KN od października 2015 - Stare tematy

Strona 2 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 08 wrz 2015, 11:04

śląskie....
Aby do WSA poszło, musielibyśmy my się odwołać, dla wychowanka sprawa zakończyła się sukcesem (chodziło o okres od kiedy ma być pomoc) i nie miał interesu by się odwołać. Nasz prawnik uznaje SKO za wyrocznię (a raczej podkładkę) i tyle...
Zgadzam się z tym o SKO...
mopsinek

Napisano: 08 wrz 2015, 15:19

z tą wyrocznią to przesada, oprócz przewodniczącego to reszta ludzi będąca w składzie orzekającym nie musi być nawet po prawie, nie mówiąc już o aplikacjach prawniczych :P
TOMASZ6

Napisano: 09 wrz 2015, 9:11

Ja to wiem... jednak jak to się mówi... w papierach porządek musi być (czyt. podkładki)...
mopsinek

Napisano: 09 wrz 2015, 12:03

Co do opinii Ministerialnej - to to nie jest wykładnia prawa - jakby się kto pytał. Między tym co napisali a co chcieli napisać jest duża przepaść. Pisze "stosuje się przepisy dotychczasowe" - czyli przepisy ustawy o pomocy społecznej. A informacja że tylko w brzmieniu przed 2012r to już jest ich pobożne życzenie.

A wracając do pytania Magdalenki - nie rozumiem co masz na myśli pisząc "całym kompletem dokumentów" - zaświadczenie o dochodzie i zaświadczenie, że nadal kontynuuje naukę i co jeszcze?
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 12:52

hmm to ciekawe... czy ktoś jeszcze oprócz "iwy" i "mopsinka" będzie zmieniał w październiku wychowankom na "starych zasadach" decyzje ze względu na nowe kryterium dochodowe ???
TOMASZ6

Napisano: 09 wrz 2015, 15:15

Odpowiadam:
Całym kompletem, czyli miałam na myśli nowy wywiad środowiskowy z oświadczeniem o dochodach, zaświadczeniem szkolnym ewentualnymi zaświadczeniami o dochodach, zaświadczeniem z PUP, oświadczeniem o niekaralności (czy jest skazany ewent. czy toczy się postępowanie)
Czy ewentualnie zostawiamy wywiad z września i dołączamy tylko w październiku zaświadczenie o dochodach na dowód, że nie przekracza kryterium.
Dla jasności, chodzi mi wyłącznie o wychowanków usamodzielnianych z ustawy ops po 2012r. czyli MOW, MOS itd.
Dla wychowanków sprzed 2012r. nie zmieniamy wysokości.
Magdalenata

Napisano: 10 wrz 2015, 15:39

Jak masz wywiad spisany we wrześniu to wystarczy tylko zaświadczanie o dochodach - tak ja bym zrobiła
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 9:32

Magdalenata pisze: Dla wychowanków sprzed 2012r. nie zmieniamy wysokości.
Dlaczego? Na jakiej podstawie?
Te osoby nie otrzymują pomocy na podstawie ustawy o pieczy (nie dotyczy ich nawet art. 240 ustawy o pieczy), ale ustawy o pomocy społecznej, a zmienia się rozporządzenie ws. kryteriów i podstawy...
Przecież ta zmiana dotyczy nawet osób usamodzielnionych przed 2012 z MOW, które otrzymują pomoc na podstawie obowiązujących przepisów... To co, jak się usamodzielniły przed 2012 rokiem to im nie zmienisz? Nie rozumiem
mopsinek

Napisano: 16 wrz 2015, 11:35

to właśnie ich dotyczy art. 240 ! dla wychowanków, którzy usamodzielnili się przed 01.01.2012r. stosuje się przepisy ustawy o pomocy społecznej w brzmieniu do 31.12.2011r. więc dlatego im nie zmieniamy decyzji w związku ze zmianą kryteriów dochodowych, wyjątek stanowią wychowankowie z MOW
TOMASZ6

Napisano: 16 wrz 2015, 11:57

Ale ja piszę o osobach usamodzielnionych z MOW...Są takie osoby, które się usamodzielniły przed rokiem 2012r.
Tych osób nie dotyczy art. 240 ustawy o pieczy (dotyczy z rodzin zastępczych i placówek), a moje pytanie do Magdalenata dotyczyło tylko końcowego zdania, w którym uogólniła i wrzuciła wszystkich do jednego worka... dlatego zapytałam dlaczego...(nie napisała o wyjątku a to ważne bo taką odpowiedź może przeczytać ktoś kto będzie poszukiwał odpowiedzi na ten temat i się tym zasugeruje).
mopsinek

Strona 2 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x