Cześć,
może Ktoś miał podobną sytuację i doradzi komu w przedstawionej poniżej sytuacji należy się Karta Dużej Rodziny?
Obywatel Republiki Armenii posiadający decyzję Wojewody o udzieleniu zezwolenia na pobyt czasowy i pracę (podstawa prawna decyzji: art. 114 ust. 1 pkt 1,2 i 4, ust. 2 i ust 3 pkt 2, art. 98 i art. 104 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach) złożył jako rodzic wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny dla siebie, małżonki (tj. drugiego rodzica) oraz trojga dzieci w wieku do 18 roku życia. Członkowie rodziny wielodzietnej wnioskodawcy są również obywatelami Republiki Armenii, posiadającymi decyzje Wojewody o udzieleniu zezwolenia na pobyt czasowy na terytorium RP na podstawie art. 159 ust 1 pkt 1 lit. e, art. 162 ust. 1a pkt 1, art. 104 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach.
Zgodnie z art. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest:
1) osobą posiadającą obywatelstwo polskie, mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) cudzoziemcem mającym miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie – zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielony w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2020 r. poz. 35, 2023, 2320 i 2369 oraz z 2021 r. poz. 159), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej, jeżeli zamieszkuje z członkami rodziny na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
3) mającym miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej oraz członkom jego rodziny w rozumieniu art. 2 pkt 4 ustawy z dnia 14 lipca 2006 r. o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin (Dz. U. z 2019 r. poz. 293, z 2020 r. poz. 2023 i 2369 oraz z 2021 r. poz. 159), posiadającym prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
W powyższym przepisie jest zapis, że w przypadku zezwolenia na pobyt czasowy musi być on udzielony w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach. Artykuły łączy spójnik „i”, czyli koniunkcja. Czy dobrze rozumiem, że musi być zawarta w decyzji łączna podstawa art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach? W przedmiotowej sprawie wnioskodawca nie posiada decyzji wojewody opartej na tych przepisach, zaś pozostali członkowie mają w podstawie prawnej podany jedynie art. 159.ust 1 powołanej wyżej ustawy.
Komu i czy w ogóle przyznalibyście karty w tej sytuacji. Z góry serdeczne dzięki za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam
Łukasz
karta dla cudzoziemców - obywatele Republiki Armenii
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: karta dla cudzoziemców - obywatele Republiki Armenii
w tej sytuacji ja przyznaje karty pani i trójce dzieci, a panu odmawiam. dla mnie musi być jeden z art. ustawy czyli albo 159 albo 186. jeszcze zdarzyło mi się podciągać na art. 161 ust. 1 - zezwolenia na pobyt czasowy udziela się cudzoziemcowi, który spełnia wymogi, o których mowa w art. 159 ust. 1 pkt 2 i 3, bo z tego co rozumiem, ktoś kto miał 159 i nadal spełnia przesłanki a przebywa ponad 5 lat w kraju to dostaje 161 (bez zagłębiania się w pkt).
dla mnie to w ogóle jest dziwne, bo nigdy chyba nie spotkałam się z cała rodziną, która miałaby np. 159 - zawsze ktoś ma np. zezwolenie na prace, 114 albo 127 i reszta dostaje 159 na połączenie z rodziną, o ile dobrze pamiętam...
ale może ktoś był na lipcowym szkoleniu i coś o tym było?
dla mnie to w ogóle jest dziwne, bo nigdy chyba nie spotkałam się z cała rodziną, która miałaby np. 159 - zawsze ktoś ma np. zezwolenie na prace, 114 albo 127 i reszta dostaje 159 na połączenie z rodziną, o ile dobrze pamiętam...
ale może ktoś był na lipcowym szkoleniu i coś o tym było?

-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za informację. No dokładnie ja też się jeszcze nie spotkałem, żeby cała rodzina miała. Zastanawia mnie tylko ten spójnik "i", bo jak zacząłem "kopać" to np. w ustawie o pomocy społecznej widnieje spójnik "lub" (w logice alternatywa):rikli pisze: 29 wrz 2022, 9:34 w tej sytuacji ja przyznaje karty pani i trójce dzieci, a panu odmawiam. dla mnie musi być jeden z art. ustawy czyli albo 159 albo 186. jeszcze zdarzyło mi się podciągać na art. 161 ust. 1 - zezwolenia na pobyt czasowy udziela się cudzoziemcowi, który spełnia wymogi, o których mowa w art. 159 ust. 1 pkt 2 i 3, bo z tego co rozumiem, ktoś kto miał 159 i nadal spełnia przesłanki a przebywa ponad 5 lat w kraju to dostaje 161 (bez zagłębiania się w pkt).
ale może ktoś był na lipcowym szkoleniu i coś o tym było?![]()
Art. 5. [Osoby uprawnione do świadczeń z pomocy społecznej]
Prawo do świadczeń z pomocy społecznej, jeżeli umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej, przysługuje:
1)osobom posiadającym obywatelstwo polskie mającym miejsce zamieszkania i przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)cudzoziemcom mającym miejsce zamieszkania i przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
a)na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d lub w art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2020 r. poz. 35, 2023, 2320 i 2369 oraz z 2021 r. poz. 159 i 1918), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej,
[...]
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
słuszna uwaga, to i rzeczywiście brzmi jakby miały być oba, ale chyba jest to niemożliwe, bo w obu są inne warunki?
może wynika to z tego, że w tym punkcie jest wymienione kilka przypadków i na końcu mamy lub: "lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniające"...
ustawy, ustawy, zdania logiczne... zawsze jest jakieś zamieszanie
może wynika to z tego, że w tym punkcie jest wymienione kilka przypadków i na końcu mamy lub: "lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniające"...
ustawy, ustawy, zdania logiczne... zawsze jest jakieś zamieszanie

Oprócz karta dla cudzoziemców - obywatele Republiki Armenii - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
koszty obsługi
wniosek o KDR wcześniej męża teraz żona
termin pieczy zastępczej
rodzina zastępcza tymczasowa
numer koperty
anulowana karta
POMOCY!!
Dzieci w rodzinie zastępczej
rodzina
troje dzieci...
KDR dla małżonka
Anonimizacja danych KDR