Nie zgadzam się z tym co napisałeś Łukasz - nie tu droga, po prostu tak jak powiedział ktoś zasada solidarności musi obowiązywać. Jeżeli w Unii Europejskiej nie zrozumieją, że na dłuższy dystans opłaci się pomóc słabszym to w efekcie wszyscy na tym zyskają, a jak Francja i Niemcy będą nienasycone ( tak jak w Polsce niektóre grupy zawodowe ) to wszyscy poniesiemy straty o wiele większe niz nam się wydaje.
Kiedyś czytałam bardzo madre slowa Jerzego Buzka, które w jakimś wywiadzie powiedział, dosłownie nie przytoczę, ale mniej więcej brzmiało to tak, ze zawsze od innych ludzi przejmował w zyciu to co w nich widział jako najlepsze, a starał się unikać tego co wydawało się jemu nie do przyjęcia.
Tak jak pisałam wcześniej nie wszystko w UE jest złe tak jak nie wszystko w Polsce jest dobre. Ważne aby znaleźć ludzi, którzy bedą umiejętnie potrafili wychwycićto czego nam brakuje, a co maja inni, ze powodzi im się lepiej i czy oni sa z tego powodu zadowoleni, i czy my bylibyśmy zadowolenie ( na pewno wartości będą tu grały ważna rolę i powinny)
i jeszcze jedno; ja tu widzę naprawdę wielką lukę, która powinni wypełnic specjaliści pracy socjalnej i wielka odpowiedzialność; wręcz POLE DO POPISU.
Teraz albo nigdy.
Marta na czym polega empatia to zajrzyj do słownika bo nie o tym wszak mowa, a nie bedę polemizowala z osoba, ktora uczy sie dopiero znaczenia podstawowych słów dla pracownika socjalnego.
Twoje zagrywki sa ponizej poziomu na którym chciałabym polemizować wiec daruj sobie bo szkoda mi czasu