Jak poprawnie "zaplanować" plan- Błagam Pomocy! - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 maja 2017, 4:50

Witam, dziewczyny proszę podpowiedzcie jak poprawnie skonstruować plan pracy-pracuje w zawodzie 7 miesiąc i prawdopodobnie przez te okres niepooprawianie konstruowałam i prowadziłam plan pracy z rodziną.
Robiła to zazwyczaj tak: Określić Cel główny- kilka Celów szczegółowych długoterminowych- oraz cele i działania krótkoterminowe-
Czy cele szczegółowe długoterminowe mogę wyznaczać sobie na okres 1 roku?bo mniej więcej na tyle zakładam okres współpracy z daną rodziną?- dla mnie są to te cele które po osiągnięciu przez rodzinę są powodem do zrealizowania planu i zakończenia współpracy.
Mam problem z celami i działaniami szczegółowymi, krótkoterminowymi :(;/
Na jaki okres czasu wyznacza się cele szczegółowe i działania krótkoterminowe?
Czy co miesiąc należny pisać z rodziną nowe cele i działania krótkoterminowe?

Ja robię w ten sposób, że cele główne i cele szczegółowe długoterminowe, zostawiam bez zmian (chyba ze np. ktoś podjął prace wówczas cel został osiągnięty i dokonuje zmian)- a działania i cele szczegółowe rozpisuje z rodziną zawsze końcem miesiąca na kolejne dwa miesiące do przodu czyli np w styczniu- rozpisuje cele i działania krótkoterminowe inne na miesiąc luty i marzec, rodzina dostaje kartkę na której ma wypisane miesiąc luty i cele/działania jakie ma zrealizować (jest ich zazwyczaj 3-4 góra 5) i tak samo miesiąc marzec.
Czy aktualizacje planu mogę robić co pól roku wtedy gdy sprawozdanie? tak jest mi najwygodniej.
Znalazłam w necie plan pracy z rodzina określony jest w nim cel główny nie ma w nim celów długoterminowych i tabelka zawierająca 7 celów i działań krótkoterminowych ale termin ich wykonania są tylko na okres jednego miesiąca, czyli z tego wynika ze cel główny pozostają bez zmian-a cala tabelka i te 7 krotkoterminowych celów/działań co miesiąc się zmienia?a jeśli wiem ze któryś z tych celów nie możne być osiągnięty tylko i wyłącznie w danym dniu,tygodniu/ miesiącu to czy mogę termin realizacji wpisać np. Od 25.03. 2017 i systematycznie w terminach późniejszych/.- i już nie wracam do tego celu w sensie nie wpisuje go po raz kolejny na inny okres np na maj.
Dziewczyny pomóżcie!!! moja kierowniczka nie ma pojęcia jak ma to wyglądać i daje mi wolna rękę, ale ja nie jestem pewna czy robię prawidłowo a chce zacząć sprawozdania pisać. Jeśli któraś z was możne mi opisać jak to wygląda z miesiąc na miesiąc-jak ten plan się zmienia-co się w nim znmienia co nie-kiedy go aktualizować- do czasu aktualizacji planu lub sprawozdania to byłabym wdzięczna!
Ewelina022
Praktykant
Od: 03 maja 2017, 3:17
Zajmuję się: Asystent rodziny

Napisano: 03 maja 2017, 22:15

jak chłopak to się wypowiem :P

Matko jedyna ja bym się w tym nie połapał.................

Należy sobie stworzyć taki plan, który będzie przejrzysty dla nas i dla rodziny.

Ja np, nie wyznaczam długo i krótko terminowych, bo bym się w tym nie połapał....

plan robie na pół roku i sprawozdanie też co pół roku.....

taki mały przykład co

Plan pracy z rodziną…………..………………………………………
Na rok …………………………….
W zakresie pedagogizacji rodziców:
1. Motywowanie rodziców do współpracy w celu wspierania działań wychowawczych podejmowanych na rzecz ich dzieci.
2. Udzielanie doraźnej pomocy w załatwianiu poradni specjalistycznych, pomoc w rozwiązywaniu problemów, prewencja socjomotywacjna rodziny.
3. Pomoc terapeutyczna poprzez objęcie dziecka i jego rodziny wszechstronną opieką.,
4. Oddziaływanie psychoedukacyjne, rozmowy z rodzinami na tematy wychowawcze, stosowanie pomocy w formie mediacji, np. w momencie kryzysu rodzinnego,
5. Pomoc w rozwiązywaniu konkretnych sytuacji wychowawczych.
W zakresie profilaktyki uzależnień:
1. Motywowanie rodziców do współpracy w celu wspierania działań profilaktycznych podejmowanych na rzecz ich dzieci,
2. Organizowanie warsztatów profilaktycznych , projekcja filmów o tematyce profilaktyki uzależnień oraz konsekwencji nadużywania środków psychoaktywnych, np. „Nikotyna legalny narkotyk”, „Fascynujące dzieci” o Płodowym Zespole Uzależnień.
W zakresie edukacji społeczno- moralnej:
1. Udział rodziców (opiekunów) w organizowanych w placówce spotkaniach integracyjnych, np. Mikołajki, Wigilia, Wielkanocne Śniadanko, Dzień Matki, Dzień Babci i Dziadka, itp.
2. Pomoc w organizacji urodzin podopiecznych,
3. Udział rodziców w wycieczkach
lucek
Praktykant
Od: 24 maja 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 03 maja 2017, 22:19

