświadczyć.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2015, 7:49

matko i córko...... czy wszędzie widzieć problem .... przepis nei precyzuje ale zwykłe zaświadczenie od rodzinnego w 100% wystarczy (kwit musi być i bez piecziatku nie lzia ) ;)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2015, 10:29

A co zrobić w sytuacji, gdy kobieta od wielu lat bierze dodatek, ma orzeczenie gdzie w pkt 10 pisze, że wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju, mieszka natomiast sama.
W orzecznictwie panuje pogląd, że w przypadku osoby samotnej zwiększamy powierzchnię tylko gdy osoba porusza się na wózku. Pytanie, czy mam ścigać teraz panią, żeby doniosła mi zaświadczenie, że porusza się na wózku? (wiem, że się porusza, bo sama widziałam ją na mieście na spacerze z koleżanką, natomiast "papieru"brak)
qwertyu

Napisano: 13 paź 2015, 10:33

oczywiście jeżeli porusza się na wózku to ścigaj będziesz miała na 100% ze robisz dobrze bo my osobom samotnie zamieszkującym nie przyznajemy dodatku na pkt 10 w orzeczeniu
zek1

Napisano: 13 paź 2015, 11:51

ja zawsze wtrącę swoje 5 groszy.
kiedyś babcia mieszkająca w mieszkaniu 45,8 m dopisała mi wnusia nieletniego mieszkającego faktycznie 2 bloki dalej. Po wielu karkołomnych wywodach poczynając od wywiadu środowiskowego w obu miejscach zamieszkania i kodeks cywilny odmówiłem babci z powodu przekroczenia metrażu na 1 osobę. Babcia się odwołała SKO w uzasadnieniu podniosło właśnie tą kwestię oddzielnego pokoju .... od tego czasu babcia przynosi mi ten kwit i jest wszystko git......
I jak mam jej teraz wyjaśnić że to SKO co jej to doradziło zmieniło właśnie zdania ?
W ustawie pisze jasno, że na podstawie takiego orzeczenia należy dodatkowy metraż i nie ma mowy czy to jest jedna osobo czy cała rodzina, a więc nie mam zamiaru robić z siebie i ludzi wariatów i co miesiąc zmieniać stanowisko bo jakieś WSA coś olśniło ......
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2015, 13:12

Ta robię tak jak wspomniał PCV. Jeśli widzę osobę na wózku to nie potrzebuję żadnego zaświadczenia. Jeśli nie znam osoby to idę na wywiad lub w inny sposób (np. od koleżanek) ustalam sposób poruszania.
Nie ma obowiązku przedstawiać zaświadczenia dlatego każda metoda ustalenia stanu faktycznego jest dobra.
BooBoo

Napisano: 13 paź 2015, 13:18

my nie mamy problemów z zaświadczeniami o wózku a kążdy chętnie dołąncza do wniosku
zek1

Napisano: 13 paź 2015, 14:53

BooBoo i co spisujesz notatkę służbową, że widziałeś klienta na wózku? znając pomysłowość niektórych klientów to niektórzy gotowi by byli pożyczyć wózek i przyjechać na nim do ośrodka a my musielibyśmy udowadniać, że jednak na wózku nie jeżdżą:)
qwertyu

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x