Jubileuszowa XV OKPS w Częstochowie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 11    [ Posty: 109 ]

Napisano: 28 kwie 2015, 21:22

Planujecie jakoś uczcić tę wyjątkową Konferencję i Jej organizatorów?
Myślę, że warto byłoby o tym pomyśleć bo naprawdę wyjątkowe miejsce spotkań, wymiany doświadczeń i niezapomnianej atmosfery, która towarzyszy tym spotkaniom uczestników tej konferencji.
Jeszcze tylko dwa dni aby wysłać zgłoszenia wystąpień.
Pozdrawiam wszystkich i mm nadzieję, że uda mi się na czas zrobić wszystko tak jak organizatorzy tego oczekują, no i nie bójmy się prawdy.
Ta Konferencja zawsze wyprzedzała rzeczywistość o krok, a nawet więcej niż o krok - dlatego ciekawa jestem tego co nam przyniesie w tym roku.
Monika, Ania przepraszam, że w tamtym roku zawaliłam, ale w tym zrobię wszystko aby stanąć na wysokości zadani.
I jak się nie odezwę to przynajmniej przyjadę aby podziękować Panu Dyrektorowi Bogdanowi Knapik za jego trud. Mam też nadzieję, że Pomorze zobaczę i Szczecin i Warszawę i Kraków i Legnicę i Kielce i Gosię i Włodka i wszystkich, których chciałoby się wymienić le ochron danych nie pozwala. Beata chyba tego jubileuszu nie przegapisz?
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 29 kwie 2015, 15:42

https://www.av.fr.pl/konferencje.htm
Pozwoliłam sobie zrobić wklejkę dla młodszych pracowników socjalnych, którzy być może chcieliby złożyć propozycję wystąpienia konferencyjnego, albo jeszcze w ogóle nie byli na konferencji.
Kiedyś trzeba zacząć :), a nowe spojrzenie na stary temat jest zawsze w cenie i każdy kiedyś zaczyna. Ubóstwo przecież było, jest, ale czy koniecznie być musi?
Jako starszy pracownik socjalny czuję się niejako w obowiązku pomóc na ile mogę i zachęcić do uczestnictwa w Ogólnopolskiej Konferencji Pracowników Socjalnych, która odbędzie się od 1-3 czerwca 2015r ( jak w linku).
Zostało już mało czasu, ale nawet jeżeli Ws nie delegują to warto zainwestować i za własne środki pojechać, dzieląc opłatę z pracodawcą pół na pół albo wziąć delegację lib całkowicie na własny koszt ( ja tak robiłam, teraz korzystam z usług sponsora, nieraz przyjmują moją propozycję wystąpienia ).
Różnie bywa w każdym razie staram się raz w roku Przy okazji OKPS odwiedzić Częstochowę.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 16:58

I jeszcze jedno: myślę, że MPiPS stanie na wysokości zadania i dostrzeże 15 letni wkład organizatorów OKPS oraz pomoc i znaczenie tej Konferencji w rozwiązywaniu problemów społecznych oraz inicjatywy wynikające pod wpływem corocznych spotkań pracowników socjalnych z decydentami i naukowcami orz przedstawicielami innych struktur mających wpływ na jakość usług i standardy w Polsce
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 17:17

A gdyby tak Pan Minister Pracy i Polityki Społecznej chociaż raz zaszczycił naszą Konferencję swoją obecnością to myślę, że dla Pana Dyrektora Knapika byłoby dodatkowym honorem i podziękowaniem za 15-letni trud, którego się podjął wraz z Organizatorami i wiernie co roku zaprasza wszystkich zainteresowanych; dyskretnie, bez nacisków, łagodnie stwarzając bardzo dobry klimat i nie obniżając poziomu merytorycznego przez te wszystkie lata ciągle trwającej jeszcze transformacji społecznej z wszystkimi jej skutkami.
Dlatego już teraz publicznie chciałabym bardzo podziękować Panu Dyrektorowi i wszystkim Organizatorom przede wszystkim za to, że jesteście i stworzyliście wzór ( moim zdaniem niezastąpiony ) konkretnej pracy socjalnej na najwyższym poziomie, która może stanowić również przykład możliwości wykorzystania narzędzi pracy i informacji dla pracowników socjalnych i wszystkich związanych z pomocą społeczną ludzi pracy.
Jeszcze raz DZIĘKUJĘ i do zobaczenia w Częstochowie
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 19:53

Ogólnopolska Konferencja Pracowników Socjalnych

Spotkania środowiska pomocy społecznej (OKPS 2001-2013)
Tematyka wcześniejszych konferencji: https://ops.pl/wp-content/uploads/2014/ ... i_OKPS.pdf

