konkubinat 500 plus - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 7    [ Posty: 63 ]

Napisano: 11 mar 2016, 14:35

witam,

jest sobie konkubinat i małżeństwo, Ona ma swoje dziecko i On ma swoje dziecko.
Ile składają wniosków?
kogo ma On ma w składzie rodziny?
kogo Ona ma w składzie rodziny?
jolkajolka
Praktykant
Od: 28 sty 2016, 13:26
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 14:48

A to są dwa różne przypadki czy jeden????

Jeżeli jeden to po raz kolejny napiszę ,że osoba pozostająca w związku małżeńskim nie może tworzyć konkubinatu.Konkubinat to związek dwojga ludzi stanu wolnego. Jak mąż/ żona zdradza męża/ żonę nie toworzy konkubinatu tylko ma k.o.c.h.a.n.k.a .
~o~

Napisano: 11 mar 2016, 14:51

2 przypadki, jeden konkubinat, drugi małżeństwo. Napisalam niezrozumiale, wybacz
jolkajolka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 15:46

Przy konkubinacie kazdy wnioskuje na swoje. Dwie odrębne rodziny.
Przy małżeństwie tak samo kazdy wnioskuje na swoje, z tym że tworzą jedną 4 osobową rodzinę i drugie dziecko bez kryterium.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2016, 19:49

Czy w tym przypadku nie powinni spełniać warunku posiadania wspólnego dziecka, żeby wykazać skład 4-osobowy??
renemay

Napisano: 13 mar 2016, 20:26

Węzeł małżeński zwalnia ich z takiego obowiązku.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2016, 22:48

tanawia mnie w takim razie sens istnienia zapisu, o tym, że posiadanie dziecka wspólnego..pozwala na wpisanie do
grona rodziny całego pathworka. Na apotkaniu z dyrektorami Ministrstwa mowuono o 2 wnioskach czy malżeństwo czy też nie.Pani Mlonka na szkoleniu,że jeden! Panie na infolinii 500 plus powiedziały, że nie wiedzą jak mi odpowiedzieć...to do kogo mam pisać/dzwonić fuck! Do Szydlo?
Idac dalej m&m na jakiej podstawie można przyjąć Twój pomysl o tym, że małżeństwo składa jeden wniosek, a co z artykułem, że wniosek składa rodzic dziecka? Pozdrawiam Was
jolkajolka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2016, 23:18

Nigdzie nie napisałam, ze małżeństwo składa jeden wniosek.
Składają dwa. Matka wnioskuje na swoje dziecko , a mąż na swoje. Tylko tym sie różnią od konkubinatu, ze tworzą jedna rodzinę, i każdy z rodziców we wniosku wpisuje wszystkich 4 członków rodziny i małżonkowie swoje dochody. A jako,że występują jako jedna rodzina na drugie dziecko przysługuje im 500 bez kryterium. Na pierwsze to starsze muszą spełnic kryterium.
Natomiast w konkubinacie, nie mając dziecka wspólnego kazdy z rodziców wnioskuje na swoje dziecko i występują jak dwie oddzielne rodziny. Zarówno matka ze swoim dzieckiem, jak i ojciec ze swoim muszą spełnic kryterium dochodowe, żeby otrzymac 500 na swoje dzieci.
Tak jak to widzę, ale mogę sie mylić.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 9:58

oki, m&m załóżmy,że masz racje :)

małżeństwo z jednym wspólnym dzieckiem i każde z rodziców ma dziecko z poprzedniego małżeństwa. Matka składając wniosek wnioskuje na swoje z poprzedniego i wspólne. Ojciec wtedy składa na dziecko swoje z poprzedniego małżeństwa. Jak to wpisują w rubryki we wniosku. załózmy ze wnioskują tylko na drugie i kolejne. Matka wpisuje swoje drugie dziecko a ojciec skoro sam skłąda wniosek to w którą rubrykę wpisuje swoje dziecko ( teoretycznie 3 patrząc na grono rodziny) to dosatja wtedy 2x 500 zł? na wspolne i ojca ( jeżeli to matki z poprzednego związku jest najstarsze, potem ojca i najmłodsze wspólne)
jolkajolka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 10:17

1 albo 2 części B.
Pierwsze najstarsze wpisuje sie zawsze w cześci A.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 7    [ Posty: 63 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x