Kontakt z usamodzielnionymi wychowankami - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 paź 2011, 12:19

Mam pytanie do doświadczonych w tej branży czy udało się Wam podtrzymać kontakt z usamodzielnionym wychowankiem przez lata? Bo ja mam wrażenie, że jest to możliwe dopóki czują korzyść. Brzmi to okropnie, ale człowiek serce wkłada, kradnie czas swoim dzieciom, pomaga tym, a oni później się z tego tylko śmieją. Jakie jest Wasze doświadczenie. Jak sobie z tym radzić, żeby nie czuć później takiej pustki, rozczarowania?
~Ilona

Napisano: 14 paź 2011, 11:14

~Ilona ja nie wiem o czym ty piszesz. Co ty robisz jako opiekun usamodzielnienia? \"ale człowiek serce wkłada, kradnie czas swoim dzieciom, pomaga tym, a oni później się z tego tylko śmieją\" o czym konkretnie piszesz?
~ale jaja

Napisano: 14 paź 2011, 22:28

ale jaja jestem wychowawcą i z perspektywy wychowawcy piszę
~Ilona

Napisano: 15 paź 2011, 0:07

no to jako wychowawca nie masz żadnych obowiązków względem dzieci opuszczających placówkę. Opiekun usamodzielnienia ma obowiązki.
~ale jaja

Napisano: 15 paź 2011, 0:17

ona nie pisze o obowiązku a o żalu wynikającym z tego, że byli wychowankowie nie utrzymują z nimi kontaktu, przykro jej jest. Co Ty masz z tym słabym czasem rozumieniem ludzi piszących.
~ja

Napisano: 15 paź 2011, 0:52

aaaaaa. o tym pisze. No to faktycznie nie zrozumiałem. No to jeśli o to chodzi to myślę że to ja jestem dla nich a nie oni dla mnie. Poto ja jestem dla nich by dorastali i wyfrunęli. Jak mają problem z wyfrunięciem to się martwię. Jak przestają potrzebować to się cieszę i jestem dumny. Uwielbiam spotykać ludzi z którymi miałem okazję pracować po dłuższym czasie niewidzenia - takie przypadkowe spotkania na ulicy - kilka zdań. Uwielbiam słyszeć \"a na nic nie mam czasu tu trzeba robić tu dorabiać dziecko w drodze, znajomych nawet nie widuje... \" to najlepsze narzekanie :) Ci co potrzebują się spotykać zazwyczaj właśnie nie umieją sobie poukładać.
~ale jaja

Napisano: 15 paź 2011, 1:44

nie pracuje w całodobowej placówce ale zawsze słusznie lub nie powtarzam, że w tym zawodzie 1 czego trzeba się nauczyć to nie liczyć na wdzięczność... jest łatwiej
~ja

Napisano: 15 paź 2011, 2:01

Nie dajemy pożyczki którą należy zwracać po przez wdzięczność tylko robimy coś w rodzaju \"podaj dalej\" . Czyli on dostał może odda swoim dzieciom.
~ale jaja

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x