kto wydaje decyzje o ubezpieczeniu na 90 dni - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 paź 2014, 12:18

Gość ma meldunek stały w mojej gminie, czasowy w Krakowie- do 2015r. a jest - diabli wiedza gdzie.I szpital zwraca sie o wydanie decyzji.Kto ja ma wydać- mój wójt, burmistrz Krakowa??? Może macie pomysły, kto?
abc

Napisano: 07 paź 2014, 12:49

w krakowie jest prezydent.
ale do rzeczy. nie ma znaczenia, kto wydaje decyzję w tej sprawie. chodzi tylko o potwierdzenie uprawnień, jeśli spełnia warunki, to decyzję wydaje organ, do którego trafiły dokumenty.
p..

Napisano: 07 paź 2014, 13:29

... a potwierdzić przesłanki może tylko gmina, w której delikwent przebywa...
Esia

Napisano: 07 paź 2014, 13:48

a jak przebywa nie wiadomo gdzie?
abc

Napisano: 07 paź 2014, 14:22

A kto wystąpił o to potwierdzenie? Przecież przed wydaniem takiej decyzji musi być przeprowadzony wywiad. Jeśli nie ma możliwości zlokalizowania delikwenta, to nie ma też możliwości wydania takiej decyzji.
PracSocj

Napisano: 07 paź 2014, 19:40

Art. 54. 1. Dokumentem potwierdzającym prawo do świadczeń opieki zdrowotnej świadczeniobiorcy, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2, jest decyzja wójta (burmistrza, prezydenta) gminy właściwej ze względu na miejsce zamieszkania świadczeniobiorcy, potwierdzająca to prawo.

czekaj aż się zrobi dym...

jak już będzie gorąco zaryzykowałbym stwierdzenie, że właściwym będzie gmina ostatniego miejsca zameldowania na pobyt stały..

wiem wiem, to nie ma nic do miejsca zamieszkania, ale fakty są takie:
1) facet zniknął
2) ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały - daje podstawy twierdzić, że to właśnie tam ma swoje centrum życiowe
3) trzeba zrobić wywiad... nie można odpuścić wywiadu z tego powodu, że klienta nie ma...

szukaj noclegownie / domy samotnej matki / dworce kolejowe itp itd

też wiem... beznadzieja - ale tak orzekają sędziowie, którzy siedzą w klimatyzowanych pomieszczeniach... pracownik socjalny ma być ja Tome Lee Jones w ściganym...

w razie czego wdaj się w spór o właściwość to NSA odpowie
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 21:49

chodziło mi o sytuację, kiedy do ops trafia już komplet dokumentów z wywiadem. zakładam, że nie trafia on do ops od czapy, a z uwagi na ostatni meldunek, bądź podany w wywiadzie adres zamieszkania/pobytu. jeśli materiał sprawy pozwala na wydanie decyzji, to wydajemy. jeśli trafia sam wniosek, a brak możliwości namierzenia delikwenta celem przeprowadzenia wywiadu, to jest problem.
p..

Napisano: 08 paź 2014, 11:02

Gościu sobie spokojnie hasa w sąsiednim mieście - tak mi powiedziała jego mama.Nawet dzwoniła do niego,żeby się ze mna umówił na wywiad ale gościu to p******. Pomogli mu w szpitalu - bo wniosek jest ze szpitala - a teraz ma to wszystko gdzieś i nie ma ochoty się ze mną spotykać.Po prostu to taki Janko Wędrowniczek.
abc

Napisano: 08 paź 2014, 17:33

nie zmienia to faktu, że skoro jest wywiad to klient musiał się już określić gdzie mieszka..

problem z właściwością gminy mamy już z głowy...

decyzję wyślij pod adres wskazany przez zainteresowanego.. zmiana bez poinformowania skutkuje fikcją doręcznia
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x