Dorcia82 pisze:Wytłumaczcie mi bo pierwszy raz mam wniosek o kartę elektroniczną a od miesiąca mam robić KDR i teraz jak matka i ojciec dla dzieci już chce zwykłą chcą kartę elektroniczną to co im daje do wypełnienia . O co chodzi z ta wizualizacją
Nie wiesz co cie czeka xD!!!!!!!!! O ile możesz to się wymiksuj z tego i uciekaaaj!
Jeśli mimo wszystko postanowiłaś zostać i wstąpić do naszego grona osób zaszczyconych tym stanowiskiem, bardzo dobrze płatnym i prowadzącym do osiągnięcia sukcesów i rozwoju informatycznego (klikanie przycisków jest mega, jeden klikasz 2 się odznaczą).
Możesz jaśniej opisać o co ci chodzi? Ojciec i matka chcą karty tradycyjne i elektroniczne? Rozumiem, że wniosek składają po raz pierwszy? Wspólne dzieci mają? Jeśli tak to oboje we wniosku powinni być zaznaczeni jako rodzic. Zaznaczają, jeśli chcą kartę elektroniczną lub tradycyjną lub obie. Jeśli chcą elektroniczną to podają swój numer telefonu i adres e-mail na wniosku przy członku rodziny dla którego chcą kartę elektroniczną - mogą dla wszystkich. Niżej jak się zapoznasz to masz napisane [Jeżeli wnioskodawca wnioskuje o Kartę Dużej Rodziny w formie elektronicznej dla członka rodziny, który nie posiada telefonu oraz adresu poczty elektronicznej, może podać numer telefonu i adres e-mail innego członka rodziny (np. rodzica).] Czyli musi być jakiś numer telefonu i adres e-mail podany - inaczej system nie przepuści. Następnie jak wprowadzasz wniosek w module SI KDR to wizualizacji kart podajesz kto może wizualizować daną kartę. Właśnie kiedyś po to był załącznik ZKDR-04. Teraz jeśli ktoś nie chce wypełniać tych załączników i widzieć pozostałych członków rodziny to wystarczy, że na wniosku papierowym zaznaczy
[...] „Zaznacz, jeżeli wnosisz dla członków rodziny wskazanych na wniosku o Kartę w formie elektronicznej i chcesz, aby rodzic/rodzice oraz małżonek rodzica mogli wyświetlać Karty wszystkich członków rodziny. Jeżeli chcesz samodzielnie dokonać wyboru osób, których Karty będą mogli wyświetlać rodzice lub małżonek rodzica, nie zaznaczaj tego pola, tylko wypełnij załącznik ZKDR-04 Informacja o osobach, które będą mogły wyświetlać kartę elektroniczną na swoich urządzeniach mobilnych.”Jeśli wnioskodawca zaznaczy to pole, nie musi już wypełniać załączników ZKDR-04. [...]
Wtedy po prostu robisz tak, że rodzicowi i małżonkowi rodzica ustawiasz wizualizację w sposób następujący: właściciel karty, i pozostałych członków. Możesz wybrać opcję "Właściciel karty" to podstawi dane właściciela karty lub jeśli innego członka rodziny ma widzieć to w wizualizacji wystarczy, że podasz pesel osoby on sam ci podstawi dane - pod warunkiem, że uzupełniłeś tą osobę we wniosku. Może się zdarzyć, że ktoś ma dziecko w wieku 2 lata i nie ma dziecko nr telefonu i maila ale chce dla niego karte elektroniczna to podaje rodzica nr i mail. Wtedy niech wypełni ci załącznik ZKDR_04 nie zaznacza ptaszka, żeby wizualizować kartę temu dziecku, ale wpisze siebie że chce mieć możliwość "widzenia" tej karty. Dlatego ja najpierw wpisuje wszystkich członków rodziny na wniosku potem wracam się do wizualizacji. Generalnie przed przyznaniem kart (rozpatrzeniem wniosku) sprawdź lupką czy wizualizacja jest zgodnie z tym jak masz na papierze i tym kto kogo karte ma widzieć.
kdr.04 pisze:Ja daje ten załącznik tylko w przypadku kiedy, któreś z dzieci nie ma swojego numeru telefonu. Przynajmniej na jednym szkoleniu tak było tłumaczone. Jeśli wszyscy mają swoje numery i rodzice chcą wizualizować te Karty to wtedy zaznaczam tylko "krzyżyk" na ostatniej stronie wniosku...
I chyba też tak będę robił, a domyślnie zawsze wizualizację karty zaznaczał właścicielowi karty, chyba że ktoś wypełni mi ZKDR_04 np. w przypadku dziecka które ma 2 lata. Podsumowując, wizualizacja to jest informacja, kto ma "dostęp" do danej karty - kto widzi tą kartę na swojej komórce.