Elmer pleas - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 27 lut 2015, 11:55

ręce opadają...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 13:31

Ja też petent, świadczenia opiekuńcze są przyznawane na wniosek. Czyli strona, która chce takie świadczenie uzyskać składa wniosek i dostarcza wymagane dokumenty.
Najważniejszy dokument to orzeczenie o niepełnosprawności w którym jest informacja, kiedy powstało inwalidztwo, termin powstania inwalidztwa określa się na podstawie zebranej dokumentacji medycznej ( nie na ładne oczy) i jeśli jest wpis - nie da się ustalić, to znaczy nie było dokumentów potwierdzających ten fakt z przeszłości.
To teraz strona musi poczynić starania, by zebrać materiały aby określić datę powstania niepełnoprawności, udokumentować złożyć o ponowną komisję, tam może dokonają wpisu i dopiero do świadczeń.
wwo

Napisano: 27 lut 2015, 13:34

Elmer pisze:ręce opadają...
się ciesz, że tylko ręce opadają :lol:
Kati@

Napisano: 27 lut 2015, 13:37

Kati ty masz trochę lepiej pod tym względem....
Jak mawiał F. Starowiejski:
"cyc nie kutas, może zwisać"
Nie żebym sugerował, że ci zwisa czy coś w tym stylu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 13:44

Elmer pisze:Kati ty masz trochę lepiej pod tym względem....
Jak mawiał F. Starowiejski:
"cyc nie kutas, może zwisać"
Nie żebym sugerował, że ci zwisa czy coś w tym stylu
oj Elmer, na temat co mi zwisa czy wisi to mogłabym napisać pracę ale to co potrzeba to trzyma pion :lol:
Kati@

Napisano: 27 lut 2015, 14:19

wwo pisze:Ja też petent, świadczenia opiekuńcze są przyznawane na wniosek. Czyli strona, która chce takie świadczenie uzyskać składa wniosek i dostarcza wymagane dokumenty.
Najważniejszy dokument to orzeczenie o niepełnosprawności w którym jest informacja, kiedy powstało inwalidztwo, termin powstania inwalidztwa określa się na podstawie zebranej dokumentacji medycznej ( nie na ładne oczy) i jeśli jest wpis - nie da się ustalić, to znaczy nie było dokumentów potwierdzających ten fakt z przeszłości.
To teraz strona musi poczynić starania, by zebrać materiały aby określić datę powstania niepełnoprawności, udokumentować złożyć o ponowną komisję, tam może dokonają wpisu i dopiero do świadczeń.
Ale ta Pani piszę, że pomimo braku takiej informacji miała przyznane wcześniej świadczenie pielęgnacyjne,gdyż nie zależało ono od daty powstania niepełnosprawności.Wraz z z ustawą zmieniającą od 01.07.2013 pozbawiono ją świadczenia-moim zdaniem niesłusznie.Obecnie pobiera ZDO i nadal jej podopieczna ma to samo orzeczenie.W związku z ostatnim wyrokiem tk złożyła wniosek o wznowienie postępowania i organ I instancji jak i sko jej odmówiło.Myślę że w WSA ma bardzo duże szanse gdyż w 2013 bezpodstawnie pozbawiono ją świadczenia,a jak podstawy były to niech wszystkie mądrale napiszą jakie.
madzia@

Napisano: 27 lut 2015, 14:49

To przepraszam, nie doczytałam - myślałam, że chodzi o to kto ma dokonać ustalenia daty powstania niepełnosprawności.
A tu chodzi o uzyskania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego przez osobę, która kiedyś takie prawo miała, ale na wskutek niekonstytucyjnego przepisu go utraciła. Tak, szanse na pewno ma, chodź pewności nie ma, to już decyzja konkretnego sądu i konkretnej sprawy. Ważne chyba jest to żeby się za wcześnie, gdzieś pochopnie nie zrzec prawa do zdo.
Swoją droga powstanie fajna sytuacja w obrębie tego przepisu o równym traktowaniu : jest grupa co to świadczenie prawomocnymi decyzjami ma już przyznane, powstaje i powstanie pewna grupa co takie prawo uzyska w SKO lub sąd uwzględni ich skargi i zostaną ci przy zdo, szo lub z niczym.
wwo

Napisano: 27 lut 2015, 16:33

BARDZO mi przykro ze was zawiode,ale nie jestem trollem do ktorego mnie porownujecie-ale co?? ZABOLALO???????????? OJ ZABOLALO -noi dobrze mialo miec taki wydzwiek bo na ogol PRAWDA BOLI -zaden z was nigdy nie pokazal czy okazal,ze los tak pokrzywdzonych ludzi jak my WO doroslych ,w jakiejs mierze was dotyka.Bo ze jest OGROMNA NIESPRAWIEDLIWOSC w traktowaniu nas a, opiekunow dzieci ,to chyba sami widzicie,nalezalo by tez wspomniec o tym ze ,zamiast siedziec w godz pracy nad decyzjami ktore modzicie i wydajecie z opuznieniem zazwyczaj,to siedzicie na forum i na czcze pogaduchy czs macie-ale pensje bierzecie tez z naszych podatkow wiec mili urzednicy TROSZECZKE SZACUNKU DLA PETENTOW BO TO WY JESTESCIE DLA NAS A NIE ODWROTNIE- i w dobrym tonie by bylo byscie nie ublizali ludziom ktorzy maja inne zdanie niz wasze :lol:
dede

Napisano: 27 lut 2015, 17:51

dede pisze:pensje bierzecie tez z naszych podatkow wiec mili urzednicy TROSZECZKE SZACUNKU DLA PETENTOW BO TO WY JESTESCIE DLA NAS A NIE ODWROTNIE- i w dobrym tonie by bylo byscie nie ublizali ludziom :| ktorzy maja inne zdanie niz wasze :lol:
1. Te pensje to zwłaszcza z podatków osób niepodejmujących aktywności zawodowej.
2. Z tym szacunkiem to działa w dwie strony. Konkretnie,to szacunek należy okazywać każdemu. I petentowi, i urzędnikowi, i wszystkim ludziom,którzy nie należą ani do jednej ani do drugiej grupy. Trudno natomiast oczekiwać od interlokutora szacunku w sytuacji,gdy jednocześnie się mu ubliża. Przemyśl to,czytając swoje poprzednie posty i pamiętaj o tym,pisząc kolejne.
Pozdrawiam.
niezalogowany

Napisano: 27 lut 2015, 22:37

dede pisze:by bylo byscie nie ublizali ludziom ktorzy maja inne zdanie niz wasze :lol:
Ale to nie jest "zdanie", to jest jakaś ejakulacja głupoty i ignorancji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x