kilka pytań - piecza zastępcza - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 sty 2012, 12:41

1. decyzje o przyznaniu pomocy pieniężnej dla dzieci w r.z. wygasaja z dniem 31.03. 2012r.
Kiedy piszemy nowe decyzje? w/g mnie od 01.04.2012r.ale w takim przypadku, czy wyrównujemy r.z. od 01.01.2012r. od momentu wejścia ustawy w życie ( r.z. nie mogą stracić)
czyli wyrównanie za 3 m-ce I , II,III jak robicie?
2. rodziny zas. mają się określic na oświadczeniu do 31.01.2012r. czy zostają na dotychczasowych zasadach , czy chcą pomoc juz na nowych,pytanie: jeżeli w rodzinie jest 3-je dzieci i tak: jedno dziecko nie ukończyło 7lat i pomoc jaka mu przysługuje na starych zasadach wynosi:988,20zł na nowych 660zł, czyli żeby r.z nie straciła musi zostać na starych zasadach ,natomiast pozostałe dzieci są w wieku powyzej 7 r.ż. i przysługuje im pomoc na nowych zasadach.Czy rodzina powinna napisac 2 oświadczenia, żeby sie okreslić na poszczególne dzieci? czy rodzina zast. otrzymuje pomoc finans.jako całość,czy na poszczególe dzieci?
(dotyczy to też m.in. późniejszych sprawozdań np. wykazania rodzin które otrzymują pomoc na starych i nowych zasadach) ale jeśli w jednej rodzinie jedne z dzieci są na starych a inne na nowych zasadach jak to wykazać w sprawozdaniu...uff
3.Czy macie już zatrudnionych koordynatorów? jeżeli tak, to kiedy robią pierwszą opinię u rodzin zastępczych ( staż r.z. poniżej 3lat), czy macie opracowane druki dotyczące wydania opinii ( co 3 m-ce u dzieci poniżej 3r.z i co 6 m-cy u pozostałych dzieci) jak to u was wygląda?
Dużo pytań jak na poniedziałek, z góry dziękuję i pozdrawiam! :)
~PCPR -1

Napisano: 23 sty 2012, 23:46

ad 1i 2- my jeszcze nie mamy zatwierdzonych wzorów dec., ale jeśli ktoś ma,to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wydać decyzje na podstawie ustawy o pieczy i nie trzeba czekać do 1.04.2012. Ten magiczny termin został (jak sądzę) wyznaczony, aby powiaty nie przedłużały działań administracyjnych - termin to kwestia techniczna. Oczywiście, że RZ powinna ustosunkować się w oświadczeniu co do każdego dziecka odrębnie, tak jak wystawiamy odrębne dec. na każde dziecko (np. RZ otrzymuje 4 dec., jeśli wychowuje 4 dzieci)
ad 3 - to pracownik organizatora dokonuje oceny dziecka oraz oceny RZ/ RDD a NIE koordynator. Druków jeszcze nie mamy, ale opracowujemy, oczywiście bazując na tym co już jest: wywiad cz. V, VII, plan pracy z dzieckiem na podstawie IPP (z placówek)
~AS

Napisano: 24 sty 2012, 10:56

ad. 3 - zgadza się, pracownik organizatora dokonuje oceny RZ/ RDD i przesyła ocenę do sądu, ale na podstawie opinii otrzymanaych od asystenta rodziny i koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej ( także w sytuacjach art.47 ust.6, art.53 ust.2, art.54 ust.1 i 2, ustawy o pieczy zastęp.) Koordynator pieczy zastępczej współpracuje z asystentem rodzin,przygotowuje z nim plan pomocy dziecku( art.77 ust.3 pkt.1)tylko,że większośc OPS nie myśli nawet o zatrudnieniu asystentów rodziny,ciekawa jestem jak to będzie wyglądało...pozdrawiam:)
~PCPR -1

