Kobieta złożyła wniosek na siebie 3 dzieci i partnera. Z czego 2 dzieci jest jej z innym panem a 3 dziecko z obecnym partnerem. Z uwagi na to że nie są małżeństwem karta należny się tylko mamie i 3 trójce dzieci? Bardzo proszę o podpowiedź czy dobrze myślę od niedawna zajmuje się KDR.
Wniosek złożony został przez SIKDR jeśli jest tak jak myślę co powinnam zrobić dalej
Karta tylko dla matki i dzieci
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA KDR
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Karta tylko dla matki i dzieci
Sprawa jest dla mnie prosta, Pani karta przysługuje ponieważ jest matką 3 dzieci, 3 dzieci także karta przysługuje (rozumiem, że mieszkają razem z matką w tej samej gminie). Pan nie jest mężem tej Pani, jest jedynie ojcem jednego dziecka. W związku z tym karta nie przysługuje temu Panu. Gdyby byli małżeństwem to jak najbardziej - jako małżonkowi, albo ojcem 3 dzieci to jako rodzicowi - wtedy wiadomo. W tym przypadku jemu odmowa. Co prawda czytałem o wyrokach w Bydgoszczy -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... p207681770 ale według mnie jak i innych użytkowników to kompletne bzdury. Powinni tą ustawę doprecyzować to by nie było takich rzeczy... Gdybym miał kartę przyznawać konkubentowi to i ja podałbym się z jakąś babką z trójką dzieci i miałbym kartę
- BZDURA!

-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA KDR
- Kontakt:
Dziękuje za podpowiedz, tak właśnie myślałam że dla dzieci i mamy się należy, a panu nie, bo nie jest małżonkiem a jedynie konkubentem pani i mają tylko jedno wspólne dziecko.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomocą społeczną
- Kontakt:
a tu jeszcze jeden wyrok potwierdzający tę "bzdurę"michu95 pisze:Sprawa jest dla mnie prosta, Pani karta przysługuje ponieważ jest matką 3 dzieci, 3 dzieci także karta przysługuje (rozumiem, że mieszkają razem z matką w tej samej gminie). Pan nie jest mężem tej Pani, jest jedynie ojcem jednego dziecka. W związku z tym karta nie przysługuje temu Panu. Gdyby byli małżeństwem to jak najbardziej - jako małżonkowi, albo ojcem 3 dzieci to jako rodzicowi - wtedy wiadomo. W tym przypadku jemu odmowa. Co prawda czytałem o wyrokach w Bydgoszczy -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... p207681770 ale według mnie jak i innych użytkowników to kompletne bzdury. Powinni tą ustawę doprecyzować to by nie było takich rzeczy... Gdybym miał kartę przyznawać konkubentowi to i ja podałbym się z jakąś babką z trójką dzieci i miałbym kartę- BZDURA!
- wyrok WSA Gliwice z dnia 06-06-2018- IV SA/Gl 1232/17
Niestety wg przepisu karta należy się również konkubentowi, a to że ustawa jest źle napisana to inna sprawa.
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Niestety wg przepisu karta należy się również konkubentowi, a to że ustawa jest źle napisana to inna sprawa.[/quote]
To że Sądy orzekają sobie co chcą to inna sprawa, widocznie ustawodawcy zależy na legalizacji nieformalnych związków, a niektórym Sędziom na legalizacji nieformalnych, pozostawiając kwestie polityczne i światopoglądowe, zgodnie z ustawą KDR się nie należy, natomiast przerabiałem sytuację z radcą prawnym, kiedy był konkubinat z 3 dzieci i żadne z nich nie było rodzicem 3 dzieci i robiliśmy odmowę, poruszałem z nim tematykę tych wyroków Sądowych w których faktycznie przyznano KDR konkubentowi gdzie jeden z rodziców był rodzicem 3 dzieci, osobiście nie miałem tej sytuacji więc nie wiem na ile te wyroki zasugerowały by przyznanie konkubentowi KDR.
To że Sądy orzekają sobie co chcą to inna sprawa, widocznie ustawodawcy zależy na legalizacji nieformalnych związków, a niektórym Sędziom na legalizacji nieformalnych, pozostawiając kwestie polityczne i światopoglądowe, zgodnie z ustawą KDR się nie należy, natomiast przerabiałem sytuację z radcą prawnym, kiedy był konkubinat z 3 dzieci i żadne z nich nie było rodzicem 3 dzieci i robiliśmy odmowę, poruszałem z nim tematykę tych wyroków Sądowych w których faktycznie przyznano KDR konkubentowi gdzie jeden z rodziców był rodzicem 3 dzieci, osobiście nie miałem tej sytuacji więc nie wiem na ile te wyroki zasugerowały by przyznanie konkubentowi KDR.
"To err is human, to forgive is divine"
Oprócz Karta tylko dla matki i dzieci - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
2 dzieci + 3 w rodzinie zastępczej
Przypomnienie o sprawozdaniu S02 na E-mail
99% bonifikaty z Kartą - grunty wieczyste
Źle wprowadzony wniosek i nienależnie zawnioskowane karty
Pełnoletnie dziecko z innej gminy składa wniosków na KDr dla
Weryfikacja w MEN dostępna w SI KDR
Karta Duzej Rodziny a rodzina zastępcza
usunięcie bądź edycja zweryfikowanego wniosku
jak wznowić obsługę wniosku
Dodatkowa forma karty - dwa imiona ostrzezenie