Ja ma przypadek. KDR zgłosiłem w lipcu 2015, do dziś na egiodo nie ma informacji. Dzwoniłem do departamenty rejestracji i Pani powiedział że mają rok na umieszczenie informacji. Co mam zmieniać w takim razie jak nie mam nadanego numeru przez GIODO?
Od 1 stycznia 2015 roku obowiązują nowe przepisy ustawy o ochronie danych osobowych. Zgodnie z nowelizacją firmy i jednostki organizacyjne przetwarzające zbiory podlegające zgłoszeniu do GIODO (np. dane Klientów, rejestry korespondencji) będą musiały dokonać rejestracji ABI – Administratora Bezpieczeństwa Informacji lub zgłoszenia zbiorów do GIODO. Istnieją zatem dwa warianty do wyboru:
1. Pełnienie funkcji nadzorcy ochrony danych przez administratora danych (właściciela, Zarząd, Dyrekcję) z wdrożeniem dokumentacji i rejestracją zbiorów do GIODO, albo
2. wyznaczenie i zgłoszenie do rejestru – Administratora Bezpieczeństwa Informacji (ABI), który będzie czuwał nad dokumentacją i zbiorami wewnątrz podmiotu.
UWAGA! Rejestracja zbiorów danych podlegających zgłoszeniu do GIODO pozwoli na uniknięcie wyznaczenia Administratora Bezpieczeństwa Informacji (ABI) w podmiocie – co wiąże się z dodatkowymi obowiązkami i sprawozdaniami ABI względem GIODO – jest to bardzo korzystne rozwiązanie, dlatego rekomendujemy jak najszybsze wdrożenie dokumentacji z instrukcją zgłoszenia zbioru do GIODO i wsparciem prawnym >
Rejestracja zbiorów znosi konieczność wyznaczenia ABI także w spółkach
Nowelizacja znosi zatem aktualny dziś obowiązek wyznaczania ABI w podmiotach os. prawnej (do tej pory wg przepisów ABI nie musieli wyznaczać jedynie „jednoosobowi administratorzy danych”, czyli tacy, którzy osobiście mogli pełnić funkcję ABI np. w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej). W przypadku np. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, przetwarzającej np. dane osobowe klientów w myśl starych przepisów zarząd miał obowiązek wyznaczenia ABI oraz zgłoszenia zbioru do GIODO (chyba że jest zwolniony z obowiązku zgłaszania na podstawie art. 43 ust. 1 uodo).
A może chodzi o rodzaj zabezpieczeń stosowanych o których mowa w Instrukcji Zarządzania Systemem Informatycznym KDR?
Jak to jest z tym powierzeniem przetwarzania danych czy Gminy zlecając realizację zadania np. OPS-om powinny zawrzeć umowę na powierzenie przetwarzania danych przez OPS?
Czy w zgłoszeniach do GIODO jest potrzeba zaznaczenia w pkt 3 zgłoszenia: Dane zostały powierzone (np. do OPS) w związku ze zleceniem realizacji zadania do Ośrodka?
A ja mam inne pytanie - czy OPSy powinny w ogóle zgłaszać zmianę systemu informatycznego i/lub nazwę bazy skoro OPS nie posiada żadnego systemu informatycznego, którego bazą może zarządzać?
Chodzi mi o to, że dane wpisywane są online i trafiają do baz zlokalizowanych nie-wiadomo-gdzie. Jedyne dane jakie ma OPS, to papierowe wnioski Klientów. Zarządzaniem samej bazy zajmuje się chyba MRPiPS a nie OPS, skoro to nawet nie jest zlokalizowane w OPSie. Jak można opisać stosowane mechanizmy w oprogramowaniu, którym OPS nie dysponuje i do którego nie ma dostępu ani informacji co i jak? Poza tym, nawet jeśli ma informacje, to i tak uważam, że OPS przetwarza tylko dane papierowe i chyba takie powinien zgłosić do GIODO.
