jak wyliczyć odpłatność za dps??
jak wyliczyć odpłatność za dps??
Dziecko posiadające rentę rodzinną zostało umieszczone w dps. Matka pracuje. Jak wyliczyć odpłatność, czyj dochód wziąć pod uwagę?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: jak wyliczyć odpłatność za dps??
renta jest dochodem dziecka i jego opiekun jest obowiązany wpłacać 70% na pokrycie kosztów utrzymania w dps (art. 6 pkt 2, art. 61 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy o pomocy społ)
rodzice są obowiązani tylko pod warunkiem art. 61 ust. 2 pkt 2, czyli jeśli dochód jest pow. 250% kryterium
resztę wnosi gmina
rodzice są obowiązani tylko pod warunkiem art. 61 ust. 2 pkt 2, czyli jeśli dochód jest pow. 250% kryterium
resztę wnosi gmina
rodzice są obowiązani jeśli dziecko nie ma dochodu, czy w mojej sytuacji też?
czyj dochód nie może przekraczać 250%- matki i dziecka?
czyj dochód nie może przekraczać 250%- matki i dziecka?
Re: jak wyliczacie odpłatność za dps za okres krótszy niż miesiąc ??
A ja mam inny problem. Za pobyt płaci mieszkaniec domu 70% swojego dochodu a resztę Gmina. Jeżeli opłata za pobyt dotyczy okresu krótszego niż miesiąc ( np. 10 dni w pierwszym miesiącu a najczęściej w ostatnim miesiącu pobytu). 70 % dochodu mieszkańca wystarcza na pokrycie opłaty za ten okres to czy gmina powinna tez dopłacać do opłat ?
do ~Julki dochód rozlicza się proporcjonalnie, dzieląc 70% dochodu mieszkańca na liczbę dni miesiąca i mnożąc przez liczbę dni pobytu. Tak samo rozlicza się dopłatę gminy
Tak liczą księgowe w dps, ale dlaczego? To z niczego nie wynika, jeżeli 70 %dochodu mieszkańca domu wystarcza na pokrycie opłaty to uważam, że Gmina nie ma obowiązku dopłacać . Bo gdyby na przykład (abstrahuje) osoba chciała przebywać w dps tylko 15 dni i byłaby w stanie ze swoich środków opłacić pobyt to jak wyliczylibyście opłatę za pobyt chyba nie proporcjonalnie ?!
myślę, że naliczanie proporcjonalne jest jak najbardziej uzasadnione, jeśli ktoś przebywa w DPS 15 dni, a pozostałe 15 dni w swoim domu, to przecież musi z czegoś się utrzymać. Poza tym jeśli założymy, że mieszkaniec przebywa 15 dni w jednym dps, a potem od połowy miesiąca w drugim - są 2 decyzje ustalające odpłatność to też uważasz, że nie liczymy proporcjonalnie?
Oprócz jak wyliczyć odpłatność za dps?? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Czy wlicza się zasiłek pielęgnacyjny?
Obowiązki socjalnego
obowiązki pracownika socjalnego
zasiłek pielegnacyjny
bezradna
pilnie poszukiawane miejsce w DPS
Nie wliczenie zas. okresowego do dochodu?
Opłaty za niepełny miesiąc .
PILNE!!! Opiekun osoby ubezwł w DPS
decyzja kierująca do DPS
nowy koszt utrzymania
dodatek pięlęgnacyjny w DPS
DPS Choroszcz
CZĘŚĆ I
wywiad dotyczacy osób ub. sie o przyznanie świadczen z pomocy społ.
karta informacyjna-co to jest?