Napisano: 24 sty 2012, 14:27

tak opracować plan pomocy dziecku przy współpracy asystenta rodziny. Oki. tylko koordynator idąc do rodziny zastępczej w tym momencie wykonuje pracę pracownika socjalnego tylko zamiast wywiadu dot. syt. umieszczonego w rodzinie zastępczej dziecka uzyskuje dane do tego aby opracowac program. jak to jest u was? moim zdanie skoro ja mam w zakresie konsultacje w ocenie sytuacji dziecka i stowrzenie planu pomocy dziecku to pracownik pcpr idzie na wywiad a ja na tej podstawie i pozostałej dokumentacji i po konsultacji z rodziną zastępczą i przy współpracy asystenta rodziny i na podstawie planu pracy z rodziną - piszę plan pomocy dziecku. wypłata stoi w miejscu a dochodza obowiązki dodatkowe wykonywane za pracownika -a ja sie pytam gdzie dodatek za pracę w terenie?
~Aga

Napisano: 24 sty 2012, 14:27

tak opracować plan pomocy dziecku przy współpracy asystenta rodziny. Oki. tylko koordynator idąc do rodziny zastępczej w tym momencie wykonuje pracę pracownika socjalnego tylko zamiast wywiadu dot. syt. umieszczonego w rodzinie zastępczej dziecka uzyskuje dane do tego aby opracowac program. jak to jest u was? moim zdanie skoro ja mam w zakresie konsultacje w ocenie sytuacji dziecka i stowrzenie planu pomocy dziecku to pracownik pcpr idzie na wywiad a ja na tej podstawie i pozostałej dokumentacji i po konsultacji z rodziną zastępczą i przy współpracy asystenta rodziny i na podstawie planu pracy z rodziną - piszę plan pomocy dziecku. wypłata stoi w miejscu a dochodza obowiązki dodatkowe wykonywane za pracownika -a ja sie pytam gdzie dodatek za pracę w terenie?
~Aga

Napisano: 24 sty 2012, 15:21

Właśnie będziemy zapitalać w teren robiąc to samo co pracownicy socjalni tylko z ta różnicą że to się nie będzie nazywało wywiad środowiskowy ale praca w terenie będzie i to jeszcze jaka. Musieli gdzieś znależć oszczędności i znależli naszym kosztem.
~Xenia

Napisano: 24 sty 2012, 15:22

Właśnie będziemy zapitalać w teren robiąc to samo co pracownicy socjalni tylko z ta różnicą że to się nie będzie nazywało wywiad środowiskowy ale praca w terenie będzie i to jeszcze jaka. Musieli gdzieś znależć oszczędności i znależli naszym kosztem.
~Xenia

Napisano: 24 sty 2012, 22:00

do ~ PCPR- u nas to samo, gmina ani myśli zatrudnić asystenta i nie przejmują się ustawą, ale skoro oni się nie przejmują to ja 2x :) będziemy się zwracać do gminy o przesłanie (przygotowanie) planu pracy z rodziną i niech to zrobi pracownik socjalny OPS-u. W końcu \"praca socjalna\" i plan pomocy rodzinie nadal obowiązują, pozdrawiam
~AS

Napisano: 25 sty 2012, 22:45

Ad. 1. Decyzje obowiązują do 31 marca. To jest czas na to, aby wyrobić się ze zmiana decyzji. Oznacza to, że nowe decyzje można wydać dzisiaj, jutro, za miesiąc, ale nie dalej niż do 31 marca.
Ad. 2. https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... ia-2012-r/
~wiem

Napisano: 26 sty 2012, 10:38

Wszystko pięknie ale technicznie z tymi opiniami to jak?
Ja będę pisać tak jak dotychczas bo nic się nie zmieniło dla mnie poza tym, że nie jestem pracownikiem socjalnym a teraz to jeszcze nie wiem kim Ale opinie mam pisać
Tylko na jakiej podstawie? nie mamy koordynatora aststentów też nie
~A.R

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem