oświadczenie majątkowe - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 paź 2014, 10:40

Czy w wywiadach cz. II z osobami, o których mowa w art. 103 ustawy należy OBOWIĄZKOWO wymagać uzupełnienia oświadczenia majątkowego, mając na uwadze zapis z ustawy w art. 107 ust. 5, który mówi, że pracownik socjalny MOŻE domagać się złożenia oświadczenia majątkowego, a nie MUSI?
ELAR

Napisano: 07 paź 2014, 10:59

Tez się nad tym zastanawiałam kiedyś.
Jullka

Napisano: 07 paź 2014, 11:22

ja wychodzę z założenia, że nikt nie ma obowiązku udzielenia takiego wywiadu, bo żaden przepis takiego obowiązku na obywatela nie nakłada (inną sprawą jest obowiązek alimentacyjny zgodnie z krio, a inną możliwości ustalenia możliwości jego egzekwowania). w związku z tym jak ktoś wyrazi zgodę na wyw.II, biorę do dokumentacji to, co mi dadzą, czasem nic nie dadzą, więc na podstawie ustnych informacji wypełniam wywiad i oceniam sytuację, nie dołączając żadnych dokumentów. w końcu osoba udzielająca wywiadu, pod nim się podpisuje, więc potwierdza zgodność ze stanem faktycznym i za to odpowiada.
ps. oświadczenie o stanie majątkowym przy dwójce do głowy by mi nie przyszła... co innego do ustalenia odpłatności za dps, ale to zupełnie inna historia.
p..

Napisano: 07 paź 2014, 19:55

jak więc chcesz przyznać zasiłek celowy specjalny bądź jakikolwiek zasiłek nie wiedząc, że nie ma na koncie bądź innym rachunku oszczędnościowym 100 tys. na czarną godzinę??

ustawa o pomocy społecznej wyraźnie stawia warunek przyznania wsparcia od oswiadczenia majątkowego - jeżeli pracownik się uprze można odmówić wsparcia i basta...

to moim zdaniem całkiem logiczne i sensowne... Chcesz wsparcie?? oświadczaj.. masz coś do ukrycia?? sorrki, nie możemy pomóc jak nie mamy pełnego obrazu sytuacji..
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 21:42

szanowny panie rajski, temat dotyczy oświadczenia majątkowego do wywiadu cz. II, a nie wywiadu na wniosek o udzielenie pomocy.
p..

Napisano: 08 paź 2014, 17:37

teraz się połapałem...:)
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2014, 22:48

i najlepszym się zdarzyć może ;)
a ciebie na tym forum do takich zaliczyć należy.
pozdrawiam
p..

Napisano: 09 paź 2014, 9:41

Jeśli jesteśmy juz przy tym temacie, to dołączacie oś. maj. do kazdego wywiadu? Za każdym razem? I i IV
aisza

Napisano: 01 paź 2015, 14:41

No własnie do kazdego wywiadu oswiadczenia, jak u Was to robicie?
zofija

Napisano: 01 paź 2015, 14:45

U nas dołączamy do każdego, nawet i do II. a może osoby zobowiązane do alimentacji posiadają oszczędności i to oni w pierwszej kolejności powinni udzielić pomocy finansowej a nie OPS.
A....

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x