Kwalifikacje - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 lut 2016, 20:38

Witam wszystkich. Mam nadzieję, że znajdę tu odpowiedz na nurtujące mnie pytanie :-)
Pracuje w OPS na stanowisku referenta- staż z UP. W sierpniu 2014 roku ukończyłam studia licencjackie na kierunku socjologia, zastanawiam się czy takie wykształcenie uprawnia mnie do podjęcia pracy w zawodzie pracownika socjalnego?
Od kadrowej w moim Ops usłyszałam, że nie mam takich uprawnień, bo musiałabym mieć skończoną prace socjalną. Jednak po przeczytaniu ustawy wydaje mi się, że moge pracować jako pracownik socjany. Chciałabym od września podjąć studia magisteskie uzupełniające z pracy socjalnej ale zanim je ukończę miną dwa lata więc chciałabym juz w tym czasie pracować jeśli mam takie uprawnienia. Będę wdzięczna za odpowiedź.
IgaK

Napisano: 10 lut 2016, 11:33

kadrowa ma rację, musisz mieć pracę socjalną studia o kierunku socjologia można było zaliczyć gdybyś ukończyła je do końca 2013 roku. Zacznij sobie magisterkę na kierunku pracy socjalnej, ale raczej na stanowisku pracownika socjalnego przez ukończeniem mgr nikłe szanse
paragraf

Napisano: 16 lut 2016, 22:57

W takim razie o co chodzi w tym zapisie?
Art.156, 3a. Osoby, które przed dniem 1 maja 2004 r. rozpoczęły studia wyższe licencjackie lub wyższe magisterskie na kierunkach: pedagogika, psychologia, politologia lub socjologia, po uzyskaniu dyplomu ukończenia tych studiów mogą wykonywać zawód pracownika socjalnego.
IgaK

Napisano: 17 lut 2016, 10:19

Przeczytaj dokładnie...........
Zapis jest dobry ale dotyczy osób które przed 2004rokie zaczęły studia, a ty je skończyłaś w 2014, więc co robiłaś je ponad 10 lat??????????
Agniecha2

Napisano: 17 lut 2016, 23:20

Dopiero teraz zauważyłam, że pomyliłam się w pierwszym poście. Studia skończyłam w sierpniu 2004 roku a nie 2014. Ukończyłam socjologię bez żadnej specjalności ani specjalizacji, poprostu na dyplomie mam wpisany jedynie kierunek studiów socjologia.
Na studiach nie miałam żadnych przedmiotów z pracy socjalnej. Kadrowa twierdzi że nie mam uprawnień ale nie daje mi to spokoju bo ten zapis wydaje się być jasny. Po studiach pracowałam w innej branży.
IgaK

Napisano: 19 lut 2016, 9:10

IgaK na stronie ministerstwa:Strona główna Pomoc społeczna-Kształcenie i doskonalenie zawodowe pracowników służb społecznych-Kwalifikacje pracownika socjalnego są zamieszczone wraz z interpretacją wszelkie niezbędne informacje.
Art. 156 ust. 3a

„ 3a. Osoby, które przed dniem 1 maja 2004 r. rozpoczęły studia wyższe licencjackie lub wyższe magisterskie na kierunkach: pedagogika, psychologia, politologia lub socjologia, po uzyskaniu dyplomu ukończenia tych studiów mogą wykonywać zawód pracownika socjalnego.”

Przepis art. 156 ust. 3a umożliwia wykonywanie zawodu pracownika socjalnego przez wszystkie osoby, które przed dniem 1 maja 2004 r., tj. przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, rozpoczęły lub kontynuowały studia
wyższe licencjackie lub magisterskie na jednym z kierunków uprawniających
do wykonywania zawodu pracownika socjalnego przed wejściem w życie przepisów nowej ustawy: pedagogika, psychologia, politologia lub socjologia. Dotyczy to zatem osób,
które w dniu wejścia w życie ustawy, tj. w dniu 1 maja 2004 roku kontynuowały
już ww. studia licencjackie lub magisterskie, a następnie ukończyły te studia.

Niezależnie od stażu pracy w zawodzie, zmiany miejsc zatrudnienia, przerw
w zatrudnieniu, a nawet braku stażu pracy w zawodzie, na podstawie obecnie obowiązujących przepisów ustawy o pomocy społecznej, absolwenci ww. studiów,bez względu na ukończoną podczas studiów specjalność, posiadają nieograniczone terminem prawo do wykonywania zawodu pracownika socjalnego, podejmowania zatrudnienia na tym stanowisku oraz awansu zawodowego.

W przypadku nabycia uprawnień na podstawie ww. przepisu ustawy, aby podjąć zatrudnienie na stanowisku pracownika socjalnego absolwent przedmiotowych studiów nie jest ponadto zobowiązany spełnić dodatkowych warunków związanych z koniecznością uzupełnienia już posiadanego wykształcenia.

Więc masz jak najbardziej uprawnienia do pracy jako pracownik socjalny
socjalna_ops

Napisano: 19 lut 2016, 9:28

IgaK zawsze też możesz napisać do Ministerstwa:)

Joanna Lewandowska-Mizak
główny specjalista w Departamencie Pomocy i Integracji Społecznej
Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej
48 (22) 66 10 491 e-mail: [email protected]
socjalna_ops

Napisano: 19 lut 2016, 23:56

Bardzo dziękuję za odpowiedź :-) Niestety do mojej kadrowej to nie dociera, mówi, że muszę mieć suplement dyplomu bo ona musi sprawdzić ile godzin miałam pracy socjalnej na studiach bo zgodnie z ustawą musi być wymagana liczba godzin. Powiedziała mi też że na 100% nie mam uprawdzień do pracy jako asystent rodziny a to tez jest chyba nieprawda. Nie wiem jak taka niedouczona osoba może pracować w kadrach...
Gość

Napisano: 22 lut 2016, 8:49

to napisz o Ministerstwa, i odpowiedź z Ministerstwa przedstaw Kadrowej ;)

albo.....

viewtopic.php?f=2&t=207203683

Pozdrawiam
kkjbj

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x