Po pierwsze to raczej nieistotne, a po drugie decyzja ostateczna, której nie można już zaskarżyć jest prawomocna...tko pisze:na marginesie decyzja staje się ostateczna a nie prawomocna. \Prawomocne jest orzeczenie sądu . SOrki ale to dość istotne
Po pierwsze to raczej nieistotne, a po drugie decyzja ostateczna, której nie można już zaskarżyć jest prawomocna...tko pisze:na marginesie decyzja staje się ostateczna a nie prawomocna. \Prawomocne jest orzeczenie sądu . SOrki ale to dość istotne
zastanawiam się skąd ta agresja. Tak się składa, że tę wiedzę posiadam. Natomiast chciałem zwrócić uwagę, że w tym konkretnym przypadku chodzi o uostatecznienie decyzji. Jak rozumiem, skoro taką wiedzę posiadasz, zdajesz sobie sprawę jaka jest różnica między uprawomocnieniem decyzji (art. 13 par. 3), a jej uostatecznieniem (art. 13 par. 1) i czy z działaniami czekamy do momentu uprawomocnienia decyzji, czy jej uostatecznienia. W tym konkretnym przypadku, którego dotyczy ten post chodzi o uostatecznienie decyzji a nie jej uprawomocnienie. Generalnie decyzja jest prawomocna kiedy nie można się już od niej odwołać do sądu, a więc skrót myślowy, który zastosowałem jest całkowicie prawidłowy, gdyż chodzi o prawomocność z uwagi na niemożność rozpatrzenia sprawy przez WSA, czy NSA. Natomiast w przedmiotowym postępowaniu chodzi o ostateczność, gdyż czekamy tylko na to aby odwołanie rozpatrzył SKO, a nie na to, czy dana osoba złoży jeszcze skargę do WSA. Chyba, że uważasz, iż nie podejmować działań i czekać na to czy upłynie termin do wniesienia skargi do WSA. Zatem przechodząc do meritum decyzja ostateczna jest decyzją wykonalną i nie należy czekać na jej uprawomocnienie. Taki był wydźwięk mojego postu. Jeżeli źle to wyraziłem to przepraszam, nie taka była moja intencja.Maxima pisze:Nie po to tu zaglądamy, aby wytykać sobie wzajemnie błędy tylko po to, by pomóc tym co maja wątpliwości lub samemu się w czymś upewnić. Jest to błąd, nazwijmy to językowy. Wiemy o co chodzi, i wątpię by tutaj było to istotne. A tak na marginesie, jak już chcesz zabłysnąć wiedzą, to powinieneś wiedzieć, że decyzja również może być prawomocna, a nie tylko orzeczenie sądu. Zajrzyj do kpa a potem błyskaj wiedzą i pouczaj innych. Nie wiem, czy potrafisz znaleźć to ci powiem: art. 16 § 3 i art. 269.tko pisze:na marginesie decyzja staje się ostateczna a nie prawomocna. \Prawomocne jest orzeczenie sądu . SOrki ale to dość istotne
A wracając do tematu, AKukulka, masz całkowita rację. Jesli teraz chce obniżyć dochód, liczy na przyznanie DM. Nie korzystałabym z art. 132 kpa, tylko wysłała prościutko do SKO. Dobrze opisz w piśmie przewodnim i tyle.