mietka, skarbie! Poczytaj Ty uważnie.
Ania napisała, że zaprosiła na spotkanie dorosłe dzieci bez osoby stosującej przemoc. Czyli zaprosiła tylko OFIARY (losu). I podsunęła im (tym OFIAROM) do podpisania zobowiązanie o poufności.
Skąd więc to \"Oj Jerry\" pod moim adresem?
Ania przegięła, a Ty mnie obsobaczasz. I za co?
Ania nie może dawać czegokolwiek do podpisania o poufności ani ofierze ani sprawcy. Zobowiązania takie podpisują tylko i wyłącznie członkowie zespołu/grupy. Tak stanowi PRAWO!
O.K.?
Grupa robocz postanowiła zaprosić na posiedzenie...
Re: Grupa robocz postanowiła zaprosić na posiedzenie...
ale dziewczynie chodzi o to, że te dzieci (dorosłe zresztą) mieszkają oddzielnie i nie koniecznie są czy były ofiarami przemocy.
anno, nadajemy na dwóch różnych częstotliwościach.
Ja odniosłem sie do postu Ani z dnia 2012-06-11 12:30:26, Ty natomiast przywołałaś wypowiedź kubana z dnia 2012-06-06 13:45:26.
Zatem rozważmy problem, który zgłosił kuban:
...dorosłe dzieci ofiary przemocy.Dzieci te sa usamodzielnione i zamieszkują oddzielnie.Ich brat znęca sie nad matką.Kto ma wysłać zaproszenie do nich i kto podpisać?Czy przewodniczący ZI,czy lider grupy roboczej?
Jak to należy rozumieć? Ano tak: rodzeństwo dorosłe, usamodzielnione, zapewne ma własne rodziny. Ich brat pozostał w domu rodzinnym z matką i się nad nią znęca.
NK wypełnia pracownik socjalny (jeśli któreś z rodzeństwa zgłasza w siedzibie OPS o poczynaniach brata) lub też policjant (jeśli matka wezwała patrol na interwencję lub matka udała się do komisariatu i tam złożyła zawiadomienie o przestępstwie). Tak czy siak NK trafia do zespołu, a ten (w osobie przewodniczącego) kieruje procedurę na GR. A potem to już wg dalszych zapisów w paragrafach 8 do 10 Rozporządzenia RM.
Rodzeństwo, które mieszka poza domem rodzinnym nie powinno być zapraszane na GR, bo przecież ani nie jest ofiarą ani sprawcą, a GR nie jest komórką dochodzeniową czy śledczą. Przepisy Rozporządzenia przecież nie mówią o innych osobach niż ofiarach i sprawcach, których ma dotyczyć procedura.
Rodzeństwo w ich miejscach zamieszkania może odwiedzić pracownik socjalny lub dzielnicowy w ramach pogłębienia wiedzy na temat zachowań brata/sprawcy przemocy.
Jeżeli wszczęte zostanie postępowanie karne przez Policję to rodzeństwo zostanie wezwane na przesłuchania w charakterze świadków.
Ja odniosłem sie do postu Ani z dnia 2012-06-11 12:30:26, Ty natomiast przywołałaś wypowiedź kubana z dnia 2012-06-06 13:45:26.
Zatem rozważmy problem, który zgłosił kuban:
...dorosłe dzieci ofiary przemocy.Dzieci te sa usamodzielnione i zamieszkują oddzielnie.Ich brat znęca sie nad matką.Kto ma wysłać zaproszenie do nich i kto podpisać?Czy przewodniczący ZI,czy lider grupy roboczej?
Jak to należy rozumieć? Ano tak: rodzeństwo dorosłe, usamodzielnione, zapewne ma własne rodziny. Ich brat pozostał w domu rodzinnym z matką i się nad nią znęca.
NK wypełnia pracownik socjalny (jeśli któreś z rodzeństwa zgłasza w siedzibie OPS o poczynaniach brata) lub też policjant (jeśli matka wezwała patrol na interwencję lub matka udała się do komisariatu i tam złożyła zawiadomienie o przestępstwie). Tak czy siak NK trafia do zespołu, a ten (w osobie przewodniczącego) kieruje procedurę na GR. A potem to już wg dalszych zapisów w paragrafach 8 do 10 Rozporządzenia RM.
Rodzeństwo, które mieszka poza domem rodzinnym nie powinno być zapraszane na GR, bo przecież ani nie jest ofiarą ani sprawcą, a GR nie jest komórką dochodzeniową czy śledczą. Przepisy Rozporządzenia przecież nie mówią o innych osobach niż ofiarach i sprawcach, których ma dotyczyć procedura.
Rodzeństwo w ich miejscach zamieszkania może odwiedzić pracownik socjalny lub dzielnicowy w ramach pogłębienia wiedzy na temat zachowań brata/sprawcy przemocy.
Jeżeli wszczęte zostanie postępowanie karne przez Policję to rodzeństwo zostanie wezwane na przesłuchania w charakterze świadków.
Witam i wyjasniam...
oczywiście ani ofiary ani sprawcy nie podpisuja żadnych oświadczeń!!!
ale chodzi o to jak wytłumaczyć obecność osób trzecich na posiedzeniu grupy roboczej.
pozdrawiam
oczywiście ani ofiary ani sprawcy nie podpisuja żadnych oświadczeń!!!
ale chodzi o to jak wytłumaczyć obecność osób trzecich na posiedzeniu grupy roboczej.
pozdrawiam
Jakie osoby trzecie na posiedzeniu GR? Kto może być członkiedm ZI czy GR mówi art. 9a ust. 3 i 11.
O tym nie może być mowy, żeby ktoś spoza tego grona siedział i słuchał. Kłania się ustawa o GIODO.
Jeśli GR postanowi jednak poszerzyć swój skład o np. pedagoga szkolnego to tenże nowy członek musi podpisać oswiadczenie o zachowaniu poufności wszelkich informacji oraz danych (art. 9c ust. 1-3 Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie).
O tym nie może być mowy, żeby ktoś spoza tego grona siedział i słuchał. Kłania się ustawa o GIODO.
Jeśli GR postanowi jednak poszerzyć swój skład o np. pedagoga szkolnego to tenże nowy członek musi podpisać oswiadczenie o zachowaniu poufności wszelkich informacji oraz danych (art. 9c ust. 1-3 Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie).
może i tak, ale osobę ta potraktowałam jako przedstawiciela Pani, która ma 87 lat, jakbym ja wezwała to jeszcze by mi zeszła 
mam druk ze szkolenia - wniosek o powołanie grupy roboczej z adnotacja na dole - w spotkaniu weźmie udział lub nie weźmie udziału przedstawiciel rodziny, w której wystapił problem...
sama niewiem, ale dziękuję za zainteresowanie problemem.

