emeryt a umowa zlecenie

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
~aga

Re: emeryt a umowa zlecenie

Post autor: ~aga »

ile taki emeryt moze dorobic do emerytury ?
do kwoty 2676,40 miesiecznie w okresie od marca do konca maja 2014 - tzn ze razem emerytura i wynagrodzenie z umowy zlecenia nie moze tej kwoty miesiecznie przekroczyc zeby nie zmniejszyli swiadczenia ?
czy ja to dobrze rozumiem
~irena

Post autor: ~irena »

~Agnieszko oświadczenie nic nie znaczy. miałam taki przypadek i musiałam po kontroli zus zapłacić składki
~Agnieszka

Post autor: ~Agnieszka »

W naszym urzedzie też mieli kontrolę ZUS i sprawdzali czy do każdej umowy zlecenia jest oświadczenie, i to wystarczyło
Awatar użytkownika
alanka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alanka »

U mnie ZUS sprawdzał czy są oświadczenia, oraz zapytał czy dla studentów prócz oświadczania mam dowód na to, że studiują. Akurat mam ale powiedziałam, że przecież wystarczą oświadczenia. Powiedział, że niby tak ale jak się okaże że kłamał to i tak ja będę korygować listy płac i naliczać składki ZUS.
Mam jednego emeryta który w trakcie 6 miesięcznej umowy zmienia mi po 2,3 razy oświadczenie (raz chce składki społ, raz nie w zależności od innych umów). Ma prawo do tego i pomimo zgrzytania zębami zmieniam.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
ODPOWIEDZ