Dlaczego każdego roku po świętach pozostają nam jedynie kilogramy na wadze, resztki jedzenia w lodówce, kac, mniej kasy na koncie i złe wrażania po wizycie bliskich?
Bo Polacy są pasywni w tej kwestii- i tak większość rozumie Podtrzymywanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia oraz wartości rodzinnych . Choć zdarza się ostatnio częściej, że spędzamy je aktywnie, inaczej, wesoło.
Aktywnie? Masz na myśli poszerzanie żołądka, zatruwanie wątroby, oglądanie tv i kredyty?
Spacerować lubimy ale po galeriach. Babcia z kijkami w parku wciąż budzi u wielu zdumienie.
Głębia i tradycja w czasie świąt trwa od momentu rozpoczęcia wigilijnej uczy do momentu jej zakończenia i odejścia od stołu. Wcześniej jest nerwówka, gonitwa, zakupy, wrzeszczenie na dzieci i małżonka. Później jest to samo. Po wigilii znika nastrój, ciepło i uśmiechy. Wraca codzienność. Mam tylko nadzieję że to wynika z zapracowania społeczeństwa, realiów a nie naszej natury.
Tak mówią tylko samotni, seniorzy, kapłani i ubogie rodziny silnie związane z kościołem, głęboko wierzące.
U mnie jest tak że klimat świąt niszczy przyjezdna rodzina. Wszystko wtedy obraca się woku niej i woku przygotowań dla niej. Tutaj na Śląsku nie wystarczą koreczki i paluszki.
Do kościoła nie chodzę. Jestem radykalnym agnostykiem ale jeśli mam warunki do chętnie oddaję się refleksji w okresie świątecznym. I nie myślę tylko o sobie. Czuję święta (nie tylko Bożego narodzenia) lepiej niż nie jeden praktykujący katolik ceniący głównie puste znaki zastępujące symbole.
Cóż, siła omawianej przez nas wcześniej komercji. Pamiętasz mam nadzieję.
Mnie taki scenariusz nie dotyczy w sensie - obchodzę Święta w/g innego kalendarza.Liturgia jest bardziej rozbudowana więc się nie rozpasamy bo nie to jest ważne, świąta mają głębszy sens w całym tego słowa znaczeniu.
U katolików jest " bajkowo " żłóbek, sianko..przy czym absolutnie szanuję- żeby nie było kwasu.
Tylko nie gadaj że jesteś świadkiem Jehowy bo będę cię musiał zbesztać za podejście do transplantacji narządów, transfuzji krwi i podejścia do kwestii wyborów władz politycznych:)