FV WODA, wiem że temat stary:) ale wciąż aktualny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 paź 2019, 8:49

JolaDM pisze: ↑
15 kwie 2016, 12:59

art. 6 ust 6 pkt 2 ustawy o dodatkach mieszkaniowych mówi, że: „Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.”

Według tego przepisu nie tylko przeliczamy i porównujemy wydatki w samych złotych, ale również przeliczamy ilości, tak jak wspomniał PCW.

W przypadku stawek w złotych za wodę raczej każda gmina ma jedną stawkę ceny za 1 m3 wody dla lokali gminnych jak i dla innych zarządców i nie ma co tu porównywać.

Ale każda gmina ma dla swoich lokali określoną stawkę miesięczną w opłatach za wodę w ilościach kubików (m3) na osobę i takie podają do wniosków na DM (nasza gmina ma na 1 osobę stawkę 3 m3 i np. w lokalu mieszka 4 osoby x 3 m3 x 4,20 zł. brutto za 1 m3 = 50,40 zł. miesięczna opłata za wodę).
A jeśli ktoś ma podaną do wniosku na DM opłatę za wodę lub przynosi rachunek i w przeliczeniu na 1 miesiąc wydatek za wodę np. dla 4 osobowej rodziny wynosi 100,80 zł., to wówczas do wyliczenia DM uwzględnić należy niższą kwotę „gminną”, czyli 50,40 zł.

Tak prawidłowo wlicza się wydatki za wodę i wówczas nie ma żadnego kombinowania ani naciągania.

Witam, wiem że temat stary:) ale wciąż aktualny :)

moja poprzedniczka liczyła wydatki tylko przyrówniąc CZYNSZ do stawki w gminie 5zł/m2, wydatki za wodę + ścieki wg FV przedstawionej np. 189 zł/mc ( jeśli potrzeba było przeliczała proporcjonalnie za mc - ok.) tylko pytanie czy powinna przyrównać do stawki w gminie m3, źle do tej pory były wyliczane wydatki :o :shock: ??? przecież art6 ust6pkt2 mówi "....opłaty,poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie miesz. gminy ...."
Madzik05
Referent
Od: 18 mar 2019, 11:46
Zajmuję się: prawa lokatorów, dodatki mieszkaniowe i energetyczne, najem

Napisano: 15 paź 2019, 13:38

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody Dz U z 2002 Nr 8 poz.7. ja porównuje wszystkich ( nawet gminnych)
Skończyła się dopłata 1 osobie do 10m3 ( bo tak miała zadeklarowane miesięcznie by mieć nadpłatę przy rozliczeniu rocznym)
kiczorek1
Praktykant
Od: 11 sie 2014, 8:22
Zajmuję się:

Napisano: 15 paź 2019, 14:25

kiczorek1 pisze:
15 paź 2019, 13:38
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody Dz U z 2002 Nr 8 poz.7. ja porównuje wszystkich ( nawet gminnych)
Skończyła się dopłata 1 osobie do 10m3 ( bo tak miała zadeklarowane miesięcznie by mieć nadpłatę przy rozliczeniu rocznym)
jaką normę na 1 os. wody macie?
Madzik05
Referent
Od: 18 mar 2019, 11:46
Zajmuję się: prawa lokatorów, dodatki mieszkaniowe i energetyczne, najem

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x