XIV OKPS: temat przewodni „Kontrakt socjalny w procesie aktywizacji osób i rodzin szansą na nową jakość pracy socjalnej.”
https://ops.pl/2014/05/ogolnopolska-kon ... ocjalnych/
oraz planowane zmiany: https://www.youtube.com/watch?v=gXLyBl1YmRQ
Andrzej

Napisano: 30 kwie 2015, 19:52

Co myślicie o ministerialnej retoryce ( mam na myśli to nagranie z YouTube) w aspekcie zwolnień grupowych i pojedynczych starszych pracowników socjalnych i projektów unijnych ( zwłaszcza Kapitału Ludzkiego i obecnego, który jest tematem obecnej XV OKPS).
Ja myślałam, że to jest przypadek, a z tego materiału dowiaduję się ( widzę i słyszę), że to był z góry ukartowany i wyznaczony plan i kierunek polityki społecznej PO obliczony na niskie koszta na rzecz pomocy społecznej - kosztem właśnie pracowników socjalnych i klientów OPS. Skutek - ubóstwo, a teraz dodatkowo wyrafinowane ludobójstwo. Bo jak inaczej nazwać odbieranie możliwości korzystania z normalnej - państwowej służby zdrowia - poprzez tworzenie struktur dla których klient to nie pacjent tylko źródło pieniędzy, które należy wydoić jak krowę, a potem jak za stara to przeznaczyć na ubój, tak samo w przypadku bezrobocia - zamiast wspierać rozwój spółdzielni socjalnej i budownictwa socjalnego wspiera sie elity poprzez zabezpieczenie ich potrzeb kosztem zdrowia i ograniczenia rozwoju młodych ludzi zwłaszcza z rodzin dysfunkcyjnych.
To jest bardzo wyrafinowany system zabijania ludzi, który, który nie ma nic wspólnego z pomocą społeczna i profesją pracowników socjalnych - za to wspiera ignorantów w rozwoju ich umocowań prawnych obliczonych na prawo restrykcyjne ( czyli bez znieczulenia - i tutaj widzę właśnie promowaną filozofię gender ).
Takie ryzyko widzę tylko na podstawie tego nagrania, a co im w głowie jeszcze siedzi to już nawet nie chcę myśleć - bo już na tych przykładach nie mam złudzeń, że chodzi o ludobójstwo. I ja będę to nazywała po imieniu aby nikt nie miał złudzeń.
Myślę, że warto zainwestować i przyjechać na XV OKPS bo to już się świeci czerwona lampka.
I jeżeli ktoś jeszcze nie dostrzegł zagrożenia to naprawdę niech się zastanowi nad swoim obecnym stanem bo w pomocy społecznej czeka nas naprawdę bardzo dużo roboty i tutaj już nie ma zmiłuj się.
Dosyć gadania licza się fakty i argumenty, a nie obiecanki cacanki.
Oczywiście nie na tym ma to polegać aby kogokolwiek obrażać - to w żadnym wypadku nie jest moim celem;
chciałabym tylko aby wszyscy zrozumieli, że"chwała to króla, gdy naród liczny, ubytek ludu - to zguba władcy" ( Księga Przysłów 13.10)
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 21:13

tyś jest prosto walnięta i to do imentu
do pieniaczki dzibar

Napisano: 01 maja 2015, 1:25

Moim zdaniem OKPS jest bardzo ważnym, dorocznym wydarzeniem dla…? No właśnie dla kogo? W pierwszych latach swego istnienia była to największa (najliczniejsza osobowo) konferencja pracowników pomocy społecznej w Polsce. W III OKPS uczestniczyło ok. 400 osób. Początkowo, OKPS nie była organizowana w kompleksie klasztornym na Jasnej Górze. Kilka pierwszych OKPS obradowało w auli Akademii Polonijnej w Częstochowie, nieopodal Jasnej Góry. Jeszcze kilka lat temu można było mówić, że OKPS to największe spotkanie pracowników socjalnych w Polsce (dokładnie, to spotkanie kadry kierowniczej pomocy społecznej, grupy pracowników socjalnych niebędących pracodawcą oraz przedstawicieli środowiska wykładowców/nauczycieli, którzy kształcą pracowników socjalnych). W ostatnich latach wzrosła bardzo oferta rozmaitych konferencji, które są adresowane do kadry pracowników pomocy społecznej, przeważnie są to bezpłatne dla uczestników konferencje/seminaria, finansowane ze środków unijnych. Swoje własne konferencje/seminaria/spotkania organizują również stowarzyszenia pracodawców: „CENTRU”, „FORUM”, „RAZEM”. Maleje liczba uczestników dorocznych OKPS.