Jak tylko Urząd Gminy podrzucił KDR do GOPS-u to zrobiła w imieniu UG zgłoszenie do GIODO, zaznaczyłam - powierzenie przetwarzania danych osobowych oraz mam stosowną umowę, ale tak jak Jan do tej pory nie otrzymaliśmy nic z GIODO. Więc jak co niektórzy za bardzo nie wiem co mam zgłaszać do GIODO.
a umowe to mam taką:
"Umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych
zwana dalej „Umową”, zawartą w dniu 11 lutego 2015r. w ...................... pomiędzy:
...................................... - Wójtem Gminy ...........................................
zwanym dalej „Administratorem danych”
a
.................................... – Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ..............................
oraz
........................................... – pracownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ...............................
zwanymi dalej „Zleceniobiorcą”,
zwanymi łącznie „Stronami”.
§1
Przedmiot umowy
1.Strony postanawiają, że w celu spełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa, a w szczególności przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101 poz. 926), zwanej dalej „Ustawą”, oraz ustawy z dnia 5 grudnia 2014r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2014 r. poz. 1863) Administrator danych, powierza Zleceniobiorcy do przetwarzania dane osobowe w zakresie określonym niniejszą Umową.
§2
Zakres powierzonych danych i cel przetwarzania
2.Administrator danych powierza Zleceniobiorcy przetwarzanie danych osobowych wyłącznie w celu realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych na podstawie Upoważnienia do przyznawania Karty Dużej Rodziny.
3.Zleceniobiorca zobowiązuje się przetwarzać powierzone do przetwarzania dane osobowe wyłącznie w celu realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych.
§3
Prawa i obowiązki Stron
4.Zleceniobiorca stosuje środki techniczne i organizacyjne, które spełniają wymagania Ustawy (Rozdział 5 – art. 36-39 ) oraz Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych .
5.Zleceniobiorca stosuje wysoki poziom zabezpieczeń wskazany w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych
6.Zleceniobiorca oświadcza, że przetwarzanie powierzonych danych osobowych będzie się odbywało na terenie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w .............................. oraz w systemie informatycznym RI KDR.
7.Administrator danych, powierza Zleceniobiorcy do przetwarzania dane osobowe, które Zleceniobiorca gromadzi zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
8.Na pisemny wniosek Administratora Danych, Zleceniobiorca jest zobowiązany do udzielenia informacji na temat przetwarzania powierzonych danych osobowych, w tym na temat zastosowanych przy przetwarzaniu danych osobowych środków technicznych i organizacyjnych, w terminie 14 dni od otrzymania wniosku.
9.Zleceniobiorca poinformuje Zleceniodawcę o czynnościach i postępowaniach z własnym udziałem prowadzonych w zakresie powierzonych do przetwarzania danych osobowych przez organy administracji publicznej ( w szczególności Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych) lub organy wymiaru sprawiedliwości.
§4
Odpowiedzialność
10.Każda ze Stron odpowiada za szkody wyrządzone drugiej Stronie oraz osobom trzecim w związku z wykonywaniem niniejszej Umowy zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego, Ustawy oraz niniejszej Umowy.
11.W przypadku szkody spowodowanej działaniem Zleceniobiorcy, Zleceniobiorca odpowiadać będzie na zasadzie winy za szkody rzeczywiste poniesione przez Administratora Danych.
12.Zleceniobiorca jest wyłączony z odpowiedzialności za prawidłowe zabezpieczenie danych osobowych na zasadach opisanych w §3 pkt 4-6. Umowy w tej części systemu informatycznego, która jest zarządzana przez Administratora Danych.
§5
Postanowienia końcowe.
13.Niniejsza Umowa została zawarta na czas obowiązywania Upoważnień do przyznawania Karty Dużej Rodziny.
14.Wszelkie zmiany lub uzupełnienia w Umowie wymagają zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.
15.W kwestiach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego oraz Ustawy.
16.Umowę sporządzono w trzech jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze Stron.
17. Umowa wchodzi w życie z dniem podjęcia, z mocą obowiązującą od 01 stycznia 2015r.
-------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------
Administrator Danych Zleceniobiorca
Umowę ściągnęłam ze strony jakiegoś ministerstwa i ją zmodyfikowałam , więc myślę, że jest spoko. Ale już wiem, że trzeba zrobić nową, bo zmieniła się podstawa prawna oraz system informatyczny, no i są jeszcze wytyczne. Ale jak na razie to nie mam kiedy się za nią zabrać.