elektryczny

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
kochamswiadczenia
Referent
Zajmuję się: sr/fa/sw
Kontakt:

elektryczny

Post autor: kochamswiadczenia »

Wniosek o dodatek elektryczny złożony w dniu 02.12.2022 r., na dzień składania wniosku wnioskodawca oświadczył, że nie posiada fotovoltaiki. Nie ma przyznanego dodatku, nie wydajemy informacji o przyznaniu bez pokrycie w planie - tak jest, mimo różnych opinii na ten temat.
W lutym 2023 r. zamontowana fotovoltaika. Na jaki dzień rozpatrujemy wniosek?
kochamswiadczenia
Referent
Kontakt:

Re: elektryczny

Pan się kłóci, że na dzień składania wniosku nie miał, specjalnie zwlekał z fotowoltaiką... no ale na dzień rozpatrywania ma. hm proszę o popdpowiedź.
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Z ciekawości - skąd wiesz o fotowoltaice? Ogólnie to wniosek rozpatrujemy na dzień rozpatrywania, czyli po prostu aktualny dzień. Czy były do niego wysyłane jakieś pisma w związku z przekroczeniem tych 30 dni na rozpatrzenie? Facet jest czysty jeśli chodzi o wniosek i dane/oświadczenia w nim zawarte, ale wydaje mi się że ewentualne przyznanie będzie musiało zrobić SKO.
kochamswiadczenia
Referent
Kontakt:

Było do niego wysłane pismo o przedłużeniu - to nie ma związku.
Zadzwoniłam do niego bo potrzebowałam przesłania faktur (przesłane były nieczytelne) i podczas rozmowy powiedział, że na dzień dzisiejszy jest prostulentem ponieważ zamontował fotowoltaikę....
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

No dzięki wysłaniu pisma o przedłużeniu nie za bardzo może wnieść skargę na bezczynność. Ogólnie sytuacja mało ciekawa, jeśli decyzja (informacja) do tej pory nie została wydana to musisz ją podjąć na dzień aktualny i biorąc pod uwagę wszystkie dane. Klientowi się nie dziwię że się kłóci, bo już dawno powinien mieć pieniądze na koncie - szkoda tylko że to góra nie dała pieniędzy, ale to urzędnik będzie ten zły.
Abcdef
Praktykant
Zajmuję się: Niczym
Kontakt:

Post autor: Abcdef »

To się podepne trochę. Złożyłem wniosek na początku grudnia, ale nie dostałem przedłużenia ani nic. Mogę zostać prosumentem teraz czy lepiej czekać czy zostać jednocześnie składając skargę na bezczynność?
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

Jeśli możesz się wstrzymać z instalacją fotowoltaiki to lepiej się wstrzymać. Ponaglenie czy skarga nie spowoduje że pieniądze się znajdą ;|
Abcdef
Praktykant
Kontakt:

Bardziej pytałem w kontekście, że w takiej sytuacji i ewentualnie możnaby się sądzić o
Może ponadto orzec z urzędu albo na wniosek strony o wymierzeniu organowi grzywny w wysokości określonej w art. 154 par. 6 lub przyznać od organu na rzecz skarżącego sumę pieniężną do wysokości połowy kwoty określonej w art. 154 par. 6. Mowa o grzywnie w wysokości do dziesięciokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej w roku poprzednim, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego na podstawie odrębnych przepisów.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/kied ... 40199.html
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

No to powodzenia.
Abcdef
Praktykant
Kontakt:

Żeby nie było, nie obwiniam urzędników, bo są w dużo gorszej sytuacji, organ to nie urzędnik na szczęście ;) No i wracając do pytania: czy bezczynność organu jest potencjalną podstawą do odwołania się od potencjalnej decyzji odmownej?

Pytam, żeby czekając na 1000 dodatku nie uciekło 6000 z "mojego prądu" :roll:
ODPOWIEDZ