czy mogę przyznać Kartę Dużej Rodziny obywatelowi kraju z poza UE,(małżonkowi Polki - matki trojga dzieci) który posiada decyzję o udzieleniu zezwolenia na pobyt czasowy na terytorium RP do dnia 18.01.2016r. W podstawie prawnej w/w decyzji ujęty jest art. 158 ust 1 pkt1, art. 104, art. 98 ust.2 art. 109 ust 1 ustawy z dnia 12.12.2013r. o cudzoziemcach??
W ustawie o KDR mamy podane że prawo do karty aja cudzoziemcy z zezwoleniem na pobyt czasowy z uwagi na art 186
Czyli w tym przypadku sie nie należy??
KDR dla obcokrajowca
Re: KDR dla obcokrajowca
Tak oczywiście, tylko przyznajesz na czas pobytu. Art 5 pkt 2 oraz Art 11 ust. 2.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki za pomoc ale nie dokońca jestem przekonana czy mogę przyznać kartę.... art 5 ust 2 który podajesz mówi o tym że karta się należy cudzoziemcowi z zezwoleniem na pobyt czasowy udzielony w związku z okolicznością o której mowa w art 186 ustawy o cudzoziemcach. Pan który się do mnie zgłosił w zezwoleniu ma ujęty art 156 tej ustawy czyli inna okoliczność... w związku ztym moje wahanie czy karta się należy. Wysłałam zapytanie do ministerstwa ale nie wiem ile poczekam na odpowiedz
Mamy podobną sytuację, czy otrzymała Pani odpowiedź z ministerstwa? Bardzo prosimy o odpowiedź. Pozdrawiamy.
Oprócz KDR dla obcokrajowca - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
16 Letnie dziecko ze znacznym st. niepełnosprawności
Czy macie kasę za KDR ?
dla kogo karta
Czy będzie przysłlugiwała KDR
KDR-trzeba kopie czy nie?
wniosek a 25 rok życia
klasyfikacja KDR w rzeczowym wykazie akt
PROSZĘ O POMOC
Przedłużenie karty - prośba o pomoc
do kiedy przyznać, studentka
zamówienie kart