projekt rozporządzenia w spr wywiadu - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 sty 2012, 14:18

https://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-ak ... wiskowego/

rozumiem, że w stosunku do wychowanków rz czy pow n starych zasadach stosujemy wywiad na kn bo obowiązuje ich kryterium dochodowe, ale przecież wobec nowych wychowanków (tych, którzy złożą wniosek w 2012 roku) nie obowiązuje kryterium dochodowe, a mimo to też trzeba robić wywiad???
~mb

Napisano: 24 sty 2012, 15:36

nie , nie trzeba
~pcpr

Napisano: 25 sty 2012, 0:22

w projekcie tego rozporządzenia wywiad dla \"nowych\" wychowanków ma nr V, IV - to nadal kontrolny. Czy IV robi się też do V? bo z \"opisu\" do wywiadów tak nie wprost to wynika (IV do I, ale czy IV do V też?)
~AS

Napisano: 25 sty 2012, 9:31

Skąd wiesz że nie obowiązuje kryterium dochodowe. Przecież art. 89 ust. 5 nie został uchylony. W ustawie o wspieraniu rodzin w art. 218 pkt 18 nie ma mowy o uchyleniu tego artykułu. Mogę się mylić i jeżeli tak jest to proszę o sprostowanie.
~Karola

Napisano: 25 sty 2012, 11:07

do AS - skąd wiesz, że nr V dotyczy \"nowych\"? wg mnie starych, wywiad jest identyczny jak była dawna \"ósemka\"

do Karola - do wychowanków na starych zasadach stosujemy przepisy dotychczasowe, czyli ups i rozporządzenie w spr kn.
W przypadku nowych wychowanków stosujemy przepisy ustawy o pieczy, a w tej ustawie kryterium dochodowe obowiązuje tylko przy pomocy na usamodzielnienie i przy pomocy na zagospodarowanie (art. 142 ust. 1). Nie znalazłam w ustawie o pieczy przepisu mówiącego, że pomoc na kontynuowanie nauki zależy od kryterium dochodowego tak jak jest to w przypadku wychowanków na starych zasadach. Dlatego nie rozumiem zasadności przeprowadzania wywiadu cz. V u nowych wychowanków, skoro nie ma kryterium dochodowego i wystarczy , że osoba okaże o semestr zaświadczenie ze szkoły/uczelni. Jeśli ktoś ma inne spostrzeżenia to proszę piszcie.
~mb

Napisano: 25 sty 2012, 11:44

to myślicie, że wymyślą jednak nam jakieś wywaidy, druki czy coś dla rodzin zastępczych?
Ale kiedy ado tego czasu jak robićie? macie jakieś własne druki?
~piotr

Napisano: 25 sty 2012, 12:08

mb ma rację, do nowych wychowanków nie trzeba wywiadu,
do piotr - z tego co wiem żadnych wywiadów czy innych druków nam nie wymyślą dla rodzin, sami mamy sobie coś stworzyć.
~grazka

Napisano: 26 sty 2012, 1:56

Polecam autorowi tych wyjaśnień ze strony ministerialnej o jak najszybsze konsultacje z lekarzem psychiatra, gdyż takich bzdur co tam są wypisane, nawet ustawodawca nie przewidział, choć jak samy wiemy dołożył starań aby zrobić jak największy burdel w przepisach. Szkoda, że nie jest podana podstawa prawna tych bzdur, bo może coś w przepisach prawa przeoczyłem. Przykro mi ale niestety żadne przepisy naszego prawa (czy to KPA czy ustawa o pieczy czy ups) w żadnym wypadku nie przewiduje indywidualnego i wybiórczego stosowania przepisów prawa do każdego dziecka czy osoby w jednej rodzinie indywidualnie. Niestety nie ma tak, że część przepisów wybieramy z nowej ustawy a część ze starej (chyba, że istnieją delegacje w przepisach) w zależności od tego co lepiej nam pasuje. Spytajcie swoich prawników - mój dziś stwierdził, ze dawno się tak nie ubawił czytając te bzdury. Do tego, jak już tu kiedyś napisałem jeśli ministerstwo chce aby coś było przepisami prawa, powinno być opublikowane w formie aktu prawnego - rozporządzenia czy ustawy, w każdym innym wypadku są to prywatne opinie, które po wydrukowaniu mogą nam służyć w pewnym ustronnym miejscu. Nie mają żadnej mocy prawnej. Do tego autor tego dzieła z ministerialnej strony chyba wstydzi się tego co napisał, bo się pod nim nie podpisał
~Grzegorz

Napisano: 26 sty 2012, 2:23

Popieram Grzegorza w 100%
Kiedy będą rozporzadzenia do ustawy? Wszyscy interpretują przepisy według własnego uznania, można pomieszania zmysłów dostać.
Jedna ustawa obowiązująca w całym kraju i ilu ludzi tyle opinii,okropny chaos pod każdym względem, za co się człowiek nie weźmie to bajzel
I jak tu pracować? pytanie retoryczne....:(
~Zygi

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x