Chcemy zakończyć prace asystenta z rodziną. Cele zostały osiągnięte. Czy Pracownik socjalny robi wywiad, wnioskuje o zakończenie, wydajemy jakieś pismo ??? Jak to jest u was ?
A co robi pracownik socjalny ? W końcu to na jego wniosek tego asystenta przydzielono.Dlatego myślę, że jakiś skrócony wywiad by się przydał. Dlatego pytam jak to jest u Was ?
Ja piszę tylko notatkę zatytułowaną "Zakończenie współpracy", w której dość szczegółowo argumentuję powód zakończenia współpracy, podpisują mi ją członkowie rodziny. Chyba, że współpraca zlecona była przez Sąd, wtedy również trzeba wysłać pismo. Socjalny nic nie musi.
ja taki przypadek miałam,
zrobiłam sprawozdanie na wszelki wypadek i krótką notatkę: współpraca z rodziną została zakończona ze względu na wyprowadzkę rodziny poza teren gminy X.
U nas piszemy okresowa ocene sytuacji rodziny podsumowujac osiągnięte cele lub ich brak.. Przyczynę zakończenia klasyfikujemy wg rubryk w sprawozdaniach półrocznych:
- osiągnięcie celu
- zaprzestanie współpracy przez rodzinę
- brak efektów współpracy
- zmiana metod pracy
Piszemy wniosek o zakończenie współpracy z w/w powodów. Pracownik socjalny dokonuje wlasnej oceny sytuacji rodziny i przeprowadza wywiad. Wszystko razem zatwierdza kierownik ośrodka. Wydajemy pismo o zakończeniu współpracy (i ewentualnych dalszych działaniach jeslu jest taka potrzeba). Pismo otrzymuje rodzina.
Jeśli rodzina została zobowiązana do współpracy przez sąd... wy piszecie pismo czy rodzina o zmianę decyzji z dnia X w sprawie Y?? Bo kurator jednej z rodzin upiera się, że to oni muszą napisać pismo o zakończenie nie ja jako asystent. Jak jest w waszym przypadku? jak wygląda takie pismo?
Co w sytuacji, gdy rodzina wyprowadza się poza teren OPS, a w Waszej opinii nadal powinna współpracować z AR. Czy zakańczacie współpracę rodziną, czy co wydaje mi się właściwsze, przekazujecie prośbę do OPS właściwego dla aktualnego miejsca zamieszkania rodziny z wyrażoną zgodą na współpracę... do kontynuacji. Przecież zmiana miejsca zamieszkania rodziny niekoniecznie oznacza, ze w rodzinie znikają problemy...
Proszę o podzielenie się opiniami i Waszymi doświadczeniami.
Pani Izabelo, proszę o Pani komentarz..
Dziękuję:)