Napisano: 07 paź 2014, 19:52
Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana.. Mamy jeszcze przepisy ustawy o ochronie danych osobowych i o dostępie do informacji publicznej...
1) ochrona danych osobowych - ośrodek ma obowiązek poinformować sprawcę o przetwarzaniu jego danych osobowych o prawie dostępu do danych przetwarzanych i wiele innych - art. 25 u o d o
mowa o danych osobowych, które dotyczą samego sprawcy - wara od danych osobowych ofiar a już tym bardziej o przekazaniu bądź udostępnieniu danych pozwalających ustalić miejsce pobytu ofiary bądź świadków
2) jeżeli wykażę że dane osobowe ofiary są mi potrzebne do dochodzenia swoich praw przed sądem także i te dane osobowe powinniśmy wydać - stawiamy opór - sąd sam wystąpi bądź zmusi nas do udostępnienia
3) nie zapominajmy, że osoba wobec której istnieje podejrzenie że stosuje przemoc też człowiek i nie zawsze ta przemoc faktycznie występuje - też musi mieć możliwość się bronić
4) ustawa o dostępie do info publicznej też daje możliwość wglądu w akta, żądania odpisów itp itd - tu bez jakichkolwiek danych osób trzecich...
ustawodawca zapomniał o tej regulacji a ja już kilka razy miałem do czynienia z taką sytuacją, w której było nerwowo.. Na szczęście udało sie wyjśc obronną ręką...
zależy z czym klient "wyskakuje"