Elmer POMÓŻ. Wniosek o ZDO a WSA w innej sprawie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 22 cze 2014, 14:04

Kobieta otrzymywała ŚP na matkę, potem wygaszenie. Opieka trwa cały czas, jest jej bardzo ciężko. Złożyła wniosek o ZDO i wyrównianie ale... Od lipca zeszłego roku wisi jej sprawa w WSA o przyznanie renty, rozpatrzenie dopiero w październiku.
Przyznać i w razie przyznania renty żądać zwrotu czy nie przynawać? Jakaś podstawa prawna? Żal mi bo ona jest wrakiem człowieka, ale koleżanki mówią, że absolutnie nie przyznawać.
Basia KP

Napisano: 22 cze 2014, 14:44

ta sprawa w wsa nie ma nic wspólnego z zdo obecnie kobieta renty nie pobiera i nie wiadomo czy ją otrzyma i moim zdaniem odwrotnie jak Twoje koleżanki - absolutnie przyznać
Kati@

Napisano: 22 cze 2014, 14:47

Kati tylko na co się powołać. Ja pracuje krótko, koleżanki mają długi staż i wiem, że sprawa obije się o kierowniczkę. Muszę mieć mocne argumenty, jakieś przepisy. Pomóżcie proszę.
Basia KP

Napisano: 22 cze 2014, 14:56

przecież w ustawie nie ma nic, że zasiłek się nie należy, bo jest jakaś sprawa w wsa niedotycząca tego zasiłku, wyraźnie jest kiedy się nie należy
5. Zasiłek dla opiekuna nie przysługuje za okresy, w których:
1) osobie ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego lub
2) na osobę wymagającą opieki innej osobie zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego.
nie rozumiem skąd taki pomysł o odmowie, Basia stój twardo na swoim stanowisku, że się należy a inni niech Ci pokażą w którym miejscu ustawy o zasiłku dla opiekunów i świadczeń rodzinnych jest jakikolwiek art. dający powód do odmowy
Kati@

Napisano: 22 cze 2014, 15:16

Kati ja to wiem. Ale u mnie jest beton. Pracownicy twierdzą, że ludzie się wycwanili, wynajmują prawników i nie można potem wyegzekwować zwrotu (tutaj byłby zwrot z odsetkami w razie przyznania renty od lipca 2013) i że MOPS ryzykował nie będzie.
Eh z tego wszystkiego źle napisałam, u mnie nie chcą, żeby odmawiać, tylko, żeby zawiesić do czasu rozstrzygnięcia przez WSA sprawy o rentę.
Basia KP

Napisano: 22 cze 2014, 15:29

nie ma żadnych podstaw do odmowy i do zawieszenia, OMG gdzie Ty pracujesz?, już nic Ci nie pomogę, znasz moje zdanie, może inni myślą inaczej
Kati@

Napisano: 22 cze 2014, 15:48

W wielkim mieście Kati, gdzie urzędnicy są "najmądrzejsi" a taki "młokos" jak ja nic nie wie wg nich i praktycznie nie ma nic do powiedzenia:(
Dzięki Kati, może ktoś jeszcze coś podpowie.
Basia KP

Napisano: 22 cze 2014, 16:57

ja bym powiedziała że zawieszenie sprawy do rozstrzygnięcia to dobre rozwiązanie z mojej perspektywy i ze znajomości klientów mojego ośrodka - kilka ostatnich awantur o kilka zł odsetek bo nie spłacają na czas NP.
jeżeli rozstrzygnięcie będzie w WSA na jej korzyść to chyba wiesz ile będzie miała do zwrotu
zuzzanna

Napisano: 22 cze 2014, 18:09

zuzzanna, ale ja pytam o podstawę prawną do ewentualnego - podkreślam ewentualnego - zawieszenia. Kwota zwrotu to inna bajka, podobnie jak awantury o których piszesz.
Może ktoś jeszcze sie wypowie, proszę.
Basia KP

Napisano: 23 cze 2014, 8:02

Wersja bezpieczna:
Zgodnie z art. 97 § 1 pkt 4 KPA, organ administracji publicznej jest zobowiązany do zawieszenia prowadzonego przez siebie postępowania, jeśli jest ono zależne od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd.
Masz pewną wiedzę o tym, że toczy się postępowanie w sprawie renty zawieszaj postępowanie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x