Czy w wywiadach cz. II z osobami, o których mowa w art. 103 ustawy należy OBOWIĄZKOWO wymagać uzupełnienia oświadczenia majątkowego, mając na uwadze zapis z ustawy w art. 107 ust. 5, który mówi, że pracownik socjalny MOŻE domagać się złożenia oświadczenia majątkowego, a nie MUSI?
ja wychodzę z założenia, że nikt nie ma obowiązku udzielenia takiego wywiadu, bo żaden przepis takiego obowiązku na obywatela nie nakłada (inną sprawą jest obowiązek alimentacyjny zgodnie z krio, a inną możliwości ustalenia możliwości jego egzekwowania). w związku z tym jak ktoś wyrazi zgodę na wyw.II, biorę do dokumentacji to, co mi dadzą, czasem nic nie dadzą, więc na podstawie ustnych informacji wypełniam wywiad i oceniam sytuację, nie dołączając żadnych dokumentów. w końcu osoba udzielająca wywiadu, pod nim się podpisuje, więc potwierdza zgodność ze stanem faktycznym i za to odpowiada.
ps. oświadczenie o stanie majątkowym przy dwójce do głowy by mi nie przyszła... co innego do ustalenia odpłatności za dps, ale to zupełnie inna historia.
jak więc chcesz przyznać zasiłek celowy specjalny bądź jakikolwiek zasiłek nie wiedząc, że nie ma na koncie bądź innym rachunku oszczędnościowym 100 tys. na czarną godzinę??
ustawa o pomocy społecznej wyraźnie stawia warunek przyznania wsparcia od oswiadczenia majątkowego - jeżeli pracownik się uprze można odmówić wsparcia i basta...
to moim zdaniem całkiem logiczne i sensowne... Chcesz wsparcie?? oświadczaj.. masz coś do ukrycia?? sorrki, nie możemy pomóc jak nie mamy pełnego obrazu sytuacji..
U nas dołączamy do każdego, nawet i do II. a może osoby zobowiązane do alimentacji posiadają oszczędności i to oni w pierwszej kolejności powinni udzielić pomocy finansowej a nie OPS.