lub coś takiego

plan pracy

1). Podniesienie umiejętności opiekuńczo- wychowawczych (cel główny)
- stosowanie skutecznych, metod wychowawczych
- budowanie właściwych relacji, rodzinnych
- dbanie o właściwą higienę osobistą, członków rodziny
2). Motywowanie i pomoc w podjęciu leczenia, przez klientkę (cel główny)
- wzmocnienie motywacji do walki z uzależnieniem alkoholowym
- informowanie o możliwościach terapii i motywacja do jej podjęcia
- wspieranie do systematycznego uczęszczania na terapię
lucek
Praktykant
Od: 24 maja 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2017, 13:52

Dziękuje,
Głownie chodziło mi o te cele krótkoterminowe i działania krótkoterminowe, jest z tym bardzo dużo roboty papierkowej;/
Czyli dobrze będzie jeden-dwa cele główne- do tego parę celów szczegółowych-tak jak napisałeś-
A czy Ty wyznaczasz swoim rodzinom działania na każdy kolejny miesiąc?
Np w odniesieniu do celu Motywowanie i pomoc w podjęciu leczenia, przez klientkę (cel główny) - na osobnej kartce wpisujesz tabelkę z zadaniami -zadania dla rodziny na miesiąc czerwiec-
1:Zgłoszenie się do Poradni dla Osób Uzależnionych- celem podjęcia terapii/leczenia?-termin realizacji działania 13.06.2017
2.Próba ograniczenia spożywania alkoholu- pozbycie się napojów alkoholowych z mieszkania- Termin wykonania działania- Od 20.06.-25.06.2017? itp.
I rozliczasz się z tych działań rodziny na koniec miesiąca?pisząc notatkę? czy co pół roku przy aktualizacji wpisujesz ze działania zostały wykonane-nie wykonane -lub częściowo wykonane - i do aktualizacji planu wpisujesz ponownie działania, które nie zostały zrealizowane?
Czy tylko trzymasz się planu, który napisałeś wyżej i żadnych dodatkowych działań i terminów wykonania celów na poszczególne miesiące nie wyznaczasz, tylko pracujesz w rodzinie na bazie tych celów które są w planie i z nich się w sprawozdaniu rozliczasz?
Ewelina022
Praktykant

Napisano: 07 maja 2017, 11:13

Czy Wasze plany są konsultowane z pracownikami socjalnymi czy wyłącznie są odzwierciedleniem tego, co chce rodzina osiągnąć czy też zawiera Wasze spostrzeżenia? Ja pracuję pod dyktando pracowników socjalnych jak np. ps nie podoba się, że pani ubiera się i maluje na czarno to daje asystenta, który ma to zmienić, a to, że kobieta prawidłowo pełni rolę opiekuńczo- wychowawczą to nie ważne. Ma zmienić image i wystrój mieszkania, bo ps tak chce.
Przy okazji ponawiam pytanie o pracę w soboty. Zaznaczam, że chodzi o panią niepracującą, z małym dzieckiem i problemem alkoholowym. Nie mieszka sama tylko z rodzicami, którzy są ok.Kierownik zmusza mnie do kontroli kilka razy w tygodniu, w tym w soboty.
Iza2
Praktykant
Od: 30 kwie 2017, 20:11
Zajmuję się: asystent rodziny

Napisano: 07 maja 2017, 19:51

Moje plany są konsultowane z pracownikami socjalnymi, ale tylko cele główne- działań krótkoterminowych już nie konsultuje, jest to moja i rodziny praca, zmierzająca do realizacji celów głównych- ewentualnie gdy pracownik poprosi mnie by np w przyszłym miesiącu "wymóc" na rodzinie jakieś konkretne działanie, np zgłosić się do urzędu pracy podpisać jakiś dokument, wybrać jakiś dokument,lub zgłosić się na komisję rozwiązywania problemów alkoholowych, wówczas wpisuje to jako działanie itp. Jeśli o soboty chodzi, nie wiem czy kierowniczka ma prawo wymuszać na Tobie pracę w soboty, jeśli rodzina dostępna jest w dni robocze to nie ma potrzeby zaglądać do nich w sobotę- poza tym od kontroli są pracownicy socjalni,kuratorzy, my mamy zupełnie inne zadanie.JA w soboty nigdy nie pracuje, jeśli mam kogoś z problemem alkoholowym gdzie istnieje przemoc w rodzinie, gdzie bywały interwencje policji/ niebieska karta itp wówczas, zgłaszam na posterunek policji aby prewencyjnie zaglądali w weekendy do tych rodzin.Ja usilnie walczę ze swoimi kierownikiem, który chciałby aby asystent, wykonywał zadania kuratora i pracownika socjalnego. Nie dajcie sobie na plecy zrzucać pracy innych instytucji!!
Ewelina022
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem