PROBLEM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 08 paź 2015, 15:08

Pani złożyła wniosek o dodatek mieszkaniowy w miesiącu październiku (08.10.2015 r.) . Pracę podjęła w dniu 14.09.2015 r.,ale wypłatę otrzyma dopiero po 10.10.2015 co zrobić? Pracodawca nie wystawi zaświadczenia przed wypłata
opsikk

Napisano: 08 paź 2015, 15:40

Masz czas na wydanie decyzji do 8 listopada. Do tego czasu chyba uda się dostarczyć zaświadczenie.
Na przyszłość nie przyjmuj wniosków niekompletnych (chyba że jest to koniec miesiąca i człowiek byłby stratny miesiąc).
Fantomas

Napisano: 08 paź 2015, 21:40

Fantomas, uważaj co piszesz i pomyśl troszkę. W październiku liczymy wypłaty co najwyżej wrześniowe, a nie październikowe.
Ponadto nawet bez zaświadczenia wniosek trzeba przyjąć i sobie z nim poradzić. Zaś sam wniosek ma prawo wpłynąć 01.10 i nie może być mowy o czekaniu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 15:35

jeśli deklaracja składana jest w październiku to dochody za 7,8,9 a we wrześniu wypłaty nie dostała
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 15:54

Pomyślcie trochę a nie wprowadzacie ludzi w błąd. Skąd wiecie że nie dostała we wrześniu? Bo wnioskodawczyni tak powiedziała? Dajcie spokój. Ustawa daje nam prawo żądania dokumentów potwierdzających dochody. Wnioskodawczyni musi donieść zaświadczenie i tyle. A co będzie tam napisane to inna sprawa. Jeśli będzie tam że wypłatę za wrzesień otrzymała w październiku to oczywiście nie bierzemy tego do dochodu.
A to że wnioskodawca ma prawo złożyć wniosek pierwszego danego miesiąca to ja wiem. Ameryki tu nie odkryłeś. Czytaj ze zrozumieniem.
Fantomas

Napisano: 09 paź 2015, 21:29

Fantomas pisze:Skąd wiecie że nie dostała we wrześniu?
Po pierwsze z deklaracji, która w zasadzie powinna wystarczać prawie zawsze, po drugie można z wyjaśnień przy przyjmowaniu wniosku, po trzecie z informacji opsikk w pierwszym poście.
Fantomas pisze: Bo wnioskodawczyni tak powiedziała?
Eee, nie tylko. Z oświadczenia (deklaracji) pisanego pod groźbą więzienia oraz z doświadczenia. Może Fantomas dostaje pieniążki co dzień lub co tydzień, jednak z doświadczenia wiadomo, że mało kto inny może liczyć na wypłatę w drugim tygodniu pracy.
Fantomas pisze: Ustawa daje nam prawo żądania dokumentów potwierdzających dochody.
Ustawę trzeba stosować rozsądnie, czyli z głową, a jej celem jest skuteczne dawanie dodatku, a nie bezduszne, upierdliwe przeszkadzanie. Ustawa wcale nie zmusza, jedynie daje prawną możliwość, a to jest istotna różnica.
Fantomas pisze: Wnioskodawczyni musi donieść zaświadczenie.
Jeśli się da, to owszem, zalecane (!), ale gdy pracodawca się uprze, to jak go zmusicie? Ukarzecie go (???) odmową dodatku? Przecież on może na to tak: :lol: :P :lol:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2015, 8:45

PCW pisze:Po pierwsze z deklaracji, która w zasadzie powinna wystarczać prawie zawsze, po drugie można z wyjaśnień przy przyjmowaniu wniosku, po trzecie z informacji opsikk w pierwszym poście.
Brakuje ci doświadczenia PCV. Sama teoria nic nie daje. Właśnie mam sprawę gdzie wnioskodawca napisał oświadczenie o braku dochodów a podczas wywiadu wyszło że gość pracował normalnie na umowę. I co teraz? Gość przychodzi do mnie i płacze, przeprasza. Wiesz co, powinienem zgłosić to do prokuratury zgodnie z art. 233kk. Ale nie zrobię tego bo nie jestem bezdusznym urzędnikiem.
Nie tylko nasza ustawa ale i doświadczenie "zmusza mnie" do żądania zaświadczeń a nie oświadczeń.
Pytasz się co jak pracodawca się uprze i nie da zaświadczenia? Oczywiście daje wezwanie do uzupełnienia i jak nie doniesie to zgodnie z art. 50 kpa pozostawiam wniosek bez rozpatrzenia. Myślę że niewielu jest w stanie wyliczyć dochody brutto po odjęciu kosztów uzyskania i składek ZUS. A ty umiesz? :lol:
Fantomas

Napisano: 12 paź 2015, 11:07

Witam wszystkich na fali !

przede wszystkim my wymagamy zaświadczenia że pracodawca za IX wypłacił w X 2015 i nie będziesz miał takich problemów jak Fantomas, jak nie mamy dzwonimy do pracodawcy upewnić się żę nie otrzymała pensji - potwierdzisz ustnie jej oświadczenie a jak będzie inaczej to wzywasz żeby dostarczono zaświadczenie
zek1

Napisano: 12 paź 2015, 20:11

Fantomas pisze: Brakuje ci doświadczenia
Być może. Jednak wystarczy, by wyczuć omawianym sytuację, a następnie założyć się o konia z rzędem z mojej stajni, że w tym przypadku wnioskodawczyni nie kłamie i zaświadczenie nic istotnego nie wniesie.
Fantomas pisze: PCV
Co to jest PCV :?:
Fantomas pisze: Pytasz się co jak pracodawca się uprze i nie da zaświadczenia? Oczywiście daje wezwanie do uzupełnienia i jak nie doniesie to zgodnie z art. ...
Co Ty tu wyczyniasz, kogo rozliczasz! Tamtego uparciucha? Człowieku, otrząśnij się, jemu nic nie zrobisz, za krótkie masz ręce, :mrgreen: jedynie wyładujesz swoje frustracje w głupi sposób na niewinnej wnioskodawczyni, która tłumaczy ci jak normalnemu człowiekowi, że zaświadczenia nie chcą jej dać.
Chcesz ją ukarać za uczciwość? Wolisz by nakłamała: nie pracowałam i nie miałam dochodów?
W takim razie proponuję załatwić sprawę tak: „oświadczam że w okresie ... nie miałam żadnych dochodów” Co naprawdę prywatnie robiła w tym czasie, to nie powinno urzędnika obchodzić. Zdecydowanie nie powinno.
Fantomas pisze: Myślę że niewielu jest w stanie wyliczyć dochody brutto po odjęciu kosztów uzyskania i składek ZUS. A ty umiesz?
Troszkę umiem. Gdy trzeba, to umiem też troszkę więcej, mimo to daję wykazać się innym, ale nie za wszelką cenę. ;)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, 20:29 przez PCW, łącznie zmieniany 2 razy.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2015, 20:22

zek1 pisze: my wymagamy zaświadczenia
My też, jednak nie za wszelką cenę. Czasem ceną może być cały dodatek, a wtedy żądanie może stracić sens.
zek1 pisze: jak nie mamy dzwonimy do pracodawcy upewnić się ...
Całkiem dobre rozwiązanie. My też czasem tak.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x