\"Sorry ludek, ale nikt mnie nie pytał jaki kształt ma mieć państwo, ani nikt mnie nie pytał czy chcę religię w szkole. Ba moich przodków (zapewne też twoich) nikt nie pytał o kształt państwa i jego formy. Podejrzewam, że kiedyś ktoś siła (przymusem) coś postanowił.\"
Święte słowa Elmerze. Niejaki Mieszko I ogniem i mieczem postanowił wprowadzić cywilizację łacińską (chrześcijańską) wbrew woli narodu. Z początku naród sie buntował, powstania robił ale potem się przystosował a teraz nawet uważa, że to było słuszne i zbawienne.
Nie ma więc chyba co narzekać na władzę. Za jakiś czas nasi potomkowie pewnie uznają, że to było dla naszego dobra.
\"posłania ich w niebyt?
To trzeba monarchię przywrócić (bynajmniej nie parlamentarną) \"
Wyborca Myszki Mikkego, prawda?
Zaczniemy od wyboru króla, czy JKM (Jego Królewska Mość ?) sam sie nim na początek ogłosi? A jak nam się król przestanie podobać? Rewolucja?
Donek wykorzystywanie tajnych służb do celów prywatnych (i to bez nakazu sądu) jest karalne.
Powiadamiam agenta Tomka. Przywali ci z krzesła (czy jakoś tak).
Ludek, Mieszko I wziął za p...ysk ludzi dużo wcześniej i wierz mi, że nie chciałbyś by wtedy Polska pozostała przy pogaństwie (mitem jest zresztą twierdzenie, że przed chrztem Polska nie znała chrześcijaństwa). O rzekomych świetnych buntach pogańskich książętach (też nieśli ogień i miecz) oraz Bolesławie Zapomnianym (czy w ogóle był?) można w innym temacie pogadać