Nie doczytałem do końca, bo zauważyłem że RPD chce aby placówka tworzyła warunki do relacji dziecka z " Rodzina zaprzyjaźniona"

Ostatni raz czytałem o tym w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 14 lutego 2005 r.w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych
§ 2. Ilekroć w rozporządzeniu mowa jest o:
6) rodzinach zaprzyjaźnionych - należy przez to rozumieć rodziny obce, których członkowie wspierają działania wychowawcze placówki opiekuńczo-wychowawczej w zakresie życia rodzinnego.
teraz to już chyba tego nie ma???

I jeszcze takie coś :
Przeniesienie dziecka do innej placówki opiekuńczo-wychowawczej lub wnioskowanie o
umieszczenie w młodzieżowym ośrodku socjoterapii, młodzieżowym ośrodku wychowawczym, specjalnym ośrodku wychowawczym,specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym jest ostatecznością i może nastąpić po wyczerpaniu wszystkich możliwych środków zapewniających dziecku stabilną sytuację .
Kurcze. przewidziane polskim prawem ośrodki edukacyjne sa traktowane nie jak miejsce docelowe adresowane do dzieciaków potrzebujących specjalnej organizacji nauki, ale jak pozbawienie dzieciak ...nie wiem...obywatelstwa.
Czy to na pewno zapis służący dobru dziecku? A możne poradnie PPP tez powinny wydawać orzeczenie o kształceniu specjalnym nie wobec potrzeby, ale w ostateczności.
link:
https://brpd.gov.pl/sites/default/files/ ... _mpips.pdf