mam druk ze szkolenia - wniosek o powołanie grupy roboczej z adnotacja na dole - w spotkaniu weźmie udział lub nie weźmie udziału przedstawiciel rodziny, w której wystapił problem...
sama niewiem, ale dziękuję za zainteresowanie problemem.
No i zaproszone na GR dorosłe dzieci chętnie przyszły.Dla dobra matki będą ją namawiać na wizyty psychologa.(Na poprz. zebraniu stanowczo odmówiła...).Dopilnują by skierowała do sądu wniosek o zakaz zbliżania się jej syna(sprawcy) do jej posesji.Były b. pomocne w tej sprawie.W końcu to ich matka i brat...Myślę,że na posiedz. można zaprosić każdego kto może pomóc...
...no i zamiast sztywnego trzymania się paragrafków i analizowania co można, a czego nie można w ramach procedury mamy EFEKT
i konkret w planie pomocy.
Pozdrawiam tych, którym się chce i tych, którym się nie chce,
tych którzy mają wiarę w sens tego co robią, tych którzy właśnie ją tracą, tych którzy już ją utracili i tych którzy nigdy jej nie mieli

Pozdrawiam tych, którym się chce i tych, którym się nie chce,
tych którzy mają wiarę w sens tego co robią, tych którzy właśnie ją tracą, tych którzy już ją utracili i tych którzy nigdy jej nie mieli

Oprócz Grupa robocz postanowiła zaprosić na posiedzenie... - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
Pytanie
dziecko pobite
Odbiór dziecka
zakończenie NK
spotkania ZI - tematy spotkań
kontrola
założona NK - ofiara chce zrezygnować
Sprawca przemocy nie chce współpracować!!!
Przemoc w rodzinie
co robić POMOCY
ZI a wspołpraca kuratora sądowego?
nk
Kara pozbawienia wolności -dla sprawcy.ZAMKNIECIE NK
gr. robocza
zakonczenie NK
informacja o zalozeniu niebiskiej karty