Osoba nieprzytomna a odpłatnośc za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Tamara

Osoba nieprzytomna a odpłatnośc za DPS

Post autor: ~Tamara »

Witam.Mam do Was pytana:
1. Pani która ponosi odpłatność za pobyt matki w DPS trafiła do szpitala - jest nieprzytomna.
2. Trafił do nas wniosek córki o zwolnienie z odpłatności
3. Następnie o zwieszenie z odpłatności.
Zaznaczę, iż córka nie mieszka z matką. Do obliczenia wysokości odpłatności był brany po uwagę mąż, który teraz nie chce współpracować z OPS - nieformalna separacja.
Co robicie w takim przypadku?
Zostało wysłane pismo by córka zgłosiła się do Sądu o ustanowienie reprezentanta osoby nieprzytomnej?
Można coś więcej jeszcze zrobić? Zwolnić lub zawiesić odpłatność? Pomóżcie - czas nas goni - ponad 2 m-ce nie wpłynęła odpłatność.
~dps

Re: Osoba nieprzytomna a odpłatnośc za DPS

Post autor: ~dps »

Zastępczo odpłatność ponosi gmina, dalej niech wyjaśniają co to jest nieformalna separacja? ubezwłasnowolnienie itd itd
~Igor

Post autor: ~Igor »

Ja w DPS w ogóle nie mam styczności z alimentacją. Pieniądze do DPS wpłaca gmina kierująca i Gmina \"użera\" się z rodziną. W razie uchylanie się rodziny gminy oddają zobowiązanych do Sądu. Obowiązek alimentacji wynika z Ustawy i rodzina jeśli spełnia kryteria dochodowe, to MUSI płacić, bez względu na to, czy razem zamieszkiwali, czy nie.
~Mania

Post autor: ~Mania »

A rodzina udowadnia że jej nie stać nawet jak kryterium na to wskazuje, bo chorują, bo opłaty, bo coś tam jeszcze i co, jakie prawo ją zmusi?szczególnie że umowę muszą z gminą podpisać, są cwaniacy i zawsze się wymigają.A na koniec okaże się, że komornik nie ma czego zająć, łóżko weźmie?
ODPOWIEDZ