Dzięki za podpowiedzi
Tom. pisze: ↑16 sty 2025, 8:10
u nas w obiegu są opcje - dodawanie pliku do podpisu do sprawy w sygnity, intranet, mail - priorytet w tej kolejności
info z reguły telefoniczne, od czasu do czasu sam zaglądam w panel podpisu i jak coś nie wymaga większego rozkminiania to podpisuję
Ja nie mam Sygnity, korzystamy z programów INFO-R (np. Amazis) - dlatego nie kojarzę takiej opcji u nas. Dobrze wiedzieć, że inne systemy coś takiego mają, może u nas też coś rozbudują.
Z tego co kojarzę - jesteście dużym ośrodkiem, zatem masz zapewne dużo takich spraw do podpisu. Tak praktycznie jak to wygląda - przez sporą część dnia wchodzisz i podpisujesz, albo masz dużo zgłoszeń, że coś czeka do podpisu? Jak to sobie organizujesz - czekasz, aż uzbiera się więcej, żeby nie podpisywać co chwilę pojedynczych plików?
Czy po prostu masz możliwość jednoczesnego podpisania wielu dokumentów i wcale nie jest to aż tak obciążające?
Szarak pisze: ↑16 sty 2025, 8:52
U nas jest serwer ogólny, do którego każdy pracownik ma dostęp. Tam są zarządzenia regulaminy i jest też folder dyrektor z pod folderem świadczenia rodzinne do podpisu elektronicznego . Tam wrzucamy pliki elektronicznie przygotowane do podpisu przez dyrektora i informujemy go przez wewnętrzny komunikator, coś w stylu starego gadu gadu (o ile ktoś wie co to jest

), że na serwerze są pliki do podpisu. On podpisuje i komunikatorem zwraca info że podpisane. Później już sami ogarniamy wysyłkę i zanosimy na sekretariat do rejestracji.
Też mamy taki serwer - i na ten moment to jest jedyny pomysł, jaki mam na zorganizowanie tego.
Ale mam wątpliwości praktyczne.
Jak każdy pracownik wrzuci swoje pliki, potem dyrektor podpisze, to np. jeśli to są pliki PDF podpisane "w środku", to po nazwie pliku nie widać, że jest podpisany - chyba, że się mylę.
Ewentualnie jak to są pliki podpisane przez program do podpisywania, to wtedy tworzy się drugi plik (XML?) i można zobaczyć, że oprócz oryginalnego powstał drugi (czyli wiadomo, że był podpisany).
Zmierzam do tego, że jeśli w sposób ciągły odbywa się wrzucanie plików do tego folderu, w którymś momencie następuje podpisanie, to jak sobie nie pomieszać i wiedzieć, które już są podpisane, które jeszcze nie?
No i oczywiście im więcej osób ma dostęp, tym większe ryzyko, że ktoś coś komuś wytnie, usunie, przeniesie, itd.
Możesz jeszcze podpowiedzieć w temacie tych moich wątpliwości?
Macie jakiś ustalony sposób nazywania tych plików?
(np. Nazwisko_Imię_rodzaj świadczenia_data dokumentu)
Czy zupełnie inaczej?
Szarak pisze: ↑16 sty 2025, 8:52
Jeżeli chodzi o dokumenty podpisywane przeze mnie lub kierownika to już sobie w pokoju rzucamy zdaniami podpisz mi ale to już bo chce mieć z głowy
Bardzo praktyczne, będę musiał zastosować

A jaki jest podział?
Jakiej rangi dokumenty podpisuje dyrektor, a jakie niższy szczebel kierownictwa?
Z góry dziękuję Wam za podpowiedzi.
A gdyby ktoś jeszcze chciał się podzielić swoimi praktycznymi poradami - zachęcam i będę wdzięczny.