e-Doręczenia - cyrk na kółkach - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 17 sty 2025, 10:39

Nie dostałem żadnego upoważnienia do skrzynki. Admin nadał mi uprawnienia i tyle.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 sty 2025, 10:40

@ Bazyl Zawsze możesz spisać notatkę, że sprawdzono w BAE i brak danych. Ja wolę robić wydruki z e-doręczeń i nie bawić się w notatki (oszczędność czasu). Prawnie uważam, że adnotacja musi być a brak tego może być uznany jako brak formalny co prowadzi do prawidłowego doręczenia dokumentu. Nie wiem w jakim kierunku pójdą SKO i WSA ale patrząc na orzecznictwo o doręczeniach zwykłej korespondencji oraz z doręczania ePUAP uważam że będzie to szło rygorystycznie szczególnie w WSA.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 10:40 przez Szarak, łącznie zmieniany 1 raz.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 17 sty 2025, 10:40

okej dziękuję za odpowiedź :)
Kowalik15
Referent
Od: 01 sty 2022, 15:27
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON

Napisano: 17 sty 2025, 10:52

Szarak pisze:
17 sty 2025, 10:40
@ Bazyl Zawsze możesz spisać notatkę, że sprawdzono w BAE i brak danych. Ja wolę robić wydruki z e-doręczeń i nie bawić się w notatki (oszczędność czasu). Prawnie uważam, że adnotacja musi być a brak tego może być uznany jako brak formalny co prowadzi do prawidłowego doręczenia dokumentu.
To może warto grupowo zapukać do producentów softu o jakiś zgrabny dokument drukowany wprost z systemu, zamiast bawić się w ersatze? :P
EDIT: nie można by tego uprościć dodając wpis w metryce sprawy np.?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 10:57 przez Bazyl, łącznie zmieniany 1 raz.
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2025, 10:53

Bazyl pisze:
17 sty 2025, 10:24
Ale to, przepraszam, w systemie dziedzinowym nie ma zapisywania w logach danych o wykonaniu takiej operacji jak sprawdzenie w danym dniu i godzinie posiadania przez stronę adresu w BAE?
Powinno być ale nam jeszcze nie dołożyli modułu edoręczeń więc nie jestem w stanie sprawdzić, niby zamówiony ale coś IT się guzdrze :lol:
Szarak pisze:
17 sty 2025, 10:39
Nie dostałem żadnego upoważnienia do skrzynki. Admin nadał mi uprawnienia i tyle.
tak samo
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 sty 2025, 11:03

Ja na Sygnity nie pracuje u mnie w systemie INFO-R nie ma takiego modułu (jest w przygotowaniu). Skoro płacicie za dodatkowy moduł to ja bym wymagał od dostawcy takiego czegoś. Tak jak pisałem zawsze można sporządzić sobie jeden wzór notatki i masowo wpinać do teczki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 17 sty 2025, 11:21

Szarak pisze:
17 sty 2025, 8:21
Podpisując plik pdf jest opcja narzucenia symbolu graficznego podpisu. Taki symbol określa kto podpisał, nazwę OPS jak jest ustawiona na podpisie kwalifikowanym, datę i godzinę oraz że podpis jest prawidłowy. Jak wydrukujesz dokument z odzwierciedleniem pieczątki + obok jest ten symbol graficzny to nie można tego podważyć, że dokument nie był podpisany. Podobnie to wygląda jak podpiszesz plik pdf profilem zaufanym w podpisywarce. Jak przychodzą np. wnioski z innego OPS bez tego symbolu ale pdf jest podpisany to mamy pieczątkę podpisano podpisem elektronicznym TAK i NIE (skreślane w zależności czy jest podpis czy nie). Co do serwera każdy dział ma swój folder więc nie ma burdelu.
To wiem, że można umieścić symbol graficzny z tymi informacjami - ale to jest widoczne dopiero po otworzeniu pliku, w środku.
A ja bardziej pytałem o to, że jak na bieżąco wrzucacie pliki i jest ich już dużo w tym folderze do podpisu, to patrząc na samą listę umieszczonych plików (bez otwierania danego pliku) - to nie wiadomo, które już są podpisane, a które nie?
I czy to nie rodzi zamieszania i nie zabiera czasu na otwieranie oraz zamykanie każdego pliku, żeby sprawdzić, czy już jest podpisany? :)

No i czy macie jakiś ujednolicony sposób nazywania tych plików, czy każdy nazywa jak chce?
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Napisano: 17 sty 2025, 11:29

Można sprawdzić po dacie modyfikacji pliku. Wiecie kiedy plik został stworzony i umieszczony jak data jest późniejsza to znaczy podpisane. Ja mówiłem, mamy wewnętrzy komunikator gdzie piszemy, halo góra są pliki do podpisu i dostajemy info zwrotne, macie podpisane. Pliki podpisane od razu zabieramy z serwera ogólnego do naszego wewnętrznego (działowego) i każdy rozsyła. A nazwy różnie bo inaczej pod EMP@TIE trzeba stworzyć a inaczej pod e-doręczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 17 sty 2025, 11:33

@Tom. - Czyli w zasadzie do czasu uruchomienia weryfikacji przez systemy dziedzinowe macie wywalone na sprawdzanie BAE?
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 17 sty 2025, 11:39

w sumie tak, tym bardziej, że nie cały dział ma dostęp do skrzynki edoręczeń
poza tym i tak to nie działa.... od wtorku czy poniedziałku mam pisma "w trakcie weryfikacji" do instytucji, wspieramy się dla nich epuapem, osoby fizyczne olewamy póki co
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 5 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x