elektryczny weryfikacja wniosku

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

elektryczny weryfikacja wniosku

Post autor: zocha1234 »

Weryfikuję wnioski o dodatek elektryczny, osoby które nie złożyły na podwyższony dodatek nie dostarczały faktury i moje pytanie?
1. czy wzywać do dodatkowych wyjaśnień czy posiadają mikroinstalację? (chociaż podpisują wniosek i oświadczenie we wniosku? w podwyższonym miałam Pana który oświadczył a pomimo to faktura pokazała co innego...)
2. Czy wzywać do przedłożenia faktury w celu zweryfikowania odbiorcy energii elektrycznej a osobą która złożyła wniosek?chodzi o Webinarium, na którym mówili,że wnioskodawcą ma być odbiorca energii elektrycznej?czyli jak to potwierdzić?
3. osoba złożyła wniosek i w tym samym dniu zgłosiła pompę ciepła- grudzień,nowo uruchomione źródło, wnioskuje o podwyższony dodatek - faktycznie przekracza 5MWh - czy przyznać dodatek? wezwać do złożenia wyjaśnień czym ogrzewała w 2022?
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Re: elektryczny weryfikacja wniosku

Post autor: kalina.malina »

Ad 3. Mówiąc brzydko, a co cie obchodzi czym ogrzewała w 2022 r? Zero tematu otymw ustawie i zero warunków czym sie ktos ogrzewał w przeszłości. mógl sie nie ogrzewac wcale, mógł mieszkac na drugim koncu swiataa mógł sie grzac kominkiem, cokolwiek. Nie ma to zwiazku z jego dodatkiem.
Ad. 2. Odbiorce bym zweryfikowała koniecznie, szczegolnie po webinaium. Faktura ostatnia.
Ad 1. Jak zrobisz ad 2 to uzyskasz tez odpowiedz na ad 1.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

1. nie, mamy oświadczenie;
2. Webinarium nie jest źródłem prawa. Poproszę o podstawę prawna tej tezy. Faktury mają obowiązek przedstawić tylko w przypadku ubiegania się o wyższy dodatek;
3. ma pompę, ma zużycie powyżej 5mW jaką znajdziesz podstawę do odmowy?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
jagoda2
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: jagoda2 »

No niby tak.. faktura przy podwyższonym tylko ale ja np. wezwałam dwie osoby do dostarczenia umowy lub faktury aby potwierdzić że jest odbiorcą końcowym bo wiem że nie jest i wynajmuje od kogoś mieszkania.. Nie dostarczy pozostawię bez rozpatrzenia. Nie będę później tłumaczyła się że nie sprawdziłam
ODPOWIEDZ