Kiedy pracownicy pomocy społecznej się rozchorują? - HYdE PaRK

Strona 5 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 28 sty 2019, 11:17

twój kolega Ernesto nie potrafił się odnieść do mich zarzutów, ty potrafisz i coś wyjaśniłeś. Dzięki i za to. Twoje oburzenie i wycieczki personalne mogłeś sobie darować. Wystarczyło podać informacje. Ernesto nie potrafił.
Wg mnie opracowane przez pracowników świadczeń rodzinnych postulaty nie do końca odzwierciedlają problemy (gdzie problem ze świadczeniem pielęgnacyjnym? z uzyskiem? postulat sprawdzania dochodu za 6 lub 3 miesięcy do tyłu to jak strzał w kolano, dodatkowo mało realny. Nie po to poszła kasa w empatię. Zresztą sam pomysł sprawdzania jest wbijaniem się na pal. Problem ze złotówką za złotówkę tylko liźnięty. Ale to oczywiście tylko moja opinia) z ustawą a pomysł by przyjmować wnioski od maja jest trochę słaby, nic nie da.
Tak w ogóle to ja bym się pod takimi postulatami nie podpisał. Zaznaczam, że jest to tylko moja opinia.
Solidarności nie było i nie będzie, gdyż mamy rożnych pracodawców i różne sytuacje. Fajne jest jedynie w tych postulatach to, że chcecie zrobić pewne zapisy w ustawie, które zmuszą pracodawcę do przeznaczenia kasy na wynagrodzenie. I te postulaty można uznać za właściwe i realne (BP nie poniesie z tego kosztów więc jest szansa na wprowadzenie). Co do postulatów odnośnie pracowników socjalnych nie będę się wypowiadał.
Przekaz medialny i twojego kolegi Ernesto był taki, że pracownicy socjalni walczą o kasę dla siebie rękami pracowników świadczeń rodiznnych. Nie potrafił się do tego odnieść
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2019, 12:07

de Charette:

Co do postulatów merytorycznych to były konsultowane przez pracowników świadczeń z różnych miejscowości, ale jasne że zdania mogą być różne. Nie jest wykluczone że będzie kolejny pakiet więc może warto byś swoje przemyślenia przelał na krótkiego maila do Federacji. Będzie z tego pożytek przynajmniej taki, że ministerstwo nie będzie mogło twierdzić, że wszystko funkcjonuje wspaniale. Warto próbować, ale to tylko moje zdanie.

Nigdy z mojej strony nie było przekazu medialnego, że zasłaniamy się 500 plus by ugrać coś dla socjalnych. Jedna dziennikarka z tabloidu puściła takiego newsa dotyczącego protestu i pięćsetki, to poszło w przestrzeń, do artykułu odniosła się sama Pani Minister i wszystko zaczęło żyć swoim życiem, ale jak przeczytasz moją zresztą nie autoryzowaną wypowiedź to tam nie było ani słowa o groźbie wstrzymania 500 plus etc.

Fakt jest zresztą taki, że moje koleżanki (pracownicy świadczeń) cisną by jednak doprowadzić do parliżu świadczeń tam, gdzie warunki pracy są masakryczne, jednak to temat na osobną dyskusję. Tak jak napisałem - z uwagi na obowiązujące w Polsce prawo dotyczące sporów, protestów i strajków - to pracownicy świadczeń będą (są) raczej zainteresowani sojuszem z resztą pomocy społecznej, a nie odwrotnie. Pracownicy pomocy społecznej (bez świadczeń rodzinnych) pomagają obecnie ok 1 mln. rodzin w Polsce. Więc jakby nie było tylko paraliż wsparcia dla tego 1 mln. jest już jakimś argumentem.

Pozdrawiam
pawelmacz
Praktykant
Od: 27 sty 2019, 17:14
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 31 sty 2019, 16:39

de Charette milczy, dlaczego?
Ernesto
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 0:23

Napisano: 01 lut 2019, 8:44

dlaczego od razu milczy? Twój kolego wyjaśnił parę spraw (czego ty nie potrafiłeś) i temat został wyczerpany.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2019, 22:12

de Charette pisze:dlaczego od razu milczy? Twój kolego wyjaśnił parę spraw (czego ty nie potrafiłeś) i temat został wyczerpany.
Uzyskawszy rzetelną informację na temat tego pierwszego ogólnopolskiego protestu pracowników sektora pomocy społecznej, osób realizujących rozmaite zadania w obszarze wpierania osób, rodzin, grup społecznych, społeczności lokalnych; protestu, którego uczestnikami są pracownicy obsługujący wypłatę zasiłków rodzinnych i innych świadczeń; protestu, którego uczestnikami są asystenci rodziny, pracownicy socjalni oraz wielu innych pracowników wykonujących lub wspierających zadania pomocowe dla osób, rodzin, grup społecznych, społeczności lokalnych - uzyskawszy tę informację, napisałeś: "temat został wyczerpany"?

Uważam, że dla wielu użytkowniczek/użytkowników tego Forum/Portalu jest to wciąż bardzo ważny temat! Mile widziany byłby zapewne specjalny serwis OPS.pl, który informowałby o tym wydarzeniu: teksty, fotki, publikowane przez OPS.pl własne materiały audio/video.
Ernesto
Stażysta

Napisano: 03 lut 2019, 0:16

Moja refleksja
Słowa piosenki: Jedyne, co mam, to złudzenia, że mogę mieć własne pragnienia...
https://youtu.be/439b6ah3L-8
Załączniki
ops.pl_info.JPG
Ernesto
Stażysta

Strona 5 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem