7 dzieci pod opieką jednego wychowawcy... - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 20 paź 2011, 23:43

od kiedy? czy ktoś z Państwa wie?
~Marta

Napisano: 20 paź 2011, 23:51

Nie ma jeszcze aktów wykonawczych (ani póki co dostępnych ich projektów) do ustawy.
~Ewa

Napisano: 20 paź 2011, 23:59

Nic nie ma i nikt nic nie wie a ministerstwo milczy.
~Buba

Napisano: 21 paź 2011, 1:11

W przyszłym tygodniu na stronie misisterstwa ma pojawić się projekt rozporzadzenia. Rozmawiałem dziś z osobą, która zajmuje się stroną literralną nie merytoryczną. Na dziś w projekcie jest po staremu. Jeden wychowawca na 10 dzieciaków. NIe wiemy co stanie się w uzgodenianich międzyresortowych. Tyle wiem na dziś. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 21 paź 2011, 1:22

Marcin w 14 też 1?
~Ewa

Napisano: 21 paź 2011, 10:00

oczywiście, tanio ma być.
~lex

Napisano: 21 paź 2011, 22:25

Nie w 14 siłą rzeczy jeżeli masz powyżej 10 i tak musisz mieć 2 wychwoawców. Jest to albo pomyłka albo ukłon w stronę obecnie funkcjonujących placówek tych powyżej 14 a do 30 dzieciaków.
~Marcin

Napisano: 21 paź 2011, 22:53

przecież to bez sensu
~Ewa

Napisano: 22 paź 2011, 0:42

Ewa wiem. Jednak z drugiej strony. Taki zapis nie podonosi kosztów w obecnych placówkach. Na 30 trzech wychwoawców a w nowych 14 osobowych i tak potrzeba 2. Zatem po co logika. W projekcie było 7 wychowanków a teraz jest 10. Nie pytajcie mnie czy to logiczne. Nie wiem.
~Marcin

Napisano: 22 paź 2011, 9:37

Marcin, nie pytałam czy logiczne.
Stwierdziłam że bez sensu. Jeśli oczywiście zapis w nowym projekcie rozporządzenia będzie taki, jak napisałeś.

Dotychczasowe rozporządzenie z 2007 póki co, określa ilość dzieci w czasie zajęć pod opieką 1 wychowawcy w

§ 25.
1. Liczba dzieci pozostających pod opieką jednego wychowawcy w placówce musi być odpowiednia do potrzeb dzieci oraz rodzaju prowadzonych zajęć.
2. W placówce w czasie zajęć opiekuńczych i wychowawczych odbywających się na jej terenie pod opieką jednego wychowawcy może przebywać do 10 dzieci.
3. W placówce, w której liczba dzieci nie przekracza 14, w czasie zajęć opiekuńczych i wychowawczych odbywających się na jej terenie, opiekę może sprawować jeden wychowawca.

Zmiany, o których napisałeś powodowałyby sytuację, gdzie zatrudnienie wychowawców placówkach 14 osobowych musiałoby być na poziomie 7 etatów, w 30 osobowych na poziomie 10.
Zatem koszt pobytu dzieci (biorąc pod uwagę inne wyższe koszty w mniejszych domach) byłby dwukrotnie wyższy.

~Ewa

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x