Egzekucja FA a koszty komornicze

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Małgorzata36
Stażysta
Zajmuję się: Główny księgowy
Kontakt:

Re: Egzekucja FA a koszty komornicze

Post autor: Małgorzata36 »

Paulinka z GOPSu pisze:Gopsmazowieckie1: przelewam do Gminy bez uwzględniania kosztów komorniczych. Przykład: komornik wpłacił 570 zł, w tym należność główna 500 zł, odsetki 100 zł i potrącił sobie 30 zł kosztów komorniczych; do gminy przelewam 600 zł, koszty komornicze ponosi GOPS.
Paulinka z GOPSu pisze: 12 maja 2021, 16:48 Gopsmazowieckie1: przelewam do Gminy bez uwzględniania kosztów komorniczych. Przykład: komornik wpłacił 570 zł, w tym należność główna 500 zł, odsetki 100 zł i potrącił sobie 30 zł kosztów komorniczych; do gminy przelewam 600 zł, koszty komornicze ponosi GOPS.
Czyli przelewasz z uwzględnieniem kosztów komorniczych? i co wtedy, w Rb-27zz wykazujesz nie 570 zł dochodów a 600zł?
Czy przy każdym przelewie od komornika masz info o wysokości kosztów? Czy zarówno przy egzekucji prowadzonej przez komornika sądowego jak i skarbowego robisz tak samo?
Będę wdzięczna za wyjaśnienie bo nie wiem czy robię to dobrze, kontynuuję to w taki sposób jak moje poprzedniczki, i u nas nigdy nie były księgowane koszty komornicze. Póki co mam wyłącznie egzekucje prowadzone przez komornika sądowego i nigdy nie mam informacji w przelewie o kosztach. W sąsiednich GOPSach jest tak samo.
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

opłaty komornicze ops ponoszą tylko przy egzekucji US,
komornik sądowy nie wykazuje ich bo potrąca je od dłużnika, więc robisz dobrze

US tą opłatę potrąca z należności np. dłużnik ma do spłaty 500,00 zł, US przelewa wyegzekwowany dług w kwocie 475,00 zł (należność główna 500,00 zł, opłaty komornicze 25,00 zł) więc jesteśmy do tyłu 25,00 zł a dłużnik jest na zero
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Dokładnie tak, jak pisze ops2020. Ja miałam dotychczas wyegzekwowane kwoty tylko za pośrednictwem skarbówki, więc koszty komornicze zawsze były w opisie przelewu.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Kontakt:

W Rb-27ZZ w ogóle nie wykazuję zwrotu świadczeń nienależnie pobranych - chyba powinnam, nie?;)
Małgorzata36
Stażysta
Zajmuję się: Główny księgowy
Kontakt:

Post autor: Małgorzata36 »

Paulinka z GOPSu pisze: 13 maja 2021, 8:36 W Rb-27ZZ w ogóle nie wykazuję zwrotu świadczeń nienależnie pobranych - chyba powinnam, nie?;)
Oczywiście, że nie:) ja cały czas myślę o funduszu alimentacyjnym

bardzo dziękuję za odpowiedzi, czasem niedopowiedzenia na szkoleniach potrafią więcej namotać niż rozjaśnić ;)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Kontakt:

A to ja Panią całkowicie źle zrozumiałam! Myślałam, że chodzi o wyegzekwowanie np. nienależnie pobranych świadczeń :D
Wpłaty od komorników dot. naszych należności z tytułu zaliczki alimentacyjnej i funduszu mamy oczywiście wpłacane cały czas, nigdy koszty nie są potrącane przez komornika (tzn. on chyba sobie egzekwuje więcej, pobiera i nas o tym nie informuje). Potwierdzenie wpłaty na konto GOPS-u przekazuję do działu merytorycznego, koleżanki mi rozpisują w jakiej części idzie to na odsetki, należność główną i ewent. koszty upomnienia i wedle tej rozpiski przekazuję do Gminy.
ODPOWIEDZ