Co może zmienić tę sytuację? Sytuację tę może zmienić ogólnopolskie stowarzyszenie pracowników socjalnych, które obecnie nie istnieje. Kilka lat temu zawiesiło swą działalność Polskie Towarzystwo Pracowników Socjalnych (PTPS), organizacja, która reprezentowała głos środowiska pracowników socjalnych w Polsce oraz w strukturach Międzynarodowej Federacji Pracowników Socjalnych (IFSW). Jeszcze kilka lat temu, stowarzyszenie PTPS, było wymieniane, jako jeden z ważnych współorganizatorów OKPS.
Andrzej

Napisano: 01 maja 2015, 11:39

pewnie już dla nikogo, no może dla dzibar ale ona już jest w innym kręgu
reflaksja

Napisano: 02 maja 2015, 7:59

Andrzej miałeś swój udział w tym - pamiętasz? Pytanie retoryczne i nie będę polemizować. Tak samo jak w przypadku kiedy napisałam petycję.
Nie jest łatwo zebrać rozproszone owce!
Myślę, że wierni pracownicy socjalni potrafią docenić tę niezwykłą Konferencję NASZĄ - PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH Konferencję i XV - letni Jubileusz.
Nie ważna jest ilość ważna jest jakość. A Konferencja Pracowników Socjalnych od zawsze kiedy tam jeżdżę i jestem uczestnikiem - dla mnie był w wzorem najwyższej jakości pod względem merytorycznym pomimo iż do dnia dzisiejszego MPiPS w żaden sposób nie doceniło nigdy tej Konferencji, nie mówiąc już o sponsorowaniu czy jakiejkolwiek pomocy finansowej ( a przecież ilośc rozwiązanycj problemów społecznych dzięki właśnie tym corocznym spotkaniom jest spektakularna). Ludzie, którzy boją się prawdy unikaja tej kKonferencji ponieważ boja się konfrontacji. Ludzie uczciwi i rzetelni zawsze chętnie tam jadą bo wiedzą, ze spotkaja tam przyjaciół, którzy nawet w obliczu jakichś trudności potrafią w sposób kulturalny zachować się
Rządy PO jak widać na wszystkie dziedziny życia przeciętnego Polaka wywarły negatywny wpływ, ale zaczyna się nowe siedem lat więc myślę, że chude lata za nami.
Ja w każdym razie będę i jestem przekonana, że XV letnie podsumowanie OKPS to wynik najbardziej pozytywnej pracy socjalnej jakie środowisko pracowników socjalnych dzieki Jej Organizatorom doświadczyło.
Temat tegorocznej OKPS jest mi bardzo bliski - dlatego postaram się o zabranie głosu,
ale nawet jakbym miała milczeć to i tak uważam, że warto posłuchać co inni mają dzisiaj do powiedzenia.
W moim przekonaniu nic nie zastąpi Tej Konferencji i Częstochowy.
I nic nie dorówna jej charyzmie i wyjątkowości ponieważ tworzą je atmosfera i miejsce oraz wyjątkowi ludzie, a znawców brylantów jest niewielu - dlatego jeżeli ktoś dostrzega diament i nie potrafi go docenić to uważam, że to jego problem, a nie Organizatorów czy Dyrektora Bogdana Knapika.
Można w różny sposób postrzegać tę Konferencję, ja osobiście uważam rok stracony kiedy nie jestem jej uczestnikiem.
A jeśli chodzi o Stowarzyszenie Pracowników Socjalnych to zawsze byłam przekonana o tym, że doprowadzić do ruiny tak wspaniale prosperująca organizację jaka funkcjonowała w latach do 2006r. to trzeba było się nieźle postarać. No ale to już inna sprawa.
A może nie inna bo tak samo było ze stowarzyszeniem, ze najpierw była wszechobecna krytyka zamiast wsparcja, a potem już regularne ataki.
I jak to już dawno zostało powiedziane niezgoda rujnuje, a zgoda buduje.
Ale myślę, że pracownikom socjalnym nie trzeba dwa razy bić głową w mur
No ale skoro każda myszka swój ogonek chwali, a nie potrafi docenić cudzej pracy i pierwszeństwa to trudno tutaj mieć pretensje do zwykłych pracowników socjalnych, że są już wypompowani i zaczyna im brakować siły.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Strona 1 z 11    [ Posty: 109 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x