jak obliczyć dochód - działalność gospodarcza - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 wrz 2014, 19:42

Witam,
Mam klientkę, która na okres letni otwiera działalność gospodarczą - rozlicza się ryczałtowo i wszystkie wydatki związane z utrzymaniem działalności wlicza w koszty (zus, podatek, dzierżawa, paliwo)... jak mam obliczyć dochód? Czy od brutto odliczam jedynie składki wpłacane do ZUS i podatek czy też rzeczywiście wszystkie koszta związane z utrzymaniem działalności i wówczas stanowi to dochód netto?
młoda socjalna

Napisano: 23 wrz 2014, 19:52

wydaję mi się, że odliczasz tylko zus i podatek
maniek7676
Praktykant
Od: 23 wrz 2014, 18:22
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2014, 20:40

a czy nie jest tak jeśli ktoś z zarobionej kwoty brutto potrąca wszystkie realne koszty czyli składki ZUS, podatek, dzierżawa i np. paliwo i wówczas deklaruje dochód netto, gdyż taką kwotę rzeczywiście otrzymuje do ręki.. a my zazwyczaj patrzymy na realne dochody, no jedynie że wkradają się gdzieś potrącenia komornicze
sońka

Napisano: 23 wrz 2014, 20:43

skoro ryczałt to zaśw. z US o formie opodatkowania i oświadczenie o dochodzie netto i to jest święte
t.franek

Napisano: 23 wrz 2014, 20:49

.......................
7. Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku prowadzenia działalności opodatkowanej na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego, zawierającego in-formację o wysokości:
1) przychodu;
2) kosztów uzyskania przychodu;
3) różnicy pomiędzy przychodem a kosztami jego uzyskania;
4) dochodów z innych źródeł niż pozarolnicza działalność gospodarcza w przypadkach, o których mowa w ust. 6;
5) odliczonych od dochodu składek na ubezpieczenia społeczne;
6) należnego podatku;
7) odliczonych od podatku składek na ubezpieczenie zdrowotne związanych z prowadzeniem pozarolniczej działalności gospodarczej.
8. Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku pro-wadzenia działalności na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego zawierającego informację o formie opodatkowania oraz na podstawie dowodu opłacenia składek w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.
.............................
Gość

Napisano: 23 wrz 2014, 20:51

czy zamiast zaświadczenia z US nie wystarczy wydruk przez pracownika socjalnego z CEIDG i oświadczenie osoby o uzyskanym dochodzie?
maniek7676
Praktykant
Od: 23 wrz 2014, 18:22
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2014, 21:42

Nie wiem.
Ustawa mówi jak wyżej przytoczone.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny