KIESZONKOWE - PODSTAWA PRAWNA - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 21 lis 2013, 14:29

Witam!
Mam do Państwa pytanie. Czy wiecie Państwo jakie przepisy regulują wypłatę kieszonkowego wychowankom?
Wiem, że rozporządzenie MPiPS, oraz ustawa określa jego wysokość. Inne kwestie określa nasz wewnętrzny regulamin, chodzi konkretnie o:
1. uprawnienie do kieszonkowego dziecko nabywa po miesiącu pobytu w placówce,
2. u nas wypłata dokonywana jest z dołu każdego miesiąca,

Generalnie do tej pory nikt nie kwestionował sposobu wypłacania kieszonkowego, ani naszych regulacji wewnętrznych, aż do tej pory. Stwierdzono, że kieszonkowe winno być wypłacane z góry każdego miesiąca, oraz kazano podać podstawę prawną na podstawie której wychowanek dopiero po miesiącu nabywa do pieniędzy uprawnienie. Szukam tego w przepisach, ale jestem jakiś tuman chodzący, bo znaleźć nic nie mogę. Proszę o pomoc.
~K

Napisano: 21 lis 2013, 18:42

zarządzenie dyrektora placówki może stanowić prawo miejscowe w tej kwestii
~q

Napisano: 21 lis 2013, 23:41

u nas wypłacamy kieszonkowe po danym mcu-czyli w listopadzie za październik itd.jutro poszukam przepisów:)
~klara

Napisano: 22 lis 2013, 12:41

No właśnie u nas też. Najwięcej wątpliwości wzbudza fakt, że dziecko u nas nabywa uprawnienie do kieszonkowego po 30 dniach. Niestety nie mogę znaleźć przepisów, które by to regulowały, wiec w efekcie będą prawdopodobnie konieczne wprowadzenie zmian i wypłacanie nowym wychowankom kieszonkowego niezależnie od czasu, jaki u nas przebywa.
~K

Napisano: 22 lis 2013, 13:05

U nas dzieci z Karty mają kieszonkowe z góry a z kodeksu -z dołu. Po 1 stycznia 2014 wszystkie dzieci będą miały z dołu.
~kapek

Napisano: 22 lis 2013, 14:10

Jakie są u Was kwoty? U mnie 25 zł na miesiąc z tym, że kwota może ulec zmianie ze względu na zdobyte plusy i minusy.
Panzer
Stażysta
Od: 02 lut 2010, 20:03
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2013, 22:16

u nas podstawówka 20zł,gimnazjum 30 a wyzej 40zł
~klara

Napisano: 22 lis 2013, 23:23

U nas wypłacamy dla dzieciaków, które kończą 5 lat. Dla 5-10 latków - 15 zł,dla 10-15 latków - 25 zł, powyżej 40 zł. Wypłacane do 20 każdego miesiąca za dany miesiąc
~kabi

Napisano: 29 lis 2013, 0:36

już chyba nie macie ważniejszych spraw , ręce opadają .
~zeno

Napisano: 29 lis 2013, 12:00

u nas kiedyś kontroler NIK zakwestionował dawanie kieszonkowego (wtedy chyba z 8 zł) dla 3 letniego dziecka! bo w rozporządzeniu było od lat 5
~Marianna

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x