kto może kontrolować oświadczenia - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 16 lut 2016, 11:21

Witam proszę o pomoc doświadczonych praktyków, którzy przeprowadzali kontrole oświadczeń o wartości sprzedanego alkoholu. Juz nie wiem czy upowaznieni członkowie GKRPA podczas kontroli punktu sprzedazy alkoholu maja uprawnienia do kontrolowania wiarygodności oswiadczeń o wartosci sprzedanego alkoholu czy nie. Byłem w ostatni czasie na kilku szkoleniach i raz mówią,ze tak, że skoro jest to scedowane na Komisje to sie kontroluje wszystko albo nic, na innym szkoleniu mówią,nie, absolutnie członkowie Komisji nie maja prawa kontrolować oswiadczeń bo to moga robić tylko skarbówki, jesli złożone oświadczenie o wartosci sprzedaży alkoholu budzi wątpliwosci to wówczas nalezy powiadomić odpowiedni urzad skarbowy, który dokona stosownej kontroli. Zwarjowac idzie, mamy zaplanowana kontrolę, rozesłane zawiadomienia i teraz nie wiem co my możemy jako Komisja wkońcu kontrolować????????Proszę podzielcie sie swoimi opiniami. Firmy szkolace mam wrażenie,ze tylko kasę umieja wyciągać a zero merytorycznej wiedzy, popartej konkretnymi przykładmi. Potem jak gminy maja kontrole to dopiero wychodza nieprawidłowości, ale szkolący nie kwapia się aby podczas szkolenia podpierać sie własnie wynikami takich kontroli jako potwierdzenia głoszonej racji........
janek 73

Napisano: 16 lut 2016, 23:49

Co masz na myśli pisząc ''kontrola oświadczeń''?Czysto technicznie jak chcesz tego dokonać?Jakie czynności byś podjął aby dokonać takiej kontroli? Jeśli wiesz jak tego dokonać to w czym problem. Ale jeżeli nie wiesz to nie kontroluj.
e mil

Napisano: 17 lut 2016, 10:41

Ja przybierałam się kilkakrotnie i nie mam pomysłu by to zrobić dokładnie. napewno trzeba oprzec sie na zrobionym remamencie po zakończonym roku. ale tego nie robiłam choć szczerze mówiąc chciałabym to zrobić porządnie .
klio

Napisano: 18 lut 2016, 10:38

e mil jakbym wiedział to bym nie pytał, jak nie chcesz to nie odpowiadaj, a nie krytykujesz i odpowiadasz pytaniem na pytanie.....Chciałem uzyskać poradę tych, którzy dokonywali kontroli wiarygodności składanych oświadczeń o wartości sprzedanego alkoholu za rok ubiegły, interesuje mnie kto tego może dokonać bo sa rózne stanowiska podawane na szkoleniach ( podobno e mil na nerwy jest dobra melisa, pozdrawiam) ;)
janek 73

Napisano: 18 lut 2016, 14:34

Janek nie denerwuj sie . puść na luz . Tu na forum każdy ma prawo sie wypowiedzieć według swoich umiejetności. Jeśli zleci ci taką kontrole Burmistrz lub Wójt , Twoim obowiązkiem jest to wykonć. Ja bym sie sama nie wyrywała. Ja takiego polecenia nie dostałam. I szczerze wolałabym kontrolować tak jak dotychczas , które jest w/ instytucji kontrolujących wystarczające. A rzeczywiści Komisja na polecenie Przełożonego ma takie uprawnienia
Pozdrawiam
klio

Napisano: 18 lut 2016, 15:02

Proszę o kontakt telefoniczny, to dopowiem jak to robić!
viewtopic.php?f=30&t=206963060
Waldek
Praktykant
Od: 11 kwie 2014, 9:45
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 22:15

@ janek 73 Zgodnie z prawem członkowie GKRPA podczas kontroli punktu sprzedaży alkoholu, nie mają uprawnień (a często również pojęcia jak to robić) do kontrolowania wiarygodności oświadczeń o wartości sprzedanego alkoholu.
Działają oni na podstawie upoważnienia zgodnie z art.18 punkt 8 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi natomiast, wiarygodności oświadczeń o wartości sprzedaży napojów alkoholowych może sprawdzać organ działający na podstawie ordynacji podatkowej i nie jest to urząd skarbowy.
Tak więc nie przeprowadzaj kontroli w tym zakresie bo nie masz do tego uprawnień.
Nie ufaj bezkrytycznie osobom prowadzącym szkolenia (są one organizowane dla prowadzących
je osób "kasiorka") Ty masz tylko podpisać listę i zapłacić, a potem i tak sam musisz szukać prawdy.
Przeczytaj dokładnie ustawę i kieruj się własnym rozumem.
Melisa powiadasz.Spróbuję.
e mil

Napisano: 19 lut 2016, 14:27

Witam
Dziękuje za komentarze:)Jak sami widzicie i się wypowiadacie stanowiska w tym temacie są różne. e mil na podstawie czego twierdzisz,ze komisja nie ma uprawnień do kontroli oświadczeń? U mnie w gminie burmistrz wydał zarządzenie, które przygotował mu prawnik w sprawie przeprowadzania kontroli przestrzegania zasad i warunków korzystania z zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych. Na jego podstawie komisja ma kontrolować owe oświadczenia jako część przedmiotowej kontroli. Masz racje komisja nie ma pojęcia jak to zrobić ale zarządzenie jest. Komisja wymyśliła więc że podczas planowanych kontroli bedzie sprawdzać raporty roczne z kasy fiskalnej wg. grup(o przygotowaniu których przedsiębiorcy zostali powiadomieni w zawiadomieniu o kontroli)Do protokołu bedziemy wpisywać wartości z tych raportów i potem porównywać ze złożonymi oswiadczeniami, jesli bedą rozbieżności to wystąpimy do burmistrza o wszczęcie postępowania wyjaśniającego, (zawiadomienie skarbówki?). Nie wiem czy to dobry tok postępowania? e mil ta meliska jest dobra sam pije:):)
janek 73

Napisano: 20 lut 2016, 18:15

KRPA ma pełne uprawienia do kontroli oświadczeń o obrocie alkoholem, sama kontrola nie jest trudna.
Tomekops
Praktykant
Od: 19 lut 2016, 14:15
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2016, 17:47

Tomekops pisze:KRPA ma pełne uprawienia do kontroli oświadczeń o obrocie alkoholem, sama kontrola nie jest trudna.
taaa..i pobierać próbki napojów alkoholowych o pojemności 05,l do badań organoleptycznych w celu badania jego składu i sprawdzenia czy nie pochodzi z nielegalnych źródeł oraz żądania certyfikatu zaświadczającego, że półka na której stoi ma odpowiednią nośność itd.
Motto na dziś:daj mi władzę a przekroczę swoje uprawnienia po pięciu sekundach.
U janka 73 pojawiły się chociaż wątpliwości i założył ten temat, natomiast Tomekops ich nie ma,ale podstawy prawnej nie podał. Jak pisałem wcześniej weryfikacje oświadczeń o wartości sprzedanego alkoholu można przeprowadzić na podstawie ordynacji podatkowej. To organ zezwalający,który jest jednocześnie organem podatkowym,(i to jemu podlegają niepodatkowe opłaty) ma prawo zgodnie z art.272 ordynacji dokonywać czynności sprawdzających składanych deklaracji i oświadczeń, a nie członkowie KRPA.
Niedouczony prawnik kopiuje z internetu niedopracowane zarządzenie,które podpisuje miejscowy włodarz bo myśli,że prawnik wie lepiej. Następnie komisja zamiast zająć się rozwiązywaniem problemów alkoholowych na swoim terenie przekracza swoje kompetencje, bo tak kazał burmistrz wójt czy prezydent. Niektórzy z w/w bezprawnie upoważniają swoich urzędników,a nawet policjantów do kontroli punktów sprzedaży.
Całe to zamieszanie wynika z faktu,że zarządzenia są sporządzane na zasadzie kopiuj wklej. Otwiera się ustawę i kopiuje wyrywkowe artykuły lub ich części. Osoby, które przyznają sobie lub innym prawo do kontrolowania wiarygodności oświadczeń opierają się zapewne na art.18.10.5 Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi dziwnie pomijając punkty 3, 4, 6,(brak pomysłu jak dokonać kontroli w tym zakresie i w razie czego komu się poskarżyć?)
Przykład art.18.ustęp 10. punkt 6 mówi Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, organ zezwalający cofa w przypadku popełnienia przestępstwa w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przez osobę odpowiedzialną za działalność przedsiębiorcy posiadającego zezwolenie; No to kontrolujemy. Wystąpimy do policji prokuratury i sądów w całym kraju z wnioskiem o udostępnienie wszystkich
akt i będziemy sprawdzać czy kontrolowany przedsiębiorca nie popełnił w/w przestępstwa,a jak
nam odmówią to poskarżymy się FBI , a co. Mamy kontrolować warunki podane w art.18.7. 1 zasady podane art.18.10.1 tego się trzymajmy ,a nie składajmy wniosków o kontrole skarbową bo niepodatkowe należności budżetu jednostek samorządu terytorialnego,to nie ich działka.
Gdyby ustawodawca chciał aby komisja kontrolowała wiarygodność oświadczeń to by zamieścił taką informacje w ustawie,ale po co dublować organy kontrolne skoro ordynacja podatkowa daje takie uprawnienia wójtowi burmistrzowi lub prezydentowi, tylko podstawą kontroli jest ordynacja podatkowa,a nie ustawa o wychowaniu w trzeźwości. Na szkoleniach uczą członków komisji robienia raportów wg grup towarowych. Ciekawe kto dopuści do kasy lub komputera takiego przeszkolonego w dużym markecie i kiedy pierwszy sobie paluszki poparzy w małym sklepiku majstrując przy kasie i próbując przy tym zastraszać i wprowadzać w błąd właściciela słowami „mam takie prawo”.
e mil

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x