jak pomóc ciężarnej - Ośrodki Interwencji Kryzysowej

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lut 2008, 0:21

jaką pracę socjalną i jak pomóc :ciężarna 21 lat twierdzi że mieszka na ogródkach był tam zrobiony wywiad (warunki znośne prąd,piec,bieżąca woda refleksja a może zapalili w piecu na czas wywiadu) wie kto jest ojcem ale nie chce podać,twierdzi że nie zna miejsca jego pobytu i nie wie gdzie on jest ogródek udostępnili znajomi (małżeństwo 60 lat) pomagają dając żywność ona jest bez środków do życia wykształcenie podstawowe

pozdro

~ Ara

Napisano: 19 kwie 2008, 15:29

Jeżeli jest tak jak napisałaś, to sytuacja wydaje mi sie nie tak bardzo skomplikowana. Zastanawiałbym się, czy w tych warunkach można mieszkać,opiekując się dzieckiem. Zastanawiam się ponadto, jakie świadczenia jej przysługują.
Jako pracownik socjalny chciałbym ustalić czy ojciec dziecka może łożyć na utrzymanie. Zastanawiałbym się także nad zasiłkiem rodzinnym i dodatkiem do tego zasiłku a mianowicie dodatkiem z tytułu samotnego wychowywania dziecka. Zasiłek ten przysługuje matce dziecka, jeżeli nie ma ona prawa do świadczenia alimenatacyjnego, ponieważ ojciec dziecka jest nieznany, lub powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego zostało oddalone. Trudno aktywizować tą osobę pod względem zawodowym. Trzeba koniecznie stworzyc tej kobiecie warunki do godnego życia.
~Adrian

Napisano: 29 kwie 2008, 15:14

Zgadzam się z Adrianem. Jest też trzecie wyjście: kobieta składa w sądzie wniosek o ustalenie ojcostwa (jeśli wie kim jest ojciec jej dziecka) następnie pozew o alimenty a gdy te będą zasądzone to do komornika o alimenty i do GOPS-u o zaliczkę alimentacyjną. jak urodzi to po becikowe i zasiłek rodzinny
~Mila

Napisano: 08 maja 2008, 23:46

spróbuj namówić ją na dom samotnej matki może
~kargul

Napisano: 19 maja 2008, 0:20

Ja w terenie mam kilka takich przypadków i tez na działkach.Postaraj się dowiedzieć coś o jej rodzinie-rodzicach,rodzeństwu.Może są w stanie ja wesprzeć.?Oczywiście możesz jej zaproponować dom samotnej matki,albo też stworzyć(przygotować) warunki, do których będzie mogła wrócić po porodzie.Czysta altanka, ciepło,dostęp do prądu,gazu,wody.Odwiedzaj częściej środowisko niż tylko w trakcie sporządzania wywiadu.Być może odwiedzają ja jacyś znajomi,przyjaciele.Można ich zaangażować w przygotowanie warunków dla dzieciątka.Mi udało się tak wyprowadzić małymi kroczkami jedną dziewczynę.Musisz ją jednak mocno wspierać.Powodzenia!
~podwójna

Napisano: 17 lis 2008, 10:25

hey jestem w 19 tygodniu ciazy slyszalam ze sa jakies pomce dla ciezarny czy to prawda ze do urodzenia otrzymuje sie \"zasilek\" jezeli w rodzinie nie przekeraczalny dochod wynosi 514zł na osobe ten zasilek to 500zł co miesiac do urodzenia dzieca czy to prawda pomuzcie!!! Moze znacie jakies inne insty tucje,ktore pomagaja uczacym ciezarnym??
~DoRoTa

Napisano: 23 maja 2009, 8:53

nie, te przepisy już dawno nie obowiązyja
~xxx

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x