jak umieścić osobę w DPS chorą psychicznie

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Tereska

jak umieścić osobę w DPS chorą psychicznie

Post autor: ~Tereska »

Dostałam za zadanie umieścić klientke w DPS, która jest chora psychicznie i nie wyraża zgody na umieszczenie jej w ZOL ani w DPS. Jest osoba agresywną, nosi przy sobie ostre narzędzia którytmi zastrasza ludzi. Co mam robić?
~pastelka

Re: jak umieścić osobę w DPS chorą psychicznie

Post autor: ~pastelka »

z powodu choroby ta Pani jest agresywna i zagraża życiu innym osobom, widzę tutaj podstawę do umieszczenia klientki w szpitalu psychiatrycznym,a w szpitalu dyrekcja powinna wystąpić do Sądu Rodzinnego o wydanie postanowienia o umieszczenia Jej do DPS bez Jej zgody. lub od razu zwrócić się do Sądu o wydanie takiego postanowienia.
~Pela

Post autor: ~Pela »

OPs wystepuje do sądu o umieszczenie bez jej zgody w dps
~g30

Post autor: ~g30 »

A ja mam inny problem, mam postanowienie sądu o umieszczeniu pana w DPS i kto ma go tam dowieźć, bo OPS którego Pan jest klientem robi wszystko, żeby tylko tego nie zrobić?
~z

Post autor: ~z »

w moim przypadku klient przebywał w szpitalu i z DPS jego dowieźli.
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

ustawa o ochr. zdrowia psych.

Art. 40. ust. 1 Zapewnienie realizacji postanowienia sądowego o przyjęciu do domu pomocy społecznej osoby, o której mowa w art. 38, należy do starosty powiatu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby i ust. 2 Jeżeli osoba, wobec której wydano postanowienie o przyjęciu do domu pomocy społecznej, odmawia stawienia się w domu pomocy społecznej lub w inny sposób utrudnia wykonanie tego postanowienia, sąd z urzędu lub na wniosek organu do spraw pomocy społecznej może zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie tej osoby do domu pomocy społecznej przez Policję.

Art. 46a ust. 3. Zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie przez Policję, o którym mowa w art. 40 i 46, następuje w obecności lekarza, pielęgniarki lub zespołu ratownictwa medycznego.

Ta procedurka w sądzie idzie szybciorem :)
ania
~Basia

Post autor: ~Basia »

Czy umieszczenie w DPS bez zgody jest równoznaczne z brakiem możliwości opuszczania DPS np.przepustka ?
~dps

Post autor: ~dps »

Najlepiej uzyskać zgodę sądu
ODPOWIEDZ