kto wyrównywał świadczenia rodzinom zastępczym? - Stare tematy

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 21 sie 2012, 14:43

nie mam pojęcia na jaką podstawe prawną się powołujecie ustalając opłatę pełnoletnim pozostającym w rodzinie zasteczej, pezwciez jasno wynika z art. 193 ust. 3 i ust. 4, że ta opłata dotyczy wyłącznie ust. 1 pkt 2 i 3. co oznacza, ze za pobyt w rodzienie nie ustala się opłaty !!!!!!!!!!!! bo ust. 1 jest wyłączony !!!!!!!!!!!!
~pcpr asia

Napisano: 22 sie 2012, 9:16

ale art. 193 ust 4 mówi, ze w przypadku o którym mowa w ust. 3 tj. braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty (tu kończy się przypadek) opłatę ponosi pełnoletnia osoba, która osiągnęła pełnoletność w pieczy zastępczej (szeroki zapis i placówka i rodziny). Należy to czytać bardziej z wykładni prawa, nie rozstrzygam czy mam rację, ale ja tak to czytam i ustalam opłatę. Z drugiej strony równość podmiotu, a z placówki to maja tak dobrze ze maja płacić, a z rodzin nie.
~deda

Napisano: 22 sie 2012, 10:12

Ten przepis generalnie nie jest jasny i prawnicy też go różnie rozstrzygają, ja jednak zgadzam się z pcpr asia i nie ustalam odpłatności w rodzinach. Ale powiaty robią różnie i trudno przesądzać kto ma rację.
~grazka

Napisano: 22 sie 2012, 10:38

do deda:
ale musimy czytać całyt artykuł ust. 3, a on dotyczy jedynie ust. 1 pkt 2 i3, nie można sobie wyłączyć z tego pkt. tego zapisu.
A jeśli chodzi o tą równość podmiotu??!! To się z tym nie zgadzam, świadczenie dla rodziny, a koszt w placówce to inna bajka. To chodzi o to, że placóka musi zapewnić wszystko takiej pełnoletniej osobie i ponosi za nią takie same koszty jak za dziecko, czyli prąd, wyżywnienie, opieka itd. Placówka nie może dysponować np. rentą dziecka na swoje cele, a rodzina zastępcza może wydawać całą rentę i nikt tego nie rozlicza. Dlatego moim zdaniem wprowadzono taki zapis, ze jeżeli pełnoletni wychowanek jeśli ma rentę to winien ponosić jakieś koszty za placówkę.
~pcpr asia

Napisano: 22 sie 2012, 14:31

napisałam do mpips w tej sprawie jak będę miała odp do napiszę
~asia

Napisano: 22 sie 2012, 15:06

Fajnie, koniecznie daj znać co odpisali. Wiadomo że ich stanowisko nie jest wiążące a do tego ulega zmianom ale zawsze jest to jakiś punkt widzenia tej sytuacji. Pozdrawiam :)
~grazka

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x