KARTA DUŻEJ RODZINY - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 16 z 26    [ Posty: 255 ]

Napisano: 23 cze 2014, 11:06

Monica pisze:Czy wiecie kiedy mamy zaznaczyć pole Lokalny KDR we wniosku?

Jeżei macie wprowadzoną w gminie lokalną KDR, lub macie zamiar wprowadzić i korzystać z tej ogólnopolskiej przy przyzwaniu uprawnień to wtedy zaznaczacie jednak wtedy 50 % kosztów karty pokrywa gmina, w rozporządzeniu jest o tym informacja
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 11:19

Ja mam podobny problem. Gmina wydaje swoje KDR i nie zamierza wykorzystywać ogólnopolskich KDR do celów lokalnych. Reasumując w gminie w obiegu będą teraz dwie karty. W takim przypadku pole "Lokalny KDR" powinno być zaznaczone czy nie?
Gość

Napisano: 23 cze 2014, 12:49

Czy macie jakieś pisemne potwierdzenie, że dokumenty potrzebne do wydania karty zostały Wam okazane?
gur

Napisano: 23 cze 2014, 13:17

Witam,
proszę o opinie. Pani ma jedno dziecko z byłym mężem, jedno z obecnym, a obecny mąż ma dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa. Mieszkają z dzieckiem Pani oraz wspólnym dzieckiem. Pani pyta, czy kartę może dostać na dzieci męża z jego pierwszego małżeństwa? Bo w przeciwnym razie nie będą się kwalifikować.
Dziękuję za wszelką pomoc.
SD33

Napisano: 23 cze 2014, 13:21

Co do powyższego - zastanawiam się czy określenie z rozporządzenia "mają na utrzymaniu" można rozszerzyć o dzieci z pierwszego małżeństwa?
SD33

Napisano: 23 cze 2014, 13:26

Witam. Złożyła u mnie wniosek Pani która ma 3 dzieci w wieku szkolnym. Żyje ona w nieformalnym związku z Panem, który jest ojcem tylko jednego z tych dzieci. W związku z tym uważam że jedynie wnioskodawczyni i 3 dzieci powinna otrzymać kartę. Natomiast zważywszy na to iż Pan z którym żyje nie jest jej mężem i jest ojcem jedynie 1 dziecka nie powinien otrzymać karty.
Co o tym myślicie??
Agata111

Napisano: 23 cze 2014, 13:41

Wydawanie kart (Ogólnopolska Karta Dużej Rodziny) jest obowiązkowe w gminach, ponieważ mieszkańcy Waszej gminy z tej karty beda mogli skorzystać w innych regionach kraju ( takie jest założenie ) wszystko zależny od tego ile instytucji i firm prywatnych przystąpi do udzielania takich rabatów
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 13:42

rodzic pisze:Jestem rodzicem 4 dzieci. dwoje dorosłych. Syn właśnie zakończył naukę i podjął pracę. Na utrzymaniu mam jeszcze dwoje dzieci. Dlaczego rodzice trójki dzieci mogą posiadać kartę dożywotnio, a mnie rodzicowi 4 nie przysługuje!!!. Może jak przejdę za kilka lat na emeryturę to przydałaby się jakaś zniżka.
Zapisz syna do szkoły pomaturalnej lub podobnej, weź zaświadczenie z tej szkoły, że się uczy i złóż wniosek o kartę :)
ag123

Napisano: 23 cze 2014, 13:46

SD33 pisze:Co do powyższego - zastanawiam się czy określenie z rozporządzenia "mają na utrzymaniu" można rozszerzyć o dzieci z pierwszego małżeństwa?
Można, bo mają na utrzymaniu :)
ag123

Napisano: 23 cze 2014, 13:46

Agata111 pisze:Witam. Złożyła u mnie wniosek Pani która ma 3 dzieci w wieku szkolnym. Żyje ona w nieformalnym związku z Panem, który jest ojcem tylko jednego z tych dzieci. W związku z tym uważam że jedynie wnioskodawczyni i 3 dzieci powinna otrzymać kartę. Natomiast zważywszy na to iż Pan z którym żyje nie jest jej mężem i jest ojcem jedynie 1 dziecka nie powinien otrzymać karty.
Co o tym myślicie??
Przyznać, z całą pewnością
ag123

Strona 16 z 26    [ Posty: 255 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x