udostępnianie akt - Niebieska karta - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 paź 2014, 18:48

Osoba wobec której stosowana jest przemoc zwróciła się z prośba do przewodniczącego ZI o udostępnienie akt z procedury NK
Co robicie w takim przypadku???
olga 111

Napisano: 07 paź 2014, 8:50

Ofiara przemocy, myślę że może sobie pooglądać swoje akta, bo dlaczego nie?Przecież wszystkie działania są podejmowane za jej zgodą i dla jej dobra.Inaczej ma się sprawa w przypadku sprawcy.ZI nie obowiązuje kpa, więc on nie ma możliwości starać się o odpisy akt.Ale jak sprawa trafi do sądu to i tak będzie mógł wszystko sobie pooglądać.
abc

Napisano: 07 paź 2014, 10:16

Akr z Nk nie udostępnia sie ani ofierze ani sprawcy. Przy procedurze NK nie ma typowego postepowania administracyjnego więc klient nie może powołac się na KPA z wnioskiem o wgląd w akta. Trochę to tak niedoregulowane ale tak wygląda. Można odpowiedzieć stronie że prowadzone jest postepowanie w ramach procedury NK ale co konkretnie dzieje się to juz nie opisujemy. Sąd oczywiście ma inne uprawnienia i może miec wgląd w akta.
Póki co pamiętajmy, zawsze należy podać podstawę prawną o udostępnienie dokumentów no i cel jakiemu ma to służyć.
Hera

Napisano: 07 paź 2014, 19:52

Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana.. Mamy jeszcze przepisy ustawy o ochronie danych osobowych i o dostępie do informacji publicznej...

1) ochrona danych osobowych - ośrodek ma obowiązek poinformować sprawcę o przetwarzaniu jego danych osobowych o prawie dostępu do danych przetwarzanych i wiele innych - art. 25 u o d o

mowa o danych osobowych, które dotyczą samego sprawcy - wara od danych osobowych ofiar a już tym bardziej o przekazaniu bądź udostępnieniu danych pozwalających ustalić miejsce pobytu ofiary bądź świadków

2) jeżeli wykażę że dane osobowe ofiary są mi potrzebne do dochodzenia swoich praw przed sądem także i te dane osobowe powinniśmy wydać - stawiamy opór - sąd sam wystąpi bądź zmusi nas do udostępnienia

3) nie zapominajmy, że osoba wobec której istnieje podejrzenie że stosuje przemoc też człowiek i nie zawsze ta przemoc faktycznie występuje - też musi mieć możliwość się bronić

4) ustawa o dostępie do info publicznej też daje możliwość wglądu w akta, żądania odpisów itp itd - tu bez jakichkolwiek danych osób trzecich...

ustawodawca zapomniał o tej regulacji a ja już kilka razy miałem do czynienia z taką sytuacją, w której było nerwowo.. Na szczęście udało sie wyjśc obronną ręką...

zależy z czym klient "wyskakuje"
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem