Urlop dziekanski a pomoc na kontynuowanie nauki - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 23:23

Witam. Czy będąc na urlopie dziekanskim mogę pobierać pomoc na kontynuowanie nauki?
zabulenka

Napisano: 04 wrz 2015, 8:21

Urlop dziekański, tak jak zdrowotny uznawany jest za przerwę w nauce, więc nie.
Marzanka

Napisano: 05 wrz 2015, 23:38

Wpisany mam urlop okolicznościowy. Mam zaświadczenie o statusie studenta i chodzę na uczelnie odrabiać cześć zajęć...
Konstantyna

Napisano: 07 wrz 2015, 8:33

Z przepisów wynika, że każdy urlop jest urlopem od zajęć, jednak faktycznie za zgodą Dziekana można brać udział w niektórych zajęciach czy przystąpić do egzaminów.
Ja bym zrobiła w ten sposób, że wypłacałabym świadczenie tylko w miesiącach, w których faktycznie student brał udział w zajęciach (co musiałby za każdym razem potwierdzać zaświadczeniem). Niestety, ale pomoc na kontynuowanie nauki jak sama nazwa wskazuje jest przyznawana w czasie kontynuowania nauki... z dokumentów musi więc wynikać, że tak faktycznie jest.
mopsinek

Napisano: 07 wrz 2015, 9:33

Czyli najlepiej jakbym miała przy sobie jakiś dowód, że naprawdę chodzę na uczelnię? Np. indeks itd.
Konstantyna

Napisano: 07 wrz 2015, 10:04

Jeśli są w nim daty wpisane to tak.
Tak to wygląda, że w razie konieczności musiałaby Pani przynosić co miesiąc zaświadczenie potwierdzające, że brała Pani udział w zajęciach (moim zdaniem, wystarczyłoby pobrać zaświadczenie po pierwszych zajęciach w miesiącu). Na wypłatę świadczenia musi być dowód, że się należy. Niestety, ale taki urlop z definicji jest przerwą i jeśli student nie potwierdzi i nie udowodni, że uczęszcza w tym czasie na zajęcia pomoc nie zostanie wypłacona.
mopsinek

Napisano: 07 wrz 2015, 12:33

Witam. Czytam i zaczynam się bać. Jestem w podobnej sytuacji. Jestem na urlopie dziekańskim już od pół roku. Zaniosłam zaświadczenie z uczelni, że jestem studentem i pobierałam należne mi świadczenia. Czy działałam niezgodnie z prawem? Mówiono mi, że mam status studenta, więc wszystko mi się należy.
Rzeszowianka

Napisano: 08 wrz 2015, 8:03

Zacytuję przepis z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej:
"Art. 148 ust. 1. Pomoc na kontynuowanie nauki można zawiesić w przypadku, gdy:
1) w trakcie kształcenia (...) w uczelni, osoba usamodzielniana przebywa na urlopie od zajęć: (...)".
Zwrócę uwagę na słowo "można", ale nie trzeba (zależy to do wielu czynników, które muszą zostać indywidualnie rozpatrzone).
Jeśli przy oddawaniu zaświadczenia poinformowała Pani, że jest Pani na urlopie dziekańskim i nadal PCPR wypłaca pomoc to jest OK, jeśli nie poinformowała Pani a PCPR się dowie prędzej czy później może się zdarzyć (ale nie musi), że będzie musiała Pani zwracać wypłaconą pomoc.
Z definicji pomoc na kontynuowanie nauki przyznawana jest właśnie na czas nauki, więc jeśli ktoś nie uczy się to pomoc nie przysługuje.
Ustawa nie uzależnia przyznania pomocy od statusu studenta tylko od nauki.
W innej sytuacji jest osoba, która mimo urlopu (jak w przypadku Konstantyny) uczy się i uczestniczy w części zajęć.
mopsinek

Napisano: 13 mar 2016, 13:46

A czy wobec tego mogą kazać mi zwrócić świadczenia, które wypłacali mi do tej pory ze względu na dostarczenie z uczelni zaświadczenia o statusie studenta?
Rzeszowianka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x