-1 Nie popieram -1 Popieram +1 PrawieNikt Mozilla Firefox Windows :
Można mieć różne zdanie na temat tego jak obecnie zarządzane jest miasto, ale to nie ma znaczenia wobec podstawowego faktu, jakim jest sprawowanie niepodzielnej władzy przez obecnego Prezydenta miasta od 19 lat. To dłużej, niż trwała 1000-letnia Rzesza hitlerowska i dłużej niż przewidują nawet konstytucje krajów, które dość daleko rozmijają się z demokracją, np. Białorusi czy Rosji.
Nie przypadkiem Ojcowie europejskiej demokracji z góry przewidzieli, aby władza wykonawcza była zmieniana co jakiś określony czas, a także aby ta sama osoba, pełniła najwyższe stanowisko, nie więcej niż dwa razy.
Dlaczego więc w Polsce, na szczeblu samorządu, nie zachowano tej zasady, skoro obowiązuje ona także w naszym państwie i dotyczy najwyższych władz?
Złamanie tej zasady na szczeblu samorządowym, także w Gliwicach doprowadziło do patologii polegających na wytworzeniu się grup interesów dbających tylko o siebie za przyzwoleniem aktualnego Prezydenta.
To jest właśnie powód, dla którego Zygmunt Frankiewicz nie powinien już być prezydentem Gliwic.
To smutne, że zwykli obywatele, poza chwalebnymi wyjątkami, nie wykazują dostatecznie dużej woli, aby zmienić ten stan rzeczy. Choć biorąc pod uwagę agresję czynników związanych z UM Gliwice to trzeba przyznać, że jednak rządząca koteria nieco się przestraszyła obecnego referendum. Oby faktycznie!
Ale dzięki wklejkom może ktoś kto nie wiedział poszedł zamiast mnie - nic nie dzieje się bez przyczyny, a ja juz dawno pisalam, że nie czuję się ani bezsilna, ani bezradna, a z pustego i Salomon nie naleje.
To, że wykorzystuje się moją jeszcze nie dosc dobra kondycję to nie dowód, że ja nic nie moge - wrecz przeciwnie to dowód na to ile mogłam wczesniej i dlaczego jestem tak nękana!!!!!!!!!!
ten link dałam tutaj bo jest dobrym przykładem na to jak trudno sobie poradzic z pewnymi uczuciami osobie, ktora je przeżuwa, jak ważne jest aby z siebie to wyrzucić i nie wstydzić się własnych uczuć tylko umieć się z nimi zmierzyć i otwarcie o tym mówić aby nie cierpieć, jak różny jest odbiór społeczny i jak różny - innymi słowy cenie Panią Katarzynę Figurę jako aktorkę i jako człowieka za to , że potrafi być sobą - człowiekiem z krwi i kosci i jest przykładem tego, że z każdym problemem można sobie poradzić jeżeli jesteśmy spójni i wierzymy w siebie