EFS dla OPS cz. XI
Re: EFS dla OPS cz. XI
Witam, czy jak zawieracie umowy z firmą szkoleniową podpisujecie drugą umowę o ochronie przetwarzania danych?
ann001
Drugiej umowy nie, ale do podstawowej umowy dajemy paragraf dot. ochrony danych.
Drugiej umowy nie, ale do podstawowej umowy dajemy paragraf dot. ochrony danych.
betta27 ratujbetta27 pisze:lutka
Kto ma pełnomocnictwo wójta? Zakładam, że kierownik ops. W takim razie kierownik zawiera umowy.
Koordynator nie ma takiego pełnomocnictwa bo w zeszłym roku je miał jako zastępca kierownika. W tym roku wrócił kierownik. Kierownik nie jest w projekcie. Poszukałam w dokumentach i znalazłam Pełnomocnictwo. Do tej pory kierownik miał Pełnomocnictwo Wójta do podejmowania wszelkich działań w ramach POKL 2008 - 2013 na czas określony. Nie było kierownika więc nie przedłużaliśmy tego pełnomocnictwa.
Czyli teraz umowę np zlecenie z prawnikiem doradcą zawodowym czy psychologiem podpisuje Wójt???????????????????
lutka, nie wiem, czy nie zagmatwam:
Pełnomocnictwo miał kierownik i to jest najbardziej sensowne (bo reprezentuje ops, który jest realizatorem projektu). Najlepiej je przedłużyć, skoro było czasowe. Zgodnie z zasadą n+2, realizujemy obecnie projekty z perspektywy finansowej 2007-2013, więc obowiązują nas "stare" umowy ramowe z IP i wszystkie dotychczasowe zasady. Załatwcie kontynuację tamtego pełnomocnictwa.
Nie rozumiem tego: "nie było kierownika, więc nie przedłużaliśmy pełnomocnictwa"... Nie było kierownika dłuższy czas? Ktoś go musiał zastępować (nie chodzi o sam projekt, ale generalnie o kierowanie ośrodkiem i reprezentowanie go). Możecie załatwić pełnomocnictwo osobie zastępującej "w czasie trwałej nieobecności kierownika".
Piszesz: "kierownik nie jest w projekcie". Nie szkodzi. Jeśli ma pełnomocnictwo, zawiera wszystkie umowy ponieważ pełni obowiązki pracodawcy. Robi to z racji swoich obowiązków kierowniczych. Jeśli jednak nie ma pełnomocnictwa - wtedy wójt.
A kto podpisał umowę (aneks na kolejny etap projektu) z IP?
Pełnomocnictwo miał kierownik i to jest najbardziej sensowne (bo reprezentuje ops, który jest realizatorem projektu). Najlepiej je przedłużyć, skoro było czasowe. Zgodnie z zasadą n+2, realizujemy obecnie projekty z perspektywy finansowej 2007-2013, więc obowiązują nas "stare" umowy ramowe z IP i wszystkie dotychczasowe zasady. Załatwcie kontynuację tamtego pełnomocnictwa.
Nie rozumiem tego: "nie było kierownika, więc nie przedłużaliśmy pełnomocnictwa"... Nie było kierownika dłuższy czas? Ktoś go musiał zastępować (nie chodzi o sam projekt, ale generalnie o kierowanie ośrodkiem i reprezentowanie go). Możecie załatwić pełnomocnictwo osobie zastępującej "w czasie trwałej nieobecności kierownika".
Piszesz: "kierownik nie jest w projekcie". Nie szkodzi. Jeśli ma pełnomocnictwo, zawiera wszystkie umowy ponieważ pełni obowiązki pracodawcy. Robi to z racji swoich obowiązków kierowniczych. Jeśli jednak nie ma pełnomocnictwa - wtedy wójt.
A kto podpisał umowę (aneks na kolejny etap projektu) z IP?
A czy ktoś mi powie, jak mam wypełnić miesięczną kartę czasu pracy? Jakie dane wpisać?
Gdzie na stronie WUP KRaków znajdę wzór miesięcznej karty czasu pracy?
Chciałabym zapytać, jak zgłosić do Urzędu Pracy, że osoby bezrobotne podejmą staż w ramach projektu? Czy musi to być na jakimś konkretnym druku, czy wystarczy oficjalne pismo?
Witam,
Mam pytanie, którą część kontraktu podpisujecie z beneficjentami?
W tamtym roku podpisałam z wszystkimi cz.B, ale teraz mam wątpliwości.
Doczytałam gdzieś, że część B z osobami, które są skierowane do kontraktu przez urząd pracy.
Jednak w opisie kontraktu cz.B jest zawarte "w celu wzmocnienia aktywności i samodzielności życiowej, zawodowej lub przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu" wydaje mi się że można byłoby zastosować go do wszystkich osób, nie tylko skierowanych przez PUP do kontraktu. Więc co o tym sądzicie, która część?
Pozdrawiam
Mam pytanie, którą część kontraktu podpisujecie z beneficjentami?
W tamtym roku podpisałam z wszystkimi cz.B, ale teraz mam wątpliwości.
Doczytałam gdzieś, że część B z osobami, które są skierowane do kontraktu przez urząd pracy.
Jednak w opisie kontraktu cz.B jest zawarte "w celu wzmocnienia aktywności i samodzielności życiowej, zawodowej lub przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu" wydaje mi się że można byłoby zastosować go do wszystkich osób, nie tylko skierowanych przez PUP do kontraktu. Więc co o tym sądzicie, która część?
Pozdrawiam

Jolanta60 pisze:Chciałabym zapytać, jak zgłosić do Urzędu Pracy, że osoby bezrobotne podejmą staż w ramach projektu? Czy musi to być na jakimś konkretnym druku, czy wystarczy oficjalne pismo?
do Jolanta60
W tamtym roku informacje o stażach do PUP przesyłaliśmy pismem (kto, od kiedy i w jakiej instytucji, informowaliśmy też w jakiej wysokości będzie stypendium stażowe i że będą odprowadzane składki)
Pozdrawiam
dostaliśmy z ROPS prośbę o podanie harmonogramu zajęć szkoleniowych dla podopiecznych z tematami i miejscem odbycia zajęć - co to może oznaczać?
Oprócz EFS dla OPS cz. XI - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
CZY WLICZAĆ DO DOCHODU STYPENDIUM?
likwidacja OPS, MOPS,GOPS itp...
obiady w szkole
GOPS-y DO LIKWIDACJI !
specjalistyczne usługi opiekuńcze
Widziały gały jaki zawód brały!
HIPOLITOWO
Czy studenta zaliczamy do członków rodziny?
odzieżówka
Kurator społeczny-wynagrodzenie
wezwanie na ZI dla sprawcy przemocy
opieka szkodzi nie pomaga
nieodebrany zasiłek okresowy
Metamorfoza OPS Śródmieście m.st. Warszawy
czy osoba zarejestrowana w PUP może mieć zasiłek stały
Wywiad alimentacyjny