Paulinka z GOPSu pisze:Gopsmazowieckie1: przelewam do Gminy bez uwzględniania kosztów komorniczych. Przykład: komornik wpłacił 570 zł, w tym należność główna 500 zł, odsetki 100 zł i potrącił sobie 30 zł kosztów komorniczych; do gminy przelewam 600 zł, koszty komornicze ponosi GOPS.
Czyli przelewasz z uwzględnieniem kosztów komorniczych? i co wtedy, w Rb-27zz wykazujesz nie 570 zł dochodów a 600zł?Paulinka z GOPSu pisze: 12 maja 2021, 16:48 Gopsmazowieckie1: przelewam do Gminy bez uwzględniania kosztów komorniczych. Przykład: komornik wpłacił 570 zł, w tym należność główna 500 zł, odsetki 100 zł i potrącił sobie 30 zł kosztów komorniczych; do gminy przelewam 600 zł, koszty komornicze ponosi GOPS.
Czy przy każdym przelewie od komornika masz info o wysokości kosztów? Czy zarówno przy egzekucji prowadzonej przez komornika sądowego jak i skarbowego robisz tak samo?
Będę wdzięczna za wyjaśnienie bo nie wiem czy robię to dobrze, kontynuuję to w taki sposób jak moje poprzedniczki, i u nas nigdy nie były księgowane koszty komornicze. Póki co mam wyłącznie egzekucje prowadzone przez komornika sądowego i nigdy nie mam informacji w przelewie o kosztach. W sąsiednich GOPSach jest tak samo.