Witam. Na spotkaniu w spraiwe niebieskich kart była nam rpzekazana informacja, iż obowiązkowo do grupy roboczych musza być powoływani: pracownik socjalny, dzielnicowy, członek GKRPA, pracownik ościwaty i ochrony zdrowia. Podobno zmieniło się to w rozporzadzeniu, jednakże nic takiego nie znalazłam. Wiecie coś na ten temat?
po co ci w grupie roboczej oświata jak sprawa dotyczy wyłącznie osób dorosłych, albo po co ci w grupie roboczej członek GKRPA jeśli osoby nie piją i nie ćpają? w jakim rozporządzeniu się miało coś zmienić? jeżeli chodzi o rozporządzenie z dnia 13 września 2011 w sprawie procedury Niebieskie Karty to na dzien dzisiejszy bankowo się nic nie zmieniło
Czytając literalnie ustawę dochodzi się wniosku, że w skład GR obligatoryjnie wchodzą przedstawiciele jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, Policji, oświaty, ochrony zdrowia... Działając praktycznie nie ma to najmniejszego sensu: po co przedstawiciel oświaty, skoro np w rodzinie nie ma dzieci? Po co członek GKRPA gdy w rodzinie nie występuje problem z alkoholem? Ja tam powołuję GR po dokładnej analizie NK. Prawdopodobnie naruszam ustawę, ale jak nie widze sensu powoływania niektórych osób w skład GR to ich po prostu nie powołuję.
ja tez powołuję zawsze pracownika socjalnego i dzielnicowego, zdarza się, że jest też pedagog szkolny. Nie widziałam jeszcze potrzeby powoływania innych osób. poza tym przy 2 osobach jest trudno ustalić termin, a przy 3 jest to już praktycznie niewykonalne...