KN od października 2015 - Stare tematy

Strona 3 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 16 wrz 2015, 12:21

no to już wiesz, że MOW-y stanowią wyjątek :)
TOMASZ6

Napisano: 16 wrz 2015, 12:58

Tomasz naucz się czytać ze zrozumieniem. Przecież mopsinek napisał wyraźnie o co mu chodzi.

Jeszcze raz piszę w ustawie nie pisze "stosuje się przepisy ustawy o pomocy społecznej w brzmieniu do 31.12.2011r." pisze - stosuje się przepisy dotychczasowe - czyli ustawę o pomocy społecznej. Moim zdaniem wychowankowie z pieczy zastępczej usamodzielnieni przed 01.01.2012r. maja prawo do wyższej pomocy od 01.10.2015r
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 14:22

co do czytania ze zrozumieniem to polecam jednak zapoznanie się interpretacją MPiPS
"Do osób usamodzielnianych w sytuacjach opisanych w art. 240 ust. 1-3 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej należy stosować przepisy dotychczasowe w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, czyli przed dniem 1 stycznia 2012 r.
Przepisy dotychczasowe, o których mowa powyżej oznaczają przepisy ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 lipca 2009 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz. U. Nr 127, poz. 1055) oraz rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie udzielania pomocy na usamodzielnienie, kontynuowanie nauki oraz zagospodarowanie (Dz. U. Nr 6, poz. 45, z późn. zm.)."
TOMASZ6

Napisano: 16 wrz 2015, 14:32

Już wyraziłam opinię na temat tej "interpretacji". Czytaj ustawę a nie te wypociny. czy w ustawie pisze "w brzmieniu.."??? Nie, w ustawie pisze przepisy dotychczasowe.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 15:22

skoro tak mówisz to zastosuj wykładnię literalną słowa "dotychczasowe", która w myśl słownika języka polskiego oznacza <<poprzedzający chwilę obecną, trwający w niezmienionej formie>> :D
TOMASZ6

Napisano: 17 wrz 2015, 8:48

Podczas rozmowy z telefonicznej z Ministerstwem ustaliłem, że wycofują się z tej interpretacji, gdyż zdali sobie sprawę, że będzie to krzywdzące dla usamodzielnianych na starych zasadach (choć wcześniej już było przy ustalaniu dochodu, gdzie należało brać stare kryterium). Jednakże dla tych, którzy uważają, że należało stosować wobec nich przepisy w obecnym brzmieniu mam proste pytanie - jak można brać pod uwagę nowe rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 3 sierpnia 2012r. w sprawie udzielania pomocy na usamodzielnienie, kontynuowanie nauki i zagospodarowanie, gdzie w ogóle nie ma mowy o usamodzielnianych z rodzin zastępczych pobierających pomoc w oparciu o przepisy ustawy o pomocy społecznej? No ludzie no, nie można tak robić, że ustawa o pomocy społecznej w brzmieniu przed 2012 rokiem, rozporządzenie w sprawie udzielania pomocy również, ale już rozporządzenie o kryteriach dochodowych nowe... Przecież to absurd. Powinni wszystko ujednolicić!
Zdzisław Kręcina

Napisano: 17 wrz 2015, 8:56

ja miałem podwyższoną podstawę więc wychowankowie na "starych zasadach" i tak otrzymują więcej niż nowi :)
a póki będzie kolejnej nowelizacji ustawy to ciężko oprzeć się na rozmowie telefonicznej co można przypuszczać że nastąpi bo MPiPS lubi zmieniać zdanie :)
TOMASZ6

Napisano: 17 wrz 2015, 9:22

No i robi się wielki bałagan. Oczywiście największy dla nas, bo przez te zmiany interpretacji nie wiadomo już, jak pisać decyzje. Ministerstwo sobie, NIK sobie, Sądy sobie. Jakby nie można było od razu ujednolicić.
Pcprx

Napisano: 17 wrz 2015, 9:47

TOMASZ6 pisze:no to już wiesz, że MOW-y stanowią wyjątek :)
Ja wiem, ale Ty chyba mnie źle zrozumiałeś...
mopsinek

Napisano: 17 wrz 2015, 9:55

TOMASZ6 pisze:ja miałem podwyższoną podstawę więc wychowankowie na "starych zasadach" i tak otrzymują więcej niż nowi :)
To znaczy ile?
mopsinek

Strona